Salzburk, rakouská perla obklopená alpskou krásou, nezapře svůj půvab. Ale co dodává tomuto městu jeho jedinečnou chuť a život? To je voda, pramenící z místních zdrojů, která je nejen základem života pro místní obyvatele, ale i magnetem pro turisty po celém světě. Rakouský Salzburk se může pochlubit mnoha atrakcemi pro návštěvníky, ale mezi nejzajímavějšími je jistě „šampaňské z Untersbergu“. Tento osvěžující nápoj teče z více než padesáti fontán, které jsou rozmístěny po celém městě. Stačí si vzít lahev a můžete si zdarma natočit svůj vlastní džbánek této vody, která si získala světovou proslulost. Voda v Salzburku a její historie Historie vody v Salzburku sahá až do římských dob, kdy se město nazývalo Juvavum. Už tehdy obyvatelé využívali podzemní a dešťovou vodu, kterou shromažďovali v podzemních cisternách ve čtvrti Kaiviertel a na dnešním náměstí Makartplatz. Později, v dvanáctém století, byl postaven umělý kanál nazvaný Almkanal, který přiváděl vodu z řeky Königsseeache v Grödigu do starého města. Toto bylo první vodní dílo svého druhu ve střední Evropě. Nicméně, potřeby města neustále rostly a v sedmnáctém století rozhodli salcburští arcibiskupové, že nejlepším způsobem, jak zabezpečit dostatek vody, bude přivážet ji z pramenů hory Untersberg. Původní pokusy o vytvoření potrubí v roce 1654 skončily neúspěchem kvůli tlaku, ale projekt byl nakonec dokončen o dvě století později. Díky 3 237 trubkám z modřínového dřeva se voda poprvé dostala do města a obyvatelé mohli začít čerpat vodu ze studny Residenzbrunnen na náměstí Residenzplatz. Dnes má voda ve městě s více než sto padesáti tisíci obyvateli vynikající kvalitu a je důkladně monitorována. V salcburských domech teče voda z kohoutků naprosto čistá, díky přirozené filtraci ve skalách Untersbergu se nemusí upravovat. Místní vodárenská laboratoř pravidelně provádí analýzy a kontroluje kvalitu vody každý týden. Muzeum vody Zajímavým prvkem Salzburku je i interaktivní muzeum WasserSpiegel, které se nachází na kopci Mönchsberg. Tato instituce přibližuje historii zásobování města vodou od minulosti až do současnosti. Turisté zde mohou prozkoumat vodárenství, různé technologie a dokonce ochutnat místní „šampaňské z Untersbergu“. To vše dělá z muzea nejen informační, ale i zábavnou zastávku pro každého návštěvníka. Klášterní chléb Kromě historie vody si můžete v Salcburku vychutnat i jeho chléb. Klášterní pekárna, která začala péct chléb již ve 12. století, dodnes vyrábí tradiční pečivo, které si získalo obdiv jak místních obyvatel, tak turistů. Pekárna je otevřená veřejnosti a návštěvníci mohou sledovat celý proces pečení na vlastní oči. Voda ze Salzburku není jen životodárným zdrojem, ale také zdrojem obdivu a inspirace. Její jedinečná chuť a čistota odráží péči a úsilí, které město věnuje svému bohatému dědictví a kvalitě života svých obyvatel i návštěvníků. The post Prameny Salzburku: Tajemství kvality a dědictví appeared first on Tvůj den.
rolo: ZdravímMám dotaz ohledně dědictví,Máme rozhodnutí a na něm není do kdy se má dědictví vyplatit,je nějaká možnost domoci se vyplacení,když se nedohodneme?Díky (diskuze na internetové stránce)
Aneb, přijde tomu někdo na kloub? Tajemství staré desítky dlouhých let
projít na článekNávštěvníci Chráněné krajinné oblasti Brdy se mohou od včerejška na svých toulkách zdejšími hvozdy občerstvit pramenitou vodou u čtyř nových krytých studánek. Vojenské lesy a statky, které krajinu ve středních Brdech spravují, jejich prameny obezdily kame
projít na článekV pátek 15. 9. 2023 se Muzeum a galerie v Prostějově připojí ke Dnům evropského dědictví bezplatným otevřením expozic a výstav v hlavní budově (nám. T. G. Masaryka 2) a Galerii Špalíček (Uprkova 18). 9:30–12:00, 13:00–17:00Zároveň také budou od 14:00 do 1
projít na článekPerly kvality B: Perly s tímto hodnocením jsou unikátní mají nesymetrický tvar a nejvíce se přibližují přírodnímu přirozenému tvaru perly. Perly kvality A: Perly nízké kvality s vadami na více než 25% povrchu (rýhy, tečky). Díky vadám trpí povrch perel
projít na článek