Natržený sval

Sval se skládá ze svalových vláken, která jsou v neustálém napětí označovaném jako svalový tonus. Při určité tělesné aktivitě se může sval přetížit. Maximální napětí svalových vláken je překročeno a dojde k přetáhnutí. Jedná se o častý jev, k němuž dochází i tehdy, je-li organismus unavený nebo dehydratovaný. Svalová vlákna se nachází ve velkém předpětí a další zátěží se jejich tonus ještě zvyšuje. Nastává přetržení některých vláken, zřídka kompletní ruptura svalu. Objevuje se bolest, krevní sraženina po natržení okolních cév, otok a porucha funkce.

projít na článek

Natažený stehenní sval

Nedostatečné rozcvičení a následný zbrklý pohyb vedou k natažení stehenního svalu. K prevenci natažení svalů patří zahřátí a následné protažení před každým cvičením. Zásadně se tím sníží riziko nataženého svalu.

projít na článek

Natažený sval břišní

Natržení či natažení břišního svalu je velmi bolestivé postižení. Natažení vznikne, přetížíme-li svaly, zejména pak jejich pružnost. Většině příhod natažení svalu se dá předejít, a to zejména rozcvičením a správným prováděním pohybů.

projít na článek

Lék Prenessa

Lék Prenessa je určen na vysoký krevní tlak. Prenessa patří do skupiny ACE-inhibitorů, což jsou v interní medicíně jedny z nejvíce předepisovaných léků na tlak. Účinnou složkou preparátu je sloučenina perindopril. Perindopril blokuje přeměnu angiotenzinu

projít na článek

Oteklá šlacha

Šlacha je silný vazivový provazec připojující sval ke kosti. Úlohou šlachy v těle je přenášet sílu stahujícího se svalu a tím uvést kost do pohybu. Na jednom konci vyrůstá ze svalového bříška a na druhém přirůstá k okostici. Jelikož jsou šlachy v podstatě

projít na článek

Protahování a relaxační techniky v jezdectví

K uvolnění vede cesta skrze uvědomění si vlastního těla Skončí trénink, nebo jen vyjížďka a vy si říkáte. Co to s tím koněm dnes je? Jako by ho někdo vyměnil! Proč je tak ztuhlý, neochotný, nervózní, lekavý, …? Možná začnete přemýšlet: Sedí správně sedlo?

projít na článek