„Oops! Jsem předělal espreso crème brûlée tart“ : Lukáš Vegricht

(10 porcí) Espreso crème brûlée 250 g 31% smetany 250 g 3,5% mléka 50 g kávy espreso zredukované na 20 g 150 g žloutků 50 g cukru muscovado Cukr demerara na karamelovou krustu Smetanu s mlékem přiveďte k varu, stáhněte z ohně a přidejte kávu. Vyšlehejte žloutky, po částech do nich vlijte horkou smetanu a dobře promíchejte vařečkou. Přidejte cukr muscovado a nechte rozpustit. Nalijte směs do formy, vložte do horké vodní lázně a pečte 45 minut při 100 °C, nebo dokud krém neztuhne na požadovanou konzistenci. Krém dobře vychlaďte, posypte cukrem demerara a vypalovačkou utvořte karamel. Potom vše dobře rozmixujte a přeceďte. Nalijte směs do 500 ml Kayser nebo iSi lahve, naplňte dvěma bombičkami N2O, lehce protřepte a nechte dobře vychladit. Pokud připravujete klasický koláč, nalijte směs do upečeného korpusu a pečte při 120 °C, dokud krém neztuhne na požadovanou konzistenci. Pak koláč vychlaďte, nakrájejte na jednotlivé porce, posypte cukrem demerara a vypalovačkou utvořte karamel. Kakaové koláčové těsto 350 g hladké mouky 40 g kakaa 125 g moučkového cukru 200 g másla 1 pomeranč 1 vejce Smíchejte mouku, cukr a kakao. Do směsi rozdrolte na kostičky nakrájené máslo. Smíchejte vejce,  nastrouhanou kůru a 70 ml šťávy z pomeranče. Přidejte ke směsi a vypracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte v lednici 60 minut odpočinout. Mezi dvěma pečicími papíry těsto rozválejte na tenký plát, dejte na pečicí plech, zatižte dalším plechem a pečte 10 minut při 180 °C. Nechte vychladnout, část roztlučte v hmoždíři a zbytek nalamte na požadovanou velikost. Těsto lze také vyválet na silnější tloušťku, vložit do kulaté koláčové formy a upéct klasickým způsobem. Mascarpone zmrzlina 700 g nízko tučného mléka 125 g cukru 90 g žloutků 250 g mascarpone Galbani 20 g glycerol (Sosa) Připravte Crème Anglaise na 85 °C. Horký krém nalijte na mascarpone, promíchejte, přidejte glycerol, přeceďte a vychlaďte v ledové lázni. Nechte zmrzlinový základ 24 hodin vyzrát v lednici a potom zamrazte ve stroji na zmrzlinu nebo pacojetu. Datlové pyré 250 g čerstvých datlí Medjool 300 ml pomerančové šťávy 1 pomeranč (pouze kůra) Datle vypeckujte, zalijte pomerančovou šťávou a přiveďte k varu. Krátce povařte na mírném ohni, přidejte nastrouhanou kůru a nechte vychladnout. Dobře vše rozmixujte a přeceďte.

projít na článek

Syrečky 3

Na letošním ByteFESTu (www.bytefest.cz) zachránil jeden člen spolku Herní historie (https://herniarchiv.cz) z donesené prastaré kazety můj prastarý prográmek FortyTwo. Ze samé radosti z toho nečekaného shledání (po 32 letech) jsem předělal svůj textovkový

projít na článek

Záchranářský příběh Lukáše Kvapila

Druhá etapa se stala osudnou pro Lukáše Kvapila, motocyklistu týmu Big Shock Racing, který během závodu zastavil, aby pomohl zraněnému italskému jezdci. Přesto by se příště nezachoval jinak. „Určitě ničeho nelituji, rozhodl jsem se, jak jsem se rozhodl. P

projít na článek

Lukáš Kvapil absolvoval Merzouga Rally

Lukáš Kvapil, motocyklista týmu KM Racing a člen Dukly Praha splnil svá předsevzetí, úspěšně absolvoval závod dakarské série Merzouga Rally a kvalifikoval se tak na Rallye Dakar 2017. Podmínkou pořadatele bylo, aby Lukáš absolvoval marockou rally v PRO ka

projít na článek

Biker Lukáš Elčkner na domácí půdě zvítězil

Vloni třetí, předloni druhý, letos konečně první místo. Dvaadvacetiletý Lukáš Elčkner, který to měl do místa závodu, jak se říká, co by kamenem dohodil, se stal vítězem 14. ročníku Českotřebovského cyklomaratonu. Číst dál...

projít na článek

Návrat krále? Do přípravy Vítkovic se zapojil Lukáš Hájek, o jeho angažmá se rozhodne

Vítkovice hlásí překvapivý návrat! Ačkoliv to na konci minulého roku téměř vyloučil, o pět měsíců později je vše jinak. Útočník Lukáš Hájek

projít na článek