Nejdražší čmáranice historie

Každý jim říkáme jinak. Někdo čmáranice, jiný umění. Obrazy jsou, buď jak buď, součástí všech kultur světa. Pralidé své nápady malovali prstem do stěn jeskyní, pozdnější umělci předávali své inspirace plátnu. Pro umělce je cena takového obrazu, jakožto duševního bohatství, nevyčíslitelná. Ovšem existují lidé, kteří disponují hmotným bohatstvím, jehož velikost se dá též srovnat se slovem nevyčíslitelné. A to je případ i královské rodiny z Kataru. Ale abychom nastínili situaci. V 90. letech 19. století vytvořil francouzský umělec Paul Cézane sérii obrazů s názvem Hráči karet. Tato série 5 obrazů se lišila velikostí, počtem postav a několika detailů. Cézane se řadil k postimpresionistům, skupině umělců, kteří místo zrakového vjemu dávali důraz na metodu malby. Dlouho po malířově smrti, v roce 2011, dal řecký rejdař George Embiricos jednu z posledních verzí obrazu do aukce. A to, byl z jeho strany skutečně skvostný nápad. Umění chtivá katarská aristokracie ucítila sladký závan olejové malby. A pořádně se plácla přes kapsu. Není přesně jasné, kolik královská rodina zaplatila, ale odhady hovoří od 250 milionů dolarů, až do 300 milionů dolarů. A tím, se postarala o historický rekord. Šlo o nejdražší prodanou malbu v historii. Pokud vám prosté sdělení čísla nestačí, tak řekněme, že za tejný obnos pořídíte například: 320 milionů nanuků Míša, nebo můžete pozvat všechny občany ČR a SR do kina na 2D film, případně si koupit 3 nejdražší trysková letadla Gulfstream G650. Nicméně se zdá, že suma zaplacená katarskou královskou rodinkou, nijak neovlivnila jejich pokladnu. Megalomanské utrácení je pro arabské šejky denním chlebem. Hraje pro ně fakt, že mají téměř neomezené finanční možnosti a neukojitelnou chtivost po západních uměleckých dílech. V Kataru se ročně utratí za umění kolem 3 bilionu dolarů. Možná právě proto, se do této arabské země stěhují světové aukční síně. Nezbývá jen doufat, že celá jejich hotovost nebude stačit na zakoupení celé západní kultury jako takové. Článek Nejdražší čmáranice historie se nejdříve objevil na Hztop.

  • Web: Hztop
  • Aktualizace: 2.7.2023
projít na článek

Internet historie

Zajímala by vás historie Internetu? Jak vlastně tato celosvětová počítačová síť vznikla a jak se vyvíjela historie Internetu? Dnes je The post Internet historie first appeared on Co je internet?.

projít na článek

Historie internetu v ČR

Zatímco historie celosvětového internetu sahá až do 60 let dvacátého století, kdy se začala formovat první počítačová síť, kterou můžeme The post Historie internetu v ČR first appeared on Co je internet?.

projít na článek

Přes 34 korun za litr. Benzin je v Česku nejdražší od prosince 2014, zdražila i nafta, tvrdí iRozhlas.cz

Z čeho asi čerpal Český rozhlas Radiožurnál, když zvěřejnil zprávu s tímhle senzačním titulkem? Tvrdá data to asi nebyla. Protože nejdražší benzín nebyl v roce 2014, V roce 2012 se jeho cena začala přibližovat hranici čtyřiceti korun za litr. V článku se

projít na článek

Horšovský Týn - informace, zajímavosti, kultura, historie i novinky

povídání, informce, postřehy, fakta, historie, součastnost, projekty, fotografie a další o Horšovském Týně.

projít na článek

Čmáranice na celý život

Historie tetování sahá až do pravěku, kdy si lidé zdobili svá těla bodnými ranami. Až po několika letech se do ran začal vpichovat inkoust. Tetováním se odlišovaly různé kmeny a národnosti. Tetování symbolizovala víru, rasu či povolání. Nejvíce měli tetov

projít na článek