Ve čtvrtek 12. ledna 2023, v 16.30 hod., v přednáškové sále HBZápadočeské muzeum v Plzni, příspěvková organizace, Kopeckého sady 2, 301 00 PlzeňPočátky svobodného zednářství v Českých zemích – přednáškaDoprovodný program k výstavě „Svobodní zednáři na Plzeňsku a bratr Josef Skupa“Přednáší: Jacob Sadilek Moderní svobodné zednářství vzniklo počátkem 18. století v Anglii a brzy se rozšířilo po celé Evropě, včetně českých zemí. Kdo byl první zednář v Čechách? Za jakých okolností vznikla první pražská lóže? Poslední třetina 18. století byl u nás zlatý věk pro zednáře a jejich lóže, v nichž se setkávali pokrokoví šlechtici, měšťané, akademici a umělci. Dali podnět k založení sirotčince, ústavu pro hluchoněmé, učené společnosti, vlastenecké obrazárny a dalších institucí, z nichž mnohé fungují dodnes. Po přednášce bude následovat krátká komentovaná prohlídka výstavy Svobodní zednáři na Plzeňsku a bratr Josef Skupa. Vstupné: 50 Kč The post Počátky svobodného zednářství v Českých zemích first appeared on VELIKÁ LÓŽE ČESKÉ REPUBLIKY | GRAND LODGE OF THE CZECH REPUBLIC.
Ve středu 26. září 2018 od 19 hodin se v malém sále Městské knihovny v Praze uskuteční přednáška doc. Jany Čechurové na téma Svobodné zednářství a 100 let moderní českoslovesnké státnosti.Národ, 28. říjen, Pravda vítězí, Bratrství… Vypadají jako hesla z o
projít na článekLóže Národ společně s Národní knihovnou ČR zve všechny zájemce o svobodné zednářství na výstavu 100 let Lóže Národ s podtitulem Svobodné zednářství očima svobodných zednářů. Výstava je otevřena od 30. března do 19. května 2019 v Galerii Klementinum, Ma
projít na článek1.října 2013 vyšla nová verze svobodného cloudového řešení Apache CloudStack Tým projektu Apache CloudStack uvolnil 1. října 2013 verzi 4.2. Tato verze je jíž třetí od 6. listopadu 2012, kdy tento projet opustil Apache Incubator. Nová verze opravuje 160 d
projít na článekNekonečný příběh Čapího hnízda nemůže nikoho těšit, výrok svobodného soudu je ale stále třeba bránit
Tradice solení masa a jeho konzervace je známá od dob Keltů a Římanů. V našich zemích se šunka vyráběla buď z vykostěné, nebo nevykostěné vepřové kýty, která byla nasolena, zalita lákem, ovařena a zauzena, případně napřed zauzena a poté ovařena. V českých
projít na článek