Přednáška: Za klenoty chilského nebe

Foto: Petr Horálek V pátek 23. 2. od 19:00 hodin vás srdečně zveme na přednášku světoznámého fotografa, cestovatele a popularizátora astronomie v jedné osobě Mgr. Petra Horálka Na tichomořském břehu Jižní Ameriky se do chilského vnitrozemí rozkládá vysokohorská poušť Atacama s unikátními podmínkami pro pozorování a fotografování nočního nebe. Ne náhodou zde proto mezivládní organizace zvaná Evropská jižní observatoř vybudovala a dále buduje hned několik pracovišť s největšími a vědecky nejproduktivnějšími astronomickými přístroji světa. Ovšem i mimo hledáčky těchto teleskopů, jen pouhýma očima, je možné na chilské obloze spatřit to, co málokde na světě. Jaké klenoty skrývá hvězdné nebe nad observatořemi Paranal, La Silla nebo ALMA? A jak je dokáží zachytit citlivé fotoaparáty? A jak vůbec tyto obří astronomické obrazy vznikají? A jaké nejzajímavější úkazy nás čekají u nás? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte již v pátek 23. 2. tradičně od 19:00 hodin ve velkém sále DDM ALFA op DELTA. NEZAPOMEŇTE SI VČAS REZERVOVAT SVÉ MÍSTO Mgr. Petr Horálek (*1986) je fotograf, cestovatel a popularizátor astronomie. Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde již v útlém věku podlehl kouzlu hvězdného nebe. Ve stejném městě začal ve svých 12 letech navštěvovat astronomický kroužek na tamní hvězdárně pod vedením dnes již zesnulého Václava Knolla. Astronomie ho neopustila ani po maturitě, takže se rozhodl vystudovat bakalářský program Astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V profesním i ve volném čase se věnuje popularizaci astronomie, především prostřednictvím populárních astronomických článků na serveru České astronomické společnosti Astro.cz. Jeho největší vášní v astronomii je pozorování a fotografování výjimečných nebeských úkazů. Zejména pak slunečních a měsíčních zatmění, která ho uchvátila již v dětství a za nimiž cestuje po celém světě. O těchto úkazech v roce 2015 publikoval v nakladatelství Albatros populární knihu „Tajemná zatmění“. Autor je rovněž úspěšný astro-fotograf, jehož fotografie nočního nebe a vzácných nebeských úkazů již několikrát ocenila porota České astrofotografie měsíce. Za největší úspěch ovšem považuje, že jedna z jeho fotografií byla vybrána NASA jako prestižní Astronomický snímek dne (Astronomy Picture Of the Day – APOD). Na konci roku 2014 jej pozvala Evropská jižní observatoř v Chile (ESO) jako prvního Čecha k funkci Fotografického ambasadora. Snímky autora můžete najít na jeho webových stránkách www.astronom.cz/horalek. Pro velký zájem ze stran zahraničních čtenářů jsou jeho stránky vedeny převážně v angličtině. The post Přednáška: Za klenoty chilského nebe appeared first on Hvězdárna Pardubice.

projít na článek

41.Nebe,peklo,ráj

41.Výstava Mišé Bufková a Mariana Alasseur Nebe,peklo, ráj. Vážené dámy a pánové, přátelé galerie, zvu Vás srdečně k otevření výstavy NEBE PEKLO RÁJ Výstava je otevřena od 21.2. – 13.3. 2009 pondělí až pátek od 10 do 17 hodin fotogalerie z vernisá

projít na článek

Přednáška v knihovně

Přednáška v Městské knihovně v Nymburce 23. září od 15 hodin.

projít na článek

Co musím udělat pro to, abych se dostal do nebe?

V neděli 27.8.2006 byla vysílaná bohoslužba z našeho sboru na Českém rozhlase 2 - Praha. Výkladem Božího slova sloužil kazatel Alois Boháček na téma: Co musím udělat pro to, abych se dostal do nebe.

projít na článek

Nechtěla úvěr, tak si na rozjezd Nebe v hubě vydělala v kiosku na horách

Osud zavál pedagožku ze základní školy Jitku Šimůnkovou z Čankova na Karlovarsku do zcela jiného oboru. Kvůli péči o svou maminku přestala s učením. Krátké působení pro firmu zabývající se bylinnými směsmi a kořením jí ukázalo cestu, která ji dodnes naplň

projít na článek

Nekrolog - Kapelník Miroslav Jiřišta odešel do hudebního nebe

Do hudebního nebe odešel ve čtvrtek 2. listopadu 2017 legendární kutnohorský kapelník Miroslav Jiřišta. Ten byl nezaměnitelnou osobností hudební scény. Jeho hudba a zpěv bavily celé generace.

projít na článek