Věděli jste, že Olomouc prý byla ještě kolem roku 1830 mužského rodu? Tedy například ráno jste dobře posnídali, pěkně se oblékli a vydali se obdivovat Katedrálu svatého Václava do toho Olomouce. Určitě zajímavé, přičemž mnoho lidí tohle oslovení má zažité stále. Dnes je však již hanácká metropole žena a představuje zdařilou kombinaci historie bývalého královského města se současnou přátelskou atmosférou vyzařující ze zdejší čilé kulturní a gastro scény. A příjemných lidí, pochopitelně. No a letos v červnu jsem se na cestu do té Olomouce pěkně oblékl i já a vyrazil tam s portským taktéž do chrámu whiskového. Konkrétně do The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Baru, ikonického podniku na východním konci historického centra Olomouce, kam kromě whisky a whiskey, pivních speciálů včetně tmavé pochoutky Guinness Stout, zajdeš taky obdivovat vyhlášené umění zdejších barmanů. Jeho autentická atmosféra tě s lehkostí přenese do Irska hned v okamžiku, kdy překročíš jeho práh. Ne nadarmo je toto místo zařazeno mezi 30 nejlepších whisky barů na světě. A mimochodem od zmiňované Katedrály svatého Václava je to sem pěšky jen dvě minuty. Svým 19 degustátorům jsem připravil řadu 8 portských vín tak, aby v průběhu večera měli možnost poznat hlavní rozdíl mezi nimi a dokázali porovnat jednotlivé vzorky. Nechyběl ani welcome drink v podobě Portonic Rosé. Line up vín, která jsme postupně přechutnali: Messias Rosé Port jako součást welcome drinkuCálem Fine WhiteBurmester RubyMessias TawnyQuinta do Noval Tawny ReserveKopke Tawny 10 Years OldBurmester Tawny 20 Years OldCálem LBV 2015Quinta do Noval Silval Vintage 2001 Zpětně přiznávám, že přestože přípravě každého Večera s portským vínem vždy věnuji dost času a čerpám do něj pouze z ověřených informací, před touto akcí jsem lehce na trní byl. Jak jsem předpokládal, všichni zúčastnění byli zkušení milovníci whisky a degustační laťku mají nastavenu velmi vysoko. Dokonce pořádají svůj vlastní, dnes již legendární, Whisky Festival (musím se někdy stavit, Petře). Nicméně hned od začátku jsem pochopil, že se nacházím mezi velkými sympaťáky, vděčnými posluchači a veskrze milými lidmi. Takže když jsem po půlnoci z Olomouce odjížděl, měl jsem takový ten fajn pocit, že jsem zase zažil něco nového a povedeného. A vzhledem k závěrečnému potlesku mám za to, že stejně se cítili právě i tito skvělí hosté. Moc vám děkuji, že jste přišli portské do chrámu whisky ochutnat a někdy zase na viděnou. A nyní už pár fotek: V prezentaci mám vždy problém snímků spíš ubrat než přidat. Portské je zkrátka velmi košaté téma No řekli byste, že nejste v Irsku? Nejen hluboké znalosti o portském víně, ale i utěrka a čisté skleničky patří k dokonalé degustaci 8 vzorků portského a welcome drink Blbý světlo, dobří lidé ;-) Tajemství Jardovy igelitky bude brzy odhaleno (což však kamera nezachytila ;-) S tím logem O portském na Guinness Stout jsi mě, Zdeňku, úplně rozsekal Vivat Print Your Pint! Rozdíl v barvě mezi Tawny 10 a 20 YO už je patrný Jak jsme dekantovali Vintage … povedlo se Soutěž přichází na závěr degustace spolu se supertěžkou otázkou. Všichni správně Na závěr speciálně děkuji: Jardovi, absolutně nejlepšímu followerovi O portském.cz z Hané, který kdyby se v roce 2019 neozval, nepřišel za mnou v Šantovce do mekáče, nezmínil se o zdejší početné komunitě whiskařů, nikdy by se tato akce nekonala. A co hůř, neměl bych ani dobrého přítele!Zdeňku Kortišovi, majiteli The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar a Whisky Ambassadoru společnosti Pernod-Ricard, za nádherné prostředí a zázemí, vstřícnost a trpělivost při přípravách, pomoci se servírováním vín, předstartovní sklenici našlápnutého Guinesse (fakt bodla), okřídlené plechovky proti spánku na zpáteční cestu a celkovou ultimátní serióznost. Ta nebývá jen tak samozřejmostí, Zdeňku, a moc si jí vážím!Daně, Tomášovi (snad jsem jména nepopletl) a ostatním usměvavým barmanům za profesionální servis, pomoc se závěrečným úklidem a umytím skleniček (veřte mi, mýt tolik skleniček není pro jednoho žádný med)Zdenovi H., že navzdory hodně komornímu osvětlení dokázal pořídit skvělé fotky a za názorNejlepšímu českému obchodu s portským vínem Portské.cz za včasné dodání všech láhví a dobré vztahy (proč to neříct s kódem OPORTSKEM5 je na Portské.cz sleva 5 %) Vaše vlastní degustace portského Může se stát, že vám z tohoto reportu vlezl do hlavy velký brouk a říkáte si, co takhle udělat degustaci portského také u nás ve firmě nebo mezi vybranými přáteli? Vyhánět vám jej z ní nebudu, místo toho se mi ozvěte, řekneme si, co je možné, sladíme termíny, vybereme portská vína a večírek bude na světě. Přijedu moc rád!The post Portské v chrámu whisky. Červnová degustace v olomouckém The BLACK STUFF Irish Pub Whisky Bar first appeared on O portském.cz.
Whisky si v České republice spojujeme převážně s Irskem a Skotskem. Tchajwanská whisky KAVALAN ale už několik let poráží své evropské protějšky. The post Tchajwanská whisky porazila irskou a skotskou whisky first appeared on ZEMĚ DRAKA.
projít na článekCena: 1 690,00 Kč vč. DPH 21 %Výrobce: STEELUK Black - základ ANGLICKÁ VLAJKA + jemně stíraná černá barva
Cena: 1 359,00 Kč vč. DPH 21 %Výrobce: UNDER ARMOURMěj své věci a drobnosti vždy po ruce.
Black Passengers: RNR Ještě před vykopnutím hlavního Black Passengers videa, které má naplánovanou premiéru na jaro 2020, tu máme malý předkrm v podobě profilového videa, které se po posledním dílu s R-MANem, nyní zaměřuje na poměrně aktivní panelovou cre
projít na článekV současné době existuje nespočetné množství investičních nástrojů, přičemž do nich patří i alkohol, jako jsou whisky, rum a víno. Věděli jste o tom, že i alkohol postupem času získává na hodnotě? Samozřejmě jen v případě, že se jedná o exkluzivní edice.
projít na článek