Nekrolog - Smutek paní Thálie

Během pouhých dvou dnů nás opustily dvě velké, charismatické osobnosti našeho divadla a filmu. Jan Tříska (* 4. listopadu 1936; + 25. září 2017) a Květa Fialová (+ 1. září 1929; + 26. září 2017).

projít na článek

Nekrolog - Zemřel Lawrence Ferlinghetti

Ve věku 101 let zemřel básník, nakladatel, malíř a politický aktivista Lawrence Ferlinghetti (* 24. března 1919). V úterý 23. února 2021 o tom s odvoláním na umělcova syna Lorenza informoval deník The Washington Post.

projít na článek

Nekrolog - Zemřel geniální malíř automobilových obrazů Maestro Václav Zapadlík

Jeho obrazy visí v automobilových galeriích v USA, najdete je i v prestižním muzeu Blackhawk Automotive Museum v Danville u San Franciska. Našinci však znají jeho tvorbu spíš z poštovních známek...

projít na článek

Nekrolog - Topičem, „hoministou“ i mistrem pláten beznaděje

V neděli ráno 17. prosince 2017 zemřel ve věku 91 let malíř Pavel Brázda. Byl jednou z největších osobností současného evropského umění. Už ve 40. letech minulého století vytvořil vlastní styl, nazýval jej hominismus. Svou tvorbou, a to s velkým předstihe

projít na článek

Nekrolog - Zemřel loutkář Jiří Davídek

Jméno Jiřího Davídka (* 7. ledna 1936; + 26. ledna 2018) je neodmyslitelně spjato s érou Ústředního loutkového divadla v Praze, jehož podobu a styl po leta spoluvytvářel. Byl jedním z nejvěrnějších žáků vynikajících loutkářů Jana Malíka a Erika Kolára.

projít na článek