Moss - mechová Ostrava

Za poslední jeden až dva roky se toho v Ostravě hrozně moc odehrálo. Z ušmudlané, vcelku nezajímavé černé dámy, která pro většinu turistů dokázala nabídnout snad jen nalévárnu ve stylu Stodolní, se dnes stává velice dynamické, otevřené město, kde se děje čím dál více věcí. V Ově (jak se Ostravě říká zkráceně) se otevírá téměř každý měsíc nějaký ten podnik, ať už jde o specializované obchody, výběrové kavárny nebo restaurace či bistra, po kterých se snad roztrhl pytel a po Praze a Brnu, do kterých se houfně jezdíme inspirovat, si tak Ostrava nachází své vlastní, osobité působiště také na poli gastronomickém. V Ově je mnoho kaváren, bister a restaurací, o kterých by stálo za to se rozepsat. Nicméně, já si vybral bistro, které je svou rozlohou snad nejmenší ze všech, ale pro mne však jedno z největších a nejzajímavějších. Jmenuje se Moss, což v češtině znamená mech. Je mým zvykem, když se otevře nějaký nový podnik, navštívit ho s nějakou časovou rezervou. Ze začátku je vždy mnoho nadšení (ale také vychytávání chyb), a tak se prvních pár měsíců jede na vlně euforie a až časové vystřízlivění ukáže, nakolik je podnik schopen si obhájit své prvotní zapálení pro danou věc. Je to jakési pravidlo, kterým se řídím již mnoho let a vcelku mi vychází, aniž bych chtěl někomu brát iluze či dokonce uškodit. Moss jsem navštívil po jeho půlročním fungování a bylo to jak se říká první dobrá. Bistro se zaměřuje téměř výhradně na asijskou kuchyni v její pravé podobě, kterou byste u nás dříve horko těžko hledali. Trend vietnamských polévek Pho,nejrůzněji barevných kari či velepopulárního Pad Thai,kterému již v Praze tak nějak odzvonilo, se tak konečně dostal i do Ovy v plné kráse. Šéfkuchařem, stejně jako majitelem, je ostřílený kuchař Tomáš Polák a jeho mnoholetá touha otevřít v Ostravě asijské bistro, které bude denně nabízet pouze pár poctivých asijských jídel, se v loňském roce konečně naplnila. Bistro najdete na začátku samotné ulice Stodolní, avšak může se stát, že ho díky jeho nevelké rozloze snadno přehlédnete. Moss má velice sympaticky otevřeno a to každý všední den od 11-17 hod, což není nic proti ničemu. Trochu mne mrzí, že o víkendu je zde zavřeno, ale to je u nás tak trochu problém obecně. Osobně si myslím, že kdyby mělo bistro otevřeno téměř 24 hodin, podobně jako bar 4pokoje v Brně, tak uspokojí mnoho hladových a dychtivých Ostraváků. Každopádně, stejně jako u většiny kvalitních podniků, i zde je nouze po dobrých kuchařích a tak jsme my Ostraváci rádi i za to „málo“, co zde máme. Jídlo, kterým si mne mechové bistro dostalo, byl Ramen.Musím říct, že japonský Ramen patří mezi ty nejsložitější jídla Asie a jak mi jednou jeden japonský mistr v New Yorku řekl, Ramen je jako život, musíš ho postupně budovat, což jsem po další konverzaci také zjistil, jelikož on ten svůj vařil 4 dny. A ten „mechový“ byl minimálně stejně obstojný jako ten v New Yorku, kde jsem se do něj naprosto zamiloval. Bohužel nebo bohudík, Moss má Ramen pro jeho náročnost přípravy v nabídce jen jednou měsíčně, což je alespoň dobrý důvod, proč si udělat do Ovy alespoň jednou za měsíc výlet za gastronomií. (o: PS: Málem bych se zapomněl zmínit o obsluze, ta je alespoň pro mne na jedničku. A dnes si pustíme Haydena Calnina:https://www.youtube.com/watch?v=TxILXvk6tdk

projít na článek

Uzavření prodejny v Albertu Ostrava

Dne 23. 08. 2023 dojde k uzavření prodejny Tabáku Valmont v Albertu na ul. Dr. Martínka 1617/10, Ostrava. Budeme rádi když nás navštívíte v našich dalších ostravských prodejnách: Tabák Val

projít na článek

Years & Years posilují program Colours of Ostrava

Energick tanečn elektropopov trio Years & Years doplňuje sestavu hlavn ch hvězd leto n ho ročn ku festivalu Colours of Ostrava.

projít na článek

Úřad práce je připraven pomoci zaměstnancům Liberty Ostrava

S ochranou při platební neschopnosti zaměstnavatele je připraven pomoci zaměstnavatelům Liberty Ostrava Úřad práce ČR. Organizace již s předstihem posílila příslušné pobočky na Ostravsku a je připravena poskytnout lidem i další formy pomoci.

projít na článek

Vše o nových Bazalech: Deník exkluzivně s primátorem a majitelem Baníku Ostrava

Hosty Deníku v podcastu Ostravské ozvěny byli vůbec poprvé dva hosté současně, a to primátor Ostravy Jan Dohnal a majitel FC Baník Ostrava Václav Brabec. Důvod je prostý – na Bazalech vznikne znovu fotbalový stadion. Kdy to bude? Kolik bude stát? Pro koli

projít na článek

Colours of Ostrava

Festival Colours of Ostrava se odehrával již druhým rokem v industriálním areálu Dolních Vítkovic. Diváci se tudíž neustále nacházeli v prostorách starých továren. Letošní 12. ročník festivalu přilákal více než 33 000 diváků během 4 dní (18. – 21.7 2013).

projít na článek