Lidský organismus potřebuje ke správnému fungování kromě základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky), vitaminů a minerálních látek také řadu dalších zdraví prospěšných látek. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější z nich. Antioxidanty Antioxidanty představují protiváhu volným radikálům reaktivním formám kyslíku a dusíku které v nadbytečném množství poškozují lidské buňky. V horším případě je zcela ničí. Antioxidanty jsou schopné tyto volné radikály včas zachytit a odstranit, příp. opravit jimi poškozené části DNA. Děje se tak za předpokladu, že antioxidační systém organismu funguje, jak má. Dokonalé fungování antioxidačního systému je podmíněno konzumací správné stravy (různých druhů ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin), příp. výživových doplňků. Probiotika Tyto bakterie příznivě ovlivňují lidské zdraví. Udržují zdravou střevní mikroflóru, zlepšují trávení i vstřebávání živin a zvyšují imunitní schopnosti organismu. Prebiotika Věděli jste, že probiotika potřebují potravu, aby mohla plnit svou úlohu v organismu? Touto potravou jsou prebiotika. Jedná se o oligosacharidy, které obsahují kromě doplňků stravy i některé potraviny (luštěniny, kořen čekanky, hlíza topinamburu, cikorka, chřest, česnek, cibule, pór). Fytoestrogeny Fytoestrogeny (izoflavony, lignany, stilbeny) jsou látky v potravinách rostlinného původu, které do určité míry nahrazují estrogeny v organismu. Podobně jako estrogeny snižují riziko vzniku řídnutí kostí, srdečně cévních onemocnění, u mužů riziko vzniku rakoviny prostaty. Kde najdete jejich zástupce? Izoflavony Nejvíce izoflavonů obsahuje sója a výrobky z ní (tofu, sójové nápoje, sójová mouka, sójový granulát aj.). Lignany Vyskytují se v čajích, jahodách a lněných semínkách. Stilbeny Ukryty jsou ve slupkách hroznového vína. Rostlinné fenoly Že jste o nich nikdy neslyšeli? Tento typ antioxidantů propůjčuje ovoci a zelenině charakteristickou chuť, vůni a barvu. Zatímco některé z nich posilují imunitu, jiné mají antimikrobiální nebo protivirové účinky. Jaké potraviny je obsahují? Antokyany Obsaženy jsou v borůvkách, tmavém hroznovém víně i švestkách. Katechiny Jejich nejvýznamnějším zdrojem je zelený čaj. Rutin Nabízí ho pohanka, příp. potraviny o něj obohacené. Kvercetin Vykazuje ho cibule, česnek, pór, jablka, višně. Nukleotidy Nukleotidy jsou látky vyskytující se v mateřském mléce. Stejně jako rostlinné fenoly posilují imunitní systém. Lecitin Tato látka řadící se mezi fosfolipidy zlepšuje paměť, soustředění a pomáhá předcházet výkyvům hladiny krevních tuků. V přirozené podobě obsahuje lecitin sója a výrobky z ní, vaječný žloutek, podmáslí. O lecitin bývají obohaceny některé potraviny či doplňky stravy.
V Česku dosud chyběla studie, která by poskytovala ucelenější obraz o duševním zdraví dětí. Odborníci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) ve spolupráci s Českou školní inspekcí proto nyní provedli unikátní pilotní Národní monitoring duševního zdrav
projít na článekProjekty energetických úspor v Královéhradeckém kraji dosáhly v loňském roce rekordních výsledků. Samosprávy díky úsporným opatřením od společnosti ENESA z ČEZ ESCO ušetřily loni 14 milionů Kč. V kraji se již realizovaly celkem tři projekty energetických
projít na článekProjekty energetických úspor v Královéhradeckém kraji dosáhly v loňském roce rekordních výsledků. Samosprávy díky úsporným opatřením od společnosti ENESA z ČEZ ESCO ušetřily loni 14 milionů Kč. V kraji se již realizovaly celkem tři projekty energetických
projít na článekZdravé klouby, síla a pružnost těla jsou klíčové faktory pro dosažení celkové fyzické pohody a kondice. Při správném přístupu k cvičení můžete nejen posílit svaly a zlepšit svou kondici, ale také zajistit ochranu a péči o své klouby. Cvičení, které je šet
projít na článekBylinky jsou od nepaměti využívány pro jejich léčivé účinky a představují klíčovou součást tradiční medicíny po celém světě. V moderní době se stále více lidí obrací k bylinkám jako k přírodnímu způsobu podpory zdraví a prevence nemocí. Tento článek nabíz
projít na článek