Ocet je potravinářská přísada a konzervační činidlo, jehož hlavní složkou je kyselina octová. Potravinářský ocet se vyrábí fermentací tekutin obsahujících etylalkohol, například vinný ocet z vína. Během fermentace bakterie rodu Acetobacter oxidují za přítomnosti kyslíku etylalkohol na kyselinu octovou. Ocet se v potravinářství užívá jednak ke konzervaci zeleniny, jednak jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa. Byl takto používán již v antice. Nikdo přesně neví, kdy byl poprvé objeven, ale s největší pravděpodobností existuje již tisíce let, od doby, kdy člověk začal kvasit ovoce, aby vzniklo víno.
Vinný ocet vzniká jako vedlejší produkt při zpracování vinné révy. Tato čistě přírodní látka dokáže omezit svědění při různých vyrážkách, a to za poměrně krátkou dobu. K tomuto účinku též přispívají některé éterické oleje s chladivým účinkem, které jsou s
projít na článekJablečný ocet je proslulý lidový lék, který má řadu zdravotních výhod, například snižuje hladinu cholesterolu, bojuje s rakovinnými buňkami, reguluje hladinu cukru v krvi, je prevencí vysokého krevního tlaku a pomáhá při hubnutí. Jablečný ocet je bohatý n
projít na článekJablečný ocet se obvykle používá při přípravě studené kuchyně, nejčastěji jako vynikající ingredience nízkokalorické zálivky. Ale má i jiné využití, neboť pomáhá při léčbě hemoroidů, příznivě působí na sluncem spálenou kůži a především dokáže snížit otok.
projít na článekOcet má své uplatnění nejen jako pochutina v kuchyni a jako konzervant nejrůznějších jídel, ale i jako léčivý prostředek. Uplatní se jako přípravek pomáhající k redukci nadváhy, k posílení organismu při chřipce, nachlazení a zánětech horních cest dýchacíc
projít na článekDotaz: Dobrý den, udělaly se mi v pochvě červené ohraničené flíčky, které svědí a někdy i pálí. Taky mi z pochvy vytéká, jako by se potila. Je nějaká domácí léčba, jak bych se toho zbavila?
projít na článek