Pomáháme se záchranou největšího arménského Jezera Sevan

Pomáháme se záchranou největšího arménského Jezera Sevan Zpracováváme pro UNDP ve spolupráci se společností Civitta AM a UFZ projekt „Posouzení důsledků / dopadu zvýšení hladiny vody v jezeře Sevan.“ Největší kavkazské jezero Sevan o rozloze 1250 km2, což je pětadvacetinásobek rozlohy Lipna, se nachází ve výšce 1900 m n. m. a je největším a nejdůležitějším zdrojem vody v Arménii. Pro celý region má zásadní význam pro zavlažování, zásobování sladkou vodou, biologickou rozmanitost, cestovní ruch, kulturu, vodní energetiku, výzkum a hospodářství. Zachování jezera má zásadní význam pro udržitelnost a blahobyt Arménie. V důsledku odvážných vodohospodářských experimentů, které byly realizovány již téměř před sto lety, nadměrné zátěže živinami a postupující klimatické změně se však jezero dostává stále častěji do extrémních eutrofních stavů s masivním rozvojem sinic, které ohrožují jezerní ekosystémy i místní komunity a služby, které jsou na kvalitě a dostupnosti vody v jezeře přímo závislé. V rámci projektu je na základě výstupů ze srážkoodtokového modelu, modelu kvality vody a vodohospodářské bilance jezera připravována multisektorová studie dopadu plánovaného zvýšení hladiny jezera o 6 metrů. Jsme zodpovědní za odborné vedení projektového týmu a ve spolupráci s UFZ za realizaci a konsolidaci výstupů modelování pro navazující studii dopadu. Projekt je součástí programu EU4Sevan financovaného EU a BMZ.

projít na článek

Sníh u jezera

Foto ze stavby. První sníh a první oheň na chatě u jezera. The post Sníh u jezera appeared first on sporadical.

projít na článek

Chata u jezera

Foto ze stavby. The post Chata u jezera appeared first on sporadical.

projít na článek

BŘÍZY

Fotoalbum Břízy odráží poklidnou až melancholickou náladu tichého březového háje na břehu jezera. Bílé kmeny stromů, které se zrcadlí na klidné vodní hladině, kontrastují s temnou modří jezera i s oblačným nebem na deskách alba. Srdcovité březové lístky z

projít na článek

Che Guevarovi s láskou

Jak si východní Německo malovalo romantickou představu největšího přítele socialistických revolucionářů

projít na článek

Noc na jezeře v parádním časosběru

Další časosběr od profesionální skupiny Temponaut, ve kterém si sedneme na molo u jezera a budeme sledovat okolní krajinu od večera do rána. A stihneme to za dvě minuty.

projít na článek