Nákupní střediska jsou tu už šedesát let

Možná nostalgicky vzpomínáte na krámky se zvonkem nade dveřmi a úslušné prodavače za pultem. Řada malých obchůdků je už dlouho postupně vytlačována velkými obchodními centry, v kterých rok od roku utrácíme stále více peněz. Nakupování v nich se stalo téměř společenskou událostí. Celé rodiny i s malými dětmi zde využívají různých slevových akcí a vyráží sem také za zábavou, navštívit dětský koutek, občerstvení a restaurace. NÁKUPNÍ STŘEDISKO Zakoupit si vše v jednom areálu, na jednom místě, to se splnilo všem nakupujícím v roce 1957, tedy přesně před šedesáti lety v pražských Strašnicích. Dnes nám to přijde jako úplně všední věc, ale tenkrát takové nakupování byla událost. Byly to však malé obchůdky, které se téměř všechny proměnily ve výnosnější obchody s počítači, v nonstop herny a bary. SAMOOBSLUHA Také otevření první samoobsluhy v Praze na Žižkově v roce 1955, bylo přelomovou událostí, zatímco všude ve světě už fungovaly daleko dříve. U nás panovaly obavy, že se zboží, které si člověk sám vybere, bude ve velkém krást. I když bezpečnostní ostrahy jako dnes neexistovaly, tato obava se nenaplnila. SUPERMARKET Nový typ obchodu vznikl z jihlavské samoobsluhy a poprvé se otevřel v roce 1991. V supermarketech je samoobslužný prodej doplněn i individuální obsluhou a nepotravinářské zboží v něm tvoří maximálně padesát procent prodeje. Původní řetězec Julius Meinl převzal nizozemský řetězec Ahold před jedenácti lety. HYPERMARKET V hypermarketech najdete plný potravinářský sortiment a až osmdesát procent ostatního zboží. Mají největší prodejní plochu, a tak jsou stavěny na okrajích měst s rozlehlými parkovišti. Také na okraji Brna byl v roce 1996 otevřen první německý hypermarket Globus. O dva roky později začaly proudit davy lidí také do německého Kauflandu v Ostravě a dnes má tento řetězec největší tržby. Článek Nákupní střediska jsou tu už šedesát let se nejdříve objevil na Gerasis.

  • Web: Gerasis
  • Aktualizace: 14.6.2023
projít na článek

Volební sněm střediska

V pátek 6.10.2023 je svolán volební sněm střediska. Delegáti si zvolí vedení střediska Vydří stopa na další období. Tento příspěvek Volební sněm střediska se poprvé objevil na Vydří stopa.

projít na článek

Výsledky volebního sněmu 6.10.2023

A máme po volebním sněmu. Nově byli 6.10.2023 zvoleni: vedoucí střediska Čeněk Šebesta zástupce vedoucího střediska Václav Diviš hospodářka střediska Monika Balašová výchovný zpravodaj Damián Petr organizační zpravodaj Petr Matějka revizní komise Josef He

projít na článek

Hotel Andromeda

Hotel Andromeda - príjemný rodinný hotel uprostred turistického a lyžarského strediska Ramzová v Jeseníkách. Ideální místo pro aktivní dovolenou! Prímo u hotelu jsou lyžarské sjezdovky, bežecké trate, lanovka na Šerák, cyklostezky a turistické stezky.

projít na článek

Největší nákupní centra světa

1. SM City North EDSA Největším nákupním centrem světa je právě SM City North EDSA o obchodní ploše 460 000 m2. Nachází se na Filipínách a každý víkend ho navštíví okolo čtyř a půl milionu lidí. Centrum bylo postaveno v roce 1985 a nachází se zde 1100 obc

projít na článek