Obliba grilování přerostla v Evropě v hobby

V roce 2016 proběhla v rámci států Evropské unie anketa, která si kladla za cíl zjistit nejoblíbenější zájmovou činnost jejích obyvatel. Šlo pochopitelně jen o relativní průzkum, který ovšem přinesl zajímavé výsledky. Nejrozšířenější evropské hobby je údajně grilování. Dnes se s grilovačkou můžete setkat od jara do podzimu v každé obci. Slouží k tomu zahradní grily nebo skládací kovové konstrukce. Možná ještě někteří z vás pamatují zálibu velmi podobnou pravidelné páteční opékání špekáčků na ohni na zahradních ohništích, na pionýrských táborech, při kempování a na výletech do přírody za socialismu byly špekáčky a kabanos vítaným zpestřením nudné životní šedi a víkendovým únikem z reality tehdejšího režimu. Evropský fenomén zasáhl i Česko Grilováním nazýváme veškeré tepelné úpravy způsobené pouze tepelným zdrojem, kdy nedochází k macerování potravin v nálevu, oleji, šťávě apod. Tepelným zdrojem však nemusí být jen dřevěné uhlí nebo dřevo, ale i elektrická varná deska, trouba, deska z kamene nebo dokonce plynový vařič. Grilovat se dá leccos, nejčastěji maso a rovněž různé druhy sýrů a zeleniny. Nejzdravějším způsobem je deska z kamene, většinou jde o žulu, která dobře předává teplo, a je zdravotně nezávadná. Zdravotní plus lze spatřit v absenci přidaných tuků, jde tedy o přínosnější způsob úpravy potravin ve srovnání se smažením. Zdravotní aspekty Grilování je pro vaše tělo zátěž, se kterou si během několika dnů, či týdnů poradí. S grilováním je to ovšem jako s kouřením, tehdy rovněž do těla přijímáte polycyklické aromatické uhlovodíky a další karcinogenní látky vznikající v důsledku spalování, jde tedy o to, jak často se této zálibě věnovat. Lékaři doporučují zdravým lidem maximálně třikrát do roka, při onemocnění je však lepší grilovačku si odpustit a upravovat pokrmy v páře nebo vařením. Článek Obliba grilování přerostla v Evropě v hobby se nejdříve objevil na Decius.

  • Web: Decius
  • Aktualizace: 10.7.2024
projít na článek

Grilování je zábava, aneb jak si ho co nejvíce usnadnit?

Sezona grilování tu bude co nevidět! První teplé večery již máme za sebou a mnoho z nás tak navštívilo garáže, sklepy, půdy i zahradní domky, ale mohli oprášit grily. Také se již nemůžete dočkat vůně grilovaného masa, zeleniny a jiných dobrůtek? Grilování

projít na článek

Každoroční sezónní grilování

Grilování v hotelu U Pramenů je opět tady! Každé úterý a čtvrtek si můžete na naší klidné zahrádce užít letní atmosféru s výborným menu z našeho grilu. Těšíme se na Vás! Článek Každoroční sezónní grilování se nejdříve objevil na Hotel U Pramenů.

projít na článek

Umíte správně grilovat? Osvojte si zásady grilování!

Grilování k létu neodmyslitelně patří. A léto tu bude už za chvilku. Pokud se tak jako drtivá většina lidí nemůžete dočkat první příležitosti, při které budete moci oprášit svůj gril a poprvé naložit maso, pak jste tu správně! Ještě než se do grilování pu

projít na článek

Grilování vKobylisíchukončeno

Zveme Vás na grilování a posezení při živé hudbě, které se koná 27. 5. 2023 v kulturním sále ve Vozovně Kobylisy.

projít na článek

24.8.2019 BLUE SMOKE TRIO D Západočeský pohár – 3. závod průběžné výsledky

SERIÁL 65 ccm SERIÁL 85 ccm SERIÁL VETERÁN 40+ SERIÁL VETERÁN 50+ SERIÁL VETERÁN 60+ SERIÁL HOBBY MX 2 JUNIOR SERIÁL HOBBY MX 2 SERIÁL HOBBY MX 1 JUNIOR SERIÁL HOBBY MX 1 SERIÁL OPEN

projít na článek