Pach lidského těla: zápach z úst či pach moči mohou naznačit potíže

Lidské tělo nám může různými způsoby signalizovat, že něco není v pořádku. Bolesti, napětí nebo třeba nepříjemný pach. Pokud se objeví něco, na co nejste ve svém těle zvyklí, je zapotřebí zvýšit pozornost. Nepříjemný zápach z úst nemusí znamenat, že dotyčný má potíže s ústní hygienou. Někdy je důvodem špatný stav vnitřních orgánů. Tento nepříjemný pach z úst pak nejde překrýt žvýkačkou ani neustálým čištěním zubů. Zápach z úst – možné příčiny Může jít o první příznak toho, že máte problémy se zuby. Zubní kaz, záněty dásní ale také paradentóza či ústní mykóza mohou být důvodem. Dech ale může zhoršit také nadměrné užívání alkoholu a kouření, pití kávy nebo produkty, jako je česnek, cibule či plísňový sýr. Pokud je zápach úst spojený s dalšími symptomy, jako je třeba škytavka, pálení žáhy, pachuť v ústech nebo bolesti břicha, je to důvod navštívit lékaře. Může jít o taková onemocnění, jako jsou žaludeční nebo dvanáctníkové vředy či reflux. Foto: Pixabay Zápach z úst a ledviny Nepříjemná vůně z úst může být obvyklý také pro ty, kteří trpí onemocněním ledvin. Pokud vám ještě tento problém nebyl diagnostikován, může vám špatný dech napovědět, že máte určité problémy s těmito orgány. Obvykle je zápach z úst cítit čpavkem nebo po rybině. Stejně tak se dech projevuje při obtížích s játry. Pokud cítíte z dech něco jako aceton může naznačovat hyperglykémii. Neobvyklý zápach moči Pokud zaznamenáte nadměrný nebo neobvyklý zápach moči, můžete také odhalit různá onemocnění. Kyselý puch, který připomíná fermentované ovoce, může u diabetiků znamenat ketoacidózu, což je život ohrožující stav. V moči je příliš mnoho cukru. Z moči můžete cítit čpavek v případě infekce močových cest a onemocnění ledvin. Naopak závan amoniaku je typický pro potíže spojené s játry a slinivkou. Neobvykle zavánějící moč (po rybině či myšině) mohou mít lidé, kteří trpí některou vzácnou genetickou poruchou, jako je deficit enzymu FMO3 či fenylketonurie, která zahrnuje hromadění fenylalaninu v těle. Všímejte si také pachu svého potu Pot asi nevoní nikomu. Pokud si ale všimnete změny zápachu svého potu, může to být z důvodu zdravotních obtíží. Nejčastěji se jedná o houbovou nebo bakteriální infekci. Stařecký puch je připisován problémům se štítnou žlázou a hypofýzou. Pot po zkažených vejcích může být příznakem takových chorob, jako je záškrt, Hashimotova choroba, problémy se zažíváním nebo žaludeční vředy. Zdroje info: https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-czujesz-te-zapachy-od-siebie-organizm-daje-ci-znac-ze-cos-je,nId,6650544 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4813452/ Foto: PixabayThe post Pach lidského těla: zápach z úst či pach moči mohou naznačit potíže first appeared on Plné zdraví.

projít na článek

Zápach stolice po acetonu

Proč hovínko zapáchá jako ředidlo? Může za to složka, známá jako indol, který má velmi pronikavý zápach podobný výkalům, ale v malých koncentracích voní po květinách, proto je možné jej nalézt v některých bohatých a opojných parfémech. Ve vyšších koncentr

projít na článek

Páchnoucí moč

Moč je sterilní, když opouští tělo. Po vyloučení vzdušné či povrchové mikroorganismy, které moč kontaminují, přemění chemické a biologické složky moči mimo jiné i na látky, které jsou odpovědné za charakteristický pach staré moči, při výraznějších onemocn

projít na článek

Babské rady na tělesný zápach

Vlastní tělesný pach každého člověka je nezaměnitelný a individuální stejně jako otisk prstu. Také pot má sám o sobě určité pozitivní stránky – udržuje pokožku elastickou, ochlazuje ji při nadměrném teple, hraje důležitou roli při látkové výměně. Tělesný

projít na článek

Zápach potu po cibuli

Lidské podpaží má bakteriím co nabídnout. Je tam vlhko, teplo a většinou tma.Ale když se bakterie přemnoží, mohou zapáchat. To se stane, když se některé druhy bakterií setkají s potem, začnou produkovat páchnoucí sloučeniny a přeměňují podpaží z neutrální

projít na článek

Vše o moči

Moč je čirá tekutina zbarvená do zlatožluté barvy na základě barviva urochrom. Moč má specifický, lehce aromatický zápach, který se teprve při delším styku se vzduchem mění v zápach čpavkový v důsledku amoniakálního kvašení vyloučené močoviny. Protože se

projít na článek