Paprika sladká uzená - kořenka 80 ml

Tato paprika se vyrábí čistě přírodním procesem - sušením papriky studeným kouřem z dubového dřeva. Paprika si tak získá jedinečné aroma, které předá každému pokrmu. Jedinečná je například na kuřecím mase. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 35 g.......................25 Kč Kořenka 80 ml - 40 g.................................................40 Kč Sáček (znovuuzavíratelný) 600 ml - 350 g..................162 Kč Kořenka 600 ml - 350 g............................................207 Kč Vámi zvolený typ balení výrobku napište prosím do poznámky při objednávce. Při zvolení 600 ml balení bude objednávka přepočítána a konečná cena objednávky potvrzena emailem. Děkujeme za pochopení Anglický název: paprika, sweet pepper, bel pepper Latinské jméno: Capsicium annuum Používaná část rostliny: plody Chuť a vůně: nasládlé ovocné aroma v různých stupních pálivosti Zeměpisný původ: střední Amerika Použití: Paprika je nejvíce oblíbená v maďarské, balkánské a turecké kuchyni. Používá se jak pro svoji výraznou chuť, tak pro velmi intenzivní barvu. V Maďarsku se papriky rozdělují na 4 základní druhy podle ostrosti. Paprika Special (különleges) – skládá se pouze z dužin vybraných paprikových lusků sklízených v plné zralosti, má lahodnou chuť bez stop pálivosti a výraznou barvu. Paprika Delikatesse (csemege) – kvalitní paprika známá výraznější chutí, přesto bez pálivosti. Nejoblíbenější paprika vyráběná v Maďarsku. Paprika Nobles (édesnemes) – pikantní paprika s výraznou chutí a mírnou pálivostí. Paprika Rose (rózsa) – nejostřejší z pálivých paprik, která však nemá příliš výraznou barvu. Plody se totiž sklízí před dosažením zralosti, kdy se v paprikách začíná tvořit cukr. Paprika se používá nejčastěji do omáček, minutek a přípravu masa, kdy pokrmu dodá lákavou červenou barvu. Při použití papriky při vaření však musíme pamatovat na vysoký obsah cukru, který tepelnou úpravou hořkne. Smažení papriky na rozpáleném oleji je klasický postup, který však nesmí trvat déle než několik sekund. Tradiční maďarské jídlo guláš se nemůže obejít bez papriky. Originální guláš nejvíce připomíná hustou polévku z hovězího masa, brambor, mrkví a další zeleniny. Správný postup přípravy guláše začíná smažením cibule na vepřovém sádle, a když cibule dostane světle žlutou barvu, přidá se paprika a po chvíli ostatní ingredience. Umění dobrého guláše spočívá právě ve správném načasování tohoto postupu. Čím déle se paprika smaží, tím více chuti se z papriky uvolní, ale velmi rychle zhnědne a zhořkne. Historie: Všechny papriky jsou původem z jižní Ameriky, proto se chilli i paprika dostala do Evropy až začátkem 16. století. Do Maďarska přinesli papriku Osmanští Turkové v 17. století a velmi rychle se uchytila a stala se nedílnou součástí národní kuchyně. Pěstování a zpracování: Papriky je původně tropická rostlina a jako takové ji svědčí teplé, vlhké klima s dostatkem slunce. Proto se nejkvalitnější papriky pěstují a vyrábějí v Maďarsku a Španělsku. Jako koření se používá nesčetně druhů různých chutí (sladké, pálivé, hořké, uzené), hrubostí (vločky 1x1 cm, drcené, mleté) i barev (zelené, světle červené, temně rudé až černé). V Turecku je velmi oblíbená drcená pálivá paprika a tzv isot, což je velmi pomalu sušená paprika tmavé barvy(až černé) mletá se solí. V Maďarsku si potrpí na sytě barevnou sladkou papriku a Španělsko dalo světu uzenou papriku, která se pomalu suší kouřem z dubového dřeva.

  • Web: Úvod
  • Aktualizace: 22.2.2024
projít na článek

Čubrica - kořenka 80 ml

Oblíbená směs v balkánské kuchyni pro přípravu mletých i jiných mas, zapékané zeleniny, do salátů, polévek a luštěninových pokrmů. Složení: saturejka, pískavice, česnek, petžel, paprika, pepř, sůl (15%). Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 30 g.....

projít na článek

Bylinkové máslo - kořenka 80 ml

Bylinková směs s medvědím česnekem je vhodná na přípravu ochucených másel a pomazánek. Hodí se i ochucení bramborové kaše, polévek nebo rybího masa. Složení: petržel, cibule, medvědí česnek, oregano, paprika, sůl (15%). Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 6

projít na článek

Grilovaná ryba - kořenka 80 ml

Směs na grilování, pečení a smažení ryb nebo kuřecího masa. Pečenou rybu potíráme směsí připravenou z másla, citronové šťávy a lžičky tohoto koření. Složení: paprika, chilli, pepř, česnek, sůl, bazalka, oregano, rozmarýn. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný

projít na článek

Francouzský salát - kořenka 80 ml

Výrazná směs na přípravu těstovinových a zeleninových salátů. Výborně se kombinuje se sýry. Krémový dresink připravíme z 1 lžíce směsi koření, 100 ml bílého jogurtu a 1 lžíce olivového oleje. Složení: sůl (30 %), cibule, pepř, paprika, hořčice, petržel. B

projít na článek

Kuře pro děti - kořenka 80 ml

Jemná směs bez soli a glutamanu připravená speciálně pro děti a pro dietní přípravu jídel. Kořenící směs je vhodná nejen na kuřecí maso, ale i do omáček nebo pomazánek. Složení: paprika, cibule, česnek, petržel, rajčata, zázvor, kmín. Balení: Sáček (znovu

projít na článek