Celý týden směřuje k pomyslnému zářivému cíli, Štědrému dni. Tak jako dnes bylo i v minulosti plno příprav, shánění, nakupování, uklízení - jen v trochu jiné podobě. Výstižně to líčí vtipná podkrkonošská koleda o chasníkovi, který celý týden běhal po horách a sháněl všechno potřebné. Kromě jiného koupil do plecháčku tekuté pivovarské kvasnice od kvasničkové báby. Ta je v putně na zádech roznášela po vsích a to se ví, pokud mrzlo, až praštělo, kvasnice namrzly, koláče nevzešly, měly brousek. Nešťastný chalupník dostal od své rozzlobené ženy naplácáno lopatou. Podobné veselé koledičky jsou charakteristické pro české lidové prostředí. Nejsou jen o mysteriu narození Mesiáše, ale často velmi rozverně popisují trampoty prostého lidu. Slavnostní stůl Když bylo všechno napečeno a navařeno, chystal se slavnostní stůl. Bylo velmi málo dnů v roce, kdy se pokrýval bílou plachtou. Pod ubrus dali hrst od každého druhu obilí i několik penízků pro štěstí. Na stůl kladla hospodyně devatero pokrmů, protože devítka byla magická číslice prosperity. Pod stůl nastlali voňavé seno, aby ho v příštím roce byla hojnost a také připomínalo první Ježíškovo lože. Nohy stolu obepnuli a spojili řetězem v důvěře, že budou všichni v příštím roce pospolu a ani smrt je nerozdělí. Slavnostní večeře Večeře bývala štědrá i na venkově, ale nebyl to smažený kapr s bramborovým salátem. Rybu si na vsi mohl dovolit málokdo. Na té si pochutnali ve šlechtických a měšťanských rodinách, v klášterech, které vlastnili svoje rybníky a možná i mlynář, pokud si do zástavy, rybníčku nade mlýnem, nasadil pár kapříků. V chalupách to vyřešili upečením ryby z kynutého těsta. Večeře se skládala z "rybové"polévky, kde místo rybek plavaly proužky mrkve, celeru a hub. Také hrách v ní byl a kromě toho si ho upražili v podobě pučálky. Nechyběl jahelník, nákyp ze žlutých jáhel, připomínajících penízky, také pokrmy z hub a česneku, který měl ochránit od nemocí a působení čarodějnic. Z pečiva to byla štědrovka, húsce čili vánočka, u německých Čechů spíše sladká štóla, spařované pečivo nazývané peciválky nebo peřinky a také moučná kaše, slazená medem. Samosebou i jablka, ořechy a sušené ovoce. Došlo i na tu oblíbenou muziku. Štědrá večeře spadá ještě do období půstu, tedy by na stole nemělo být maso. Ryby, mušle, raci a hlemýždi se ale považovali za postní pokrm. Před večeří, ostatně jako před každým jídlem, se lidé pomodlili. Nebylo by od věci, kdybychom i my, věřící i nevěřící, alespoň jednou v roce poděkovali Bohu či přírodě, všem pilným pracovitým lidem i mamince, která všechno s láskou přichystala. Alespoň jednou v roce si připomenout, že nic na světě není samozřejmost. Pro budoucí časy by nám všem prospěla jako program jenom tři slova - slušnost, skromnost a pokora. Přeji vám krásné Vánoce a především zdraví vám i vašim blízkým... Naše sváteční tipy! Horácký hubník Na Vysočině se houbový pokrm ke Štědré večeři připravuje trochu odlišně než obecně známý kuba. Má výhodu, že je lehčí, lépe stravitelný a nenadýmá, jako kroupový nebo krupkový kuba. Nechcete-li mít pod stromečkem třaskavou směs, zkuste letos tuto variantu. Starší bílé pečivo nakrájejte na kostky. Dvě hrsti sušených hub zavlažte teplým mlékem a nechte chvilku bobtnat. Pak mléko z hub sceďte do misky, rozšlehejte se žloutky, solí a špetkou pepře a nalijte na pečivo. Až se vsákne, přidejte utřený česnek podle chuti, přiměřeně rozemnuté majoránky a houby, na drobno rozsekané. Omastěte dvěma lžícemi sádla, může být i se škvarky. Dobře promíchejte a nakonec lehce zapracujte tuhý sníh z bílků. Směs upravte do sádlem poctivě vymazaného pekáčku a do červena zapečte. Je to vlastně lehká voňavá česnekovo houbová nádivka. "rybová" polévka Celý neloupaný hrách namočte přes noc do vody. Pak vařte bez soli téměř do měkka. Do jiného hrnce dejte vařit vodu, můžete použít i kostku kvalitního zeleninového bujónu. Přidejte "rybky" nakrájené z mrkve a celeru a předem namočené sušené houby. Osolte podle chuti a okořeňte muškátovým květem. Povařte do změknutí zeleniny a hub a zahustěte žlutou máslovou jíškou. Přidejte vařený hrách. Do hotové polévky vmíchejte šálek husté smetany s rozšlehanými žloutky, sekanou zelenou petrželku a lžičku čerstvého másla. Pak už nevařte. Dobrou chuť a krásné Vánoce, Vaše Manufaktura Kamila Skopová, výtvarnice S výtvarnicí a spisovatelkou Kamilou Skopovou spolupracujeme již dlouhá léta. Vytváří pro nás překrásné kresby (malby, ilustrace), řada z nich zdobí etikety našich výrobků. Je autorkou řady publikací, spolupracuje s řadou folklorních souborů. Je autorkou mnoha výstav lidových zvyků a obyčejů. The post Povídání ke čtvrtému adventnímu týdnu appeared first on Manufaktura.
Tento týden spěje ke Zlaté neděli. Ti, kdo nakupují dárky na poslední chvíli, mají ještě šanci... Vánoční dárky Lidé se v minulosti neobdarovávali, jako je tomu dnes. Malé děti dostaly velmi skromné dárečky. Stačila figurka ze sušeného ovoce, kousek c
projít na článekVe středu 23.10.2019 se děti ze třetích tříd zúčastnily programu snázvem Moje cesta na svět. Cílem bylo objasnit jim vhodným způsobem okolnosti příchodu dítěte na tento svět. Přišla velmi příjemná paní lektorka, která formou hry, praktických ukázek acitli
projít na článekPro majitele e-shopů jsem nachystal krátké povídání o tom, jak vylepšit prodeje pomocí dalšího marketingového nástroje jménem Aukro značky. Zóna značek je sekce na Aukru, kde najdete jen značkové zboží, tedy nejedná se aukční ani bazarové zboží. Najdete z
projít na článekSociálně právní poradna Kontakt bude mít v týdnu od 12. 8. 2024 do 16. 8. 2024 omezený provoz a pro klienty bude uzavřena. V neodkladných případech nabízíme klientům, aby se v týdnu od 12.8. do 16.8.2024 obraceli na sociálně-právní poradnu R-mosty, kter
projít na článek