Musíte se víc snažit, milé dámy!

A máme tady zase jedno dokončené udílení státních vyznamenání ku příležitosti státního svátku. Prohlédl jsem si kompletní seznam – letos bylo oceněno 42 povětšinou živých lidí, a vidím, že z toho je 6 žen a 36 mužů. Počkat… jen šest žen? Počítám znova, stejný výsledek. U prezidenta dolních deseti milionů, tedy i přibližně pěti milionů žen, poněkud zarážející. V první chvíli mne napadlo, jestli to nějak nesouvisí s bolestmi nohou, ale asi to tentokrát nebyl ten důvod. Proklepl jsem si minulé ročníky deset let zpátky (V. Klaus, 2009) i dvacet let zpátky (V. Havel, 1999), pak ještě napřeskáčku několik dalších. Absolutní počty se v jednotlivých letech mírně různí, ale poměr žen a mužů se liší snad jen v mezích statistické chyby. Tak nevím, buď ženy toho skutečně dělají pro společnost a pro stát šestkrát méně než muži, nebo jsou na tom jako ty lvice. Ty loví, starají se o mláďata i o jejich otce – když ale dojde na to, co dát do královského erbu – a potažmo do státního znaku, dostane se tam lev. Poměr, respektive nepoměr, je tak pravidelný, že to až zaráží. Ale asi jen málokoho. Pokud sleduji ohlasy, včetně těch na facebooku, tak pravidelně je terčem kritiky případná sporná minulost či mravní integrita oceněného, nebo zase podezření, že medaile je osobní odměnou za osobní podporu udílejícího. Výraznou kritiku, že udělování státních vyznamenání se stalo také jednou z typicky mužských radovánek, jsem nezaznamenal. Dává to jasný signál: „Musíte se víc snažit, milé dámy,“ abychom parafrázovali známý citát na adresu pivovarského správce z Postřižin. V mnoha ohledech nám může být vzor náš východní soused: na výročí Slovenské republiky v lednu letošního roku prezident Kiska vyznamenal třicet osobností. Bylo to 15 žen a 15 mužů. Že se tam prezidentkou může stát žena, pak nemusí tolik překvapit.

projít na článek

Plán pro 2. pololetí 2013

Milé dámy, vážení pánové, i ve II. pololetí roku 2013 si Vás dovolujeme oslovit naší nabídkou vzdělávacích programů v oborech, kterým se dlouhodobě věnujeme, tedy: Kvalita, Environment, OHSAS a BOZP, Management, komunikace a personalistika. Vedle témat os

projít na článek

Völkl Tennis 3/4 ponožky

Ponožky mírně nad kotník, zkrácené. Unisex provedení vhodné pro pány i dámy.

projít na článek

Babolat Lady Sweathirt Team

Super příjemná mikina Babolat pro dámy. Poslední kus ve velikosti S. Materiál Feleece, nylon, elastan.

projít na článek

Musíte je vtáhnout do děje

Příspěvek Musíte je vtáhnout do děje pochází z ZeptejSeFilipa

projít na článek

První zpráva

Dnes byl spuštěn náš nový blog. Prosím sledujte jej, budeme se snažit přinášet vždy aktuální informace. Číst zprávy tohoto blogu je možné i přes RSS kanál.

projít na článek