Pěstování bylinek doma i na zahradě

Aromatické bylinky můžeme pěstovat jak doma v květináči, tak i venku na zahradě či na balkoně. Pěstování bylinek není náročné ani finančně ani na péči, stačí začít a o bylinky aspoň trochu pečovat. Odmění se vám krásnou vůní, barvami i chutí, kterou využijete nejen při vaření. Pěstování doma a na balkoně I pokud nemáte zahradu, stejně si můžete vypěstovat krásné voňavé bylinky. Jediné co budete potřebovat jsou dostatečně velké a kvalitní květináče, ve kterých vám můžou některé bylinky vydržet i několik let. Květináče s bylinkami potřebují světlo, takže je umístěte za okno, na balkon nebo na terasu. Pěstovat takto můžete třeba bazalku, petrželku, levanduli, tymián, rozmarýn, oregano, pažitka, meduňka, máta či koriandr. Tyto bylinky využijete v kuchyni skoro každý den, ať už při vaření nebo třeba jen tak na chleba s máslem. Bylinky nezapomeňte zalévat, ale nepřehánějte to, ne všechny bylinky potřebují velkou zálivku. Třeba rozmarýn má radši spíše suchou půdu. Výhodou tohoto pěstování bylin je, že je můžete pěstovat stejně v létě jak v zimě a budete mít bylinky po celý rok. Pěstování na zahradě Bylinky pěstované na zahradě jsou prostě ideál. Jsou totiž partnerem trvalek i letniček, vypadají krásně, ještě lépe voní, a navíc odeženou některé škůdce. Levandule odpuzuje mšice, pažitka či česnek chrání před houbovými nemocemi. Nebojte se bylinky vysadit třeba i na skalku. Jen pozor, některé bylinky se rády rozrůstají a chovají se tak trochu jako plevel. Třeba máta je v tomto ohledu hodně známá. Většina bylin nepotřebuje velkou péči ani hnojení, většinou potřebují mírně vlhkou půdu. Do stínu nebo polostínu umístěte mátu, medvědí česnek, šťovík, kerblík nebo třeba libeček. Na sluníčko dejte mateřídoušku, šalvěj, oregano, rozmarýn, saturejku, levanduli, meduňku či majoránku. Bylinky, které milují slunce, sklízejte vždy za slunného dne, nejlépe v poledne. Článek Pěstování bylinek doma i na zahradě se nejdříve objevil na Země žena.

projít na článek

Bylinky a zahrádkářství: pěstování a využití

Bylinky jsou nepostradatelnou součástí zahrádkářství, přinášejí nejen užitečné a léčivé rostliny, ale také krásu a vůni do našich zahrad. Od jejich pěstování až po různé způsoby využití, bylinky nabízejí široké spektrum možností pro každého zahrádkáře. V

projít na článek

Ukládání bylinek: jak je správně skladovat

S příchodem zimy mnoho milovníků bylinek hledá způsoby, jak si zachovat čerstvé bylinky po celou zimu. Správné skladování bylinek zajišťuje, že si zachovají svou chuť a léčivé vlastnosti. Tento článek poskytuje tipy a techniky, jak efektivně uchovávat byl

projít na článek

Kompostování a recyklace odpadů v zeleninové zahradě

Práce v  zeleninové zahradě je nejen o pěstování chutných plodů, ale také o péči o půdu a životní prostředí kolem..

projít na článek

Široký výběr bylinek

V nabídce najdete rozmanité druhy bylinek a koření jako například: rozmarýn, mátu, tymián, oregáno, levanduli, medvědí česnek, rukolu, pažitku a mnoho dalších. The post Široký výběr bylinek appeared first on ZAHRADNICTVÍ PÍSEK s.r.o..

projít na článek

Pěstování zeleniny, bylinek a koření na jednom záhoně

Zahrada může být nejen místem, kde pěstujete chutnou a zdravou zeleninu, ale také místem, kde můžete experimentovat s kombinací různých..

projít na článek