Pojištění a inflace

Velmi diskutovaným tématem posledních měsíců a týdnů je inflace. Její hodnoty se dostávají na úroveň naposledy viděnou v devadesátých letech. Kvůli tomu se očekává zdražování. Energie, potraviny, stavební materiály, paliva i další věci osobní spotřeby budeme v dalších měsících a letech s velkou pravděpodobností nakupovat dráž než doposud. Jak se však inflace dotkne pojištění? Inflace a pojištění majetku Segmentem pojištění, kterého se inflace velmi dotýká je pojištění majetku. Inflace cen nemovitostí je tu s námi již delší dobu. V posledních letech stoupala cena nemovitostí až o 10 % ročně. Pokud máte nemovitost pojištěnou již delší dobu, během níž jste pojistnou smlouvu neupravovali, tak se vystavujete riziku podpojištění. Vaše pojistná smlouva je totiž uzavřena na nižší částku, než je její skutečná hodnota. Pokud v takovém případě dojde k pojistné události, pojišťovna Vám bude vyplacené plnění krátit ve stejném poměru, v jakém jste podpojištěni. Pokud má tak Vaše nemovitost hodnotu 5 mil. korun, ale Vy ji máte pojištěnou pouze na 3,5 mil. korun, tak Vám bude plnění kráceno o 30 %. Více o tématu podpojištění naleznete v našem článku zde. Inflace a povinné ručení Segmentu pojištění vozidel se inflace dotýká sice v menší míře, ale přesto. Ceny povinného ručení určuje několik faktorů jako jsou nehodovost, ceny za opravy nebo POV index. Když si vezmeme například ceny za opravy, tak cena náhradních dílů i materiálů stoupá, proto budou stoupat i náklady na opravy. To se přenese i do cen povinného ručení. Pojišťovny přistupují ke zdražování smluv při výročí. Pokud máte obavy, zda jste správně pojištění, neváhejte nás kontaktovat. Zanalyzujeme Vám Vaše pojištění a případně se postaráme o jeho aktualizaci. Příspěvek Pojištění a inflace pochází z Modul Servis s.r.o.

projít na článek

Pojištění odpovědnosti

Pojištění odpovědnosti je často opomíjené Jak říká naše Liduška ve videu, určitě jej doporučujeme mít Další informace najdete na stránce Pojištění odpovědnosti. Článek Pojištění odpovědnosti se nejdříve objevil na Imperial Vision.

projít na článek

Rakousko: Inflace - ohlédnutí do minulosti

Dnešní makroekonomové jsou co se týče inflace bezradní. Navzdory všem historickým zkušenostem doufají, že pomocí tisknutí peněz a navýšení počtu bankovních úvěrů dosáhnou vysněné hranice cenové inflace ve výši 2 %. Hospodářská politika by měla být založen

projít na článek

Kde sjednat nejlevnější povinné ručení vozidel a havarijní pojištění?

Takzvané povinné ručení, správně pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, je pro řidiče povinností. Oproti havarijnímu pojištění, které zůstává na dobrovolném rozhodnutí každého motoristy. Kdy se vám přece jen havarijní pojištění vyplatí a jak si vybrat?

projít na článek

Malý průvodce sjednáním cestovního pojištění

Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Nezáleží na tom, kam konkrétně jedete, ale vždy se vyplatí sjednat si cestovní pojištění. Balíček pokryje náklady na hospitalizaci, na ošetření v místních lékařských zařízeních, náklady na převoz do The post Malý prů

projít na článek

Životní pojištění – krátkodobá vs. dlouhodobá rizika

Krátkodobá nebo dlouhodobá rizika? Co na to říká Luďa? Další informace najdete na stránce Životní a úrazové pojištění. Článek Životní pojištění – krátkodobá vs. dlouhodobá rizika se nejdříve objevil na Imperial Vision.

projít na článek