Pepř černý mletý

Černý pepř se používá na přiostření takřka všech pokrmů. Tento pepř se vyznačuje bohatým aroma čerstvého pepře, které si uchovává po dlouhou dobu, a svěží pikantní chutí. Balení: Sáček 60 ml - 33 g........................................23,- Kč Kořenka 80 ml - 40 g.....................................40,- Kč Sáček 600 ml - 330 g...................................220,- Kč Kořenka 600 ml - 330 g...............................260,- Kč Vámi zvolený typ balení výrobku napište prosím do poznámky při objednávce. Při zvolení 600 ml balení bude objednávka přepočítána a konečná cena objednávky potvrzena emailem. Děkujeme za pochopení Anglický název: pepper black (white, green) Latinské jméno: Piper nigrum Používaná část rostliny: plody Chuť a vůně: typická pepřová vůně se zemitým nádechem u černého pepře. Zeměpisný původ: Indonésie Použití: Bez nadsázky lze říct, že pepř ovlivňoval historii lidstva podobně jako zlato, nebo dnes ropa. Jeho pikantní chuť s lehce nasládlým aroma dokáže povznést takřka každé jídlo. Pepř se velice dlouho přidával do perníků, vyrábí se čokoláda s pepřem, pepřem se ochucují alkoholické i nealkoholické nápoje a v Indii je oblíbený i čaj s pepřem. Různým zpracováním se vyrábí pepř černý, zelený a bílý. Černý pepř je nejčastěji používaný. Má příjemné zemité aroma, které se mísí s lehce nasládlou vůní a výraznou pepřovou chutí. Používá se mletý, drcený nebo celý. Mletý pepř najdeme snad v každém jídle po celém světě, přidává se do polévek, omáček, na zeleninu i na maso. Drcený pepř se často používá na přípravu masa, steaků a ryb. Větší kousky pepře mají výraznější a sytější aroma, které se pomalu uvolňuje do masa. Používá se také pro svoji typickou barvu a strukturu, která dodá pokrmu zajímavý vzhled. Celý pepř je velmi tvrdý, proto se používá pouze na aromatizaci a přímé konzumaci se vyhýbáme. Přidáváme ho proto do vývarů, omáček, při nakládání zeleniny nebo uzenin, při vaření rýže nebo luštěnin. Zelený pepř má jemnější aroma a svěží chuť, a také je méně ostrý než černý pepř. Používá se převážně celý nebo drcený. Celé kuličky zeleného pepře jsou měkké, a proto se často přidává do paštik, nádivek, sýrů nebo rolád. Drcený pepř se často používá na přípravu steaků nebo kuřecího a rybího masa. Bílý pepř je výraznější a ostřejší než černý pepř. Na rozdíl od černého a zeleného pepře je zbaven slupky, která obsahuje cukr. Proto nemá nasládlé aroma a intenzivněji vnímáme čisté pepřové aroma. Bílý pepř se nejčastěji používá mletý, protože je velmi tvrdý. Svoje místo má ve smetanových a sýrových omáčkách, kde by černý pepř pokazil vzhled pokrmu. Historie: Pepř pochází z jižní Indie a do Evropy ho jako první přivezl Alexandr Veliký. Běžně se používal ve starém Římě, ale již tehdy to bylo velice žádané, a proto drahé koření. Dokonce při obléhání města barbary zaplatili Římané obrovské výkupné ve zlatě, stříbře a pepři. Se starým Římem však skončila i dostupnost orientálního koření v Evropě. Na dlouhou dobu značně ochabl obchod mezi Evropu a Asií, ubylo totiž bohaté a rozmařilé klientely. Obrat nastává až ve 13. století po cestách Marka Pola do Číny. Obchod se opět rozeběhl a o výnosnosti obchodu s kořením a jiném orientálním zboží m svědčí rozvoj měst, která se stala centry tohoto obchodu. Nejdříve to byla Konstantinopol, kam mířili arabské karavany z východu a evropští kupci ze západu. A po rozvoji námořní dopravy převzaly vládu a s ní neuvěřitelné zisky Benátky. Černý pepř si dlouho držel svoji vysokou cenu a často se používal jako platidlo, platily se v něm daně, pokuty i třeba výkupné. Touha po rychlejší a snazší cestě koření do Evropy uvedla do pohybu i zámořské objevy v 15. Století, začátek koloniální éry, která skončila až ve 20. století. Pěstování a zpracování: Pepřovník černý (Piper nigrum) je popínavý keř s 6-7 m dlouhými větvemi. Květy pepře připomínají z našich krajů asi květy vrb. Po odkvětu vyrostou hrozny plodů dlouhé asi 10 cm. Plody jsou zpočátku zelené a při dozrávání přecházejí do červené. Černý pepř se sklízí těsně před dosažení zralosti. Nejčastěji, když první kulička v hroznu začne červenat. Poté se nechají jeden den při pokojové teplotě, aby proběhla fermentace podobně jako u čaje, kávy, nebo kakaových bobů. Fermentace je oxidace tříslovin a dalších látek v obalu plodu a zapříčiní zčernání povrchu pepře. Druhý den začíná sušení na slunci a závěrečné čištění a zbavení nežádoucích příměsí. Zelený...

  • Web: Úvod
  • Aktualizace: 22.2.2024
projít na článek

Pepř barevný celý

Barevný pepř se používá převážně do mlýnků na koření. Čerstvě namletý pepř má výraznější aroma než klasický mletý pepř a používá se na dochucení jídel až na talíři, nebo již při vaření. Složení: pepř černý, pepř bílý, pepř zelený, pepř růžový. Balení: Sáč

projít na článek

Pepř sečuánský mletý - sáček 60 ml

Používá se v čínské a vietnamské kuchyni ke kuřecímu a kachnímu masu. Má specifickou chuť přecházející z trpké do pálivé. Je výborný i jako náhrada černého pepře, protože má pepřovou chuť, ale je méně ostrý než klasický pepř. Balení: Sáček (znovuuzavíra

projít na článek

Pepř sečuánský mletý - kořenka 80 ml

Používá se v čínské a vietnamské kuchyni ke kuřecímu a kachnímu masu. Má specifickou chuť přecházející z trpké do pálivé. Je výborný i jako náhrada černého pepře, protože má pepřovou chuť, ale je méně ostrý než klasický pepř. Balení: Sáček (znovuuzavíra

projít na článek

Pepř zelený celý

Zelený pepř má jemnější chuť a aroma než černý. Celý se používá na nakládání zeleniny, uzenin nebo sýrů. Nadrcený pepř můžeme přidat do marinád, na steaky nebo do omáček. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 20 g.......................38 Kč Kořenka 8

projít na článek

Pepř bílý mletý

Bílý pepř má výraznější a silnější aroma než černý pepř. Používá se převážně do smetanových omáček a na kuřecí a rybí maso. Celý pepř se používá na nakládání zeleniny a aromatizaci octů a olejů. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 30 g..............

projít na článek