Mrkvánky

Mrkvánky neboli také Mrkvové šátečky či Mrkvance jsou úžasná pochoutka, kterou ohromíte i zaryté odpůrce zeleniny. Nenechte se však mýlit, i když těsto obsahuje mrkev, na chuti byste to vůbec nepoznali. Tentokrát jsem pekla nadvakrát. Poprvé, když k nám domů měly dorazit moje dvě kamarádky s dětmi. Co jsme nesnědly my ženský, to večer zdárně dokončil můj manžel a jelikož jsem tedy nestihla ani fotku, přišlo další den repete. Pozor, mrkvánky jsou strašně návykový. Vezmete jeden a za chvilku už jich v sobě máte pět. U nás jsou nejoblíbenější povidlové, ale když povidla dojdou, nepohrdneme ani marmeládovou náplní. Ingredience 320 g polohrubé mouky 250 g másla 150 g mrkve 1 žloutek 3/4 kypřícího prášku (9 g) povidla rum na potření (není nutné) hladká mouka na podsypání moučkový cukr na obalení Postup Mrkev nastrouháme najemno, přidáme změklé máslo, žloutek a vše promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici aspoň 1 hodinu odpočinout. Můžete nechat v lednici klidně přes noc. Těsto vytáhneme z lednice, a pokud je příliš tuhé, necháme chvilku povolit. Vyválíme placku (cca 4 mm), z které vykrajujeme větší kolečka (já vykrajovala kolečka Ø 8 cm). Doprostřed každého kolečka dáme půl lžičky povidel a kolečko přehneme, okraj pořádně stiskneme a můžeme ozdobit hroty vidličky. Pokud vlastníte formičku na plněné pečivo, máte práci značně ulehčenou. Před pečením můžeme povrch šátečků potřít trochou rumu. Pečeme při 180 °C dozlatova. Já pekla 25 minut. Článek Mrkvánky se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek