PATINOVÁNÍ NÁBYTKU

Patinování je technika, při níž se dřevěný nábytek úmyslně zestaršuje tak, aby vypadal ještě starší, jako z dob našich babiček. Patina se hodí do venkovských domů, na chaty a chalupy, a do interiérů, kde vládne tzv. vintage, neboli venkovský styl.   Jak si vytvořit vlastní patinovaný nábytek? Existují dvě nejznámější metody, jak si vytvořit patinu. Pokud jste alespoň trochu zruční, bez problémů zvládnete patinování sami.   Tmavý podklad, natřený na bílo Patina asi nejlépe vynikne v bílé barvě, ale je samozřejmě možné, vybrat jakou barvu budete chtít. Co se týká barev, můžete použít klasické akrylové barvy, které jsou levnější, nebo si koupit speciální tzv. křídové barvy, ale v tomto případě si připlatíte. Tento způsob, tedy tmavý podklad natřený bíle uděláme jednoduše. Stačí vzít požadovaný kus dřevěného nábytku přebrousit ho a natřít základní tmavou barvou. Přes tmavou barvu, se poté natře bílá barva a až vše pořádně zaschne, stačí jen přebrousit. Brusným papírem přebrousíme hrany, šuplíky, úchytky a všechna hodně používaná místa všude tam, kde by se v průběhu let samy ošoupaly. Zkrátka tím nábytku přidáme pár let navíc. Při broušení vystoupí napovrch tmavý podklad, který jsme natřeli jako první a tím docílíme krásně ošoupaného a opotřebovaného vzhledu.   Na bílý podklad natřená tmavá barva V této druhé metodě budete přeci jen potřebovat trochu více citu pro barvy a více zručnosti. Tentokrát požadovaný kousek natřeme na bílo po celé ploše. Následně vezmeme tmavou barvu a naprosto suchým štětcem, který jemně namočíme do barvy, začneme nábytek natírat. Ale ne po celé ploše, ale opět jen hrany, šuplíky aj, abychom vytvořily ošoupaný vzhled, bez nutnosti broušení.   Když je dílo hotovo, vše zafixujeme voskem na dřevo a můžeme se kochat vlastnoručně vytvořeným originálním kouskem. Článek PATINOVÁNÍ NÁBYTKU se nejdříve objevil na Elector.

  • Web: Elector
  • Aktualizace: 19.5.2023
projít na článek

Opravy nábytku a vybavení

Opravy nábytku a vybavení bytu. Dle možností mohu vrátit poškozenému nábytku jeho původní funkci.

projít na článek

MOBITEX Mezinárodní veletrh nábytku a interiérového designu BRNO

Ve spolupráci s Hospodářskou komorou "Slezsko" v Opolí mají české firmy z oboru nábytku a vybavení interiérů jedinečnou možnost prezentovat se na mezinárodním veletrhu nábytku a interierového designu MOBITEX, který proběhne ve dnech 25. - 28.04.2018 v pro

projít na článek

Bydlíme venku: Jak správně pečovat o zahradní nábytek?

Po zakoupení nábytku je také důležité zamyslet se nad způsoby údržby zahradního nábytku, a proto Vám přinášíme pár tipů, díky kterým Vám bude zahradní nábytek dobře sloužit po dlouhá léta.

projít na článek

Regionální přeshraniční katalog výrobců nábytku

Katalog k prohlédnutí: http://igsilesia.pl/a150-Regionalny-Transgraniczny-Katalog-Branzowy 25.-28.4. 2018Mezinárodní veletrh nábytku a interiérového designu: http://igsilesia.pl/k1-kategoria-glowna/a148-Targi-Mebli-i-Wyposazenia-MOBITEX-Brno

projít na článek

Montáž nábytku, bytového vybavení a doplňků.

Montáž nábytku jako skříně, komody, stoly, stolky, knihovny, postele, police, věšáky, skříňky, obrazy, zrcadla a jiné bytové vybavení které jste pořídili nově v obchodě, koupili nebo dostali rozložené a potřebuje jej odborně sestavit a umístit.

projít na článek