Prezentace knihy ČÍNSKÁ GNOSE

„Přibližně před 2000 lety napsal čínský filozof Lao-cʼ své nepomíjivé dílo Tao-te-ťing. Toto dílo je tak celistvé, tak důkladné, že ve svých 81 verších obsahuje všechno, co člověk, který hledá pravdu, potřebuje nalézt. Kdo dospěl k nejvyšší prázdnotě, zachovává nepomíjivý klid. Všechny věci se rodí společně; vidím je opět navracet se zpět. Všechny věci rozkvétají v nadbytku, poté se každá věc vrací zpět ke svému původu. Vrátit se ke svému původu znamená být v klidu. Být v klidu znamená vrátit se k věčnému, pravému životu. Vrátit se k životu nazývám věčně jsoucím bytím. Vědět, co je věčné, znamená být osvícený. Nevědět, co je věčné, znamená zapříčinit vlastní bídu. Vědět, co je věčně jsoucí, znamená mít velkou duši. Kdo vlastní velkou duši, je spravedlivý. Jako spravedlivý je králem. Jako král je nebem. Jako nebe je Taem. Jako Tao je člověk věčně jsoucí. I když tělo zemře, nemusí se již obávat žádného nebezpečí. Tao-te-ťing, kapitola 16 Stav nejvyšší prázdnoty je stav kandidáta, který odložil všechny nečistoty srdce, to znamená, že svůj magnetický systém sterna dokonale uvolnil od žádostivostí, napětí a konfliktů. Kandidát je tedy prost všeho toužení, je prázdný. Kdo vstoupil do takového stavu, může zachovat nepomíjivý duševní klid. Rovnováha jeho duše nemůže být již porušena. Je navždy chráněn před změnou. Potom je dosaženo pravého klidu, který je vlastností Božího lidu.“ Rádi bychom vás pozvali na prezentaci knihy ČÍNSKÁ GNOSE, knihy komentářů Jana van Rijckenborgha a Catharose de Petri k Tao-te-ťingu od Lao-cʼ. Uskuteční se v úterý 7. října 2014, od 17:00 hodin, v Knihkupectví Academia Brno Literární kavárně (1. patro) na náměstí Svobody 13 v Brně.

projít na článek

TAO-TE-ŤING: rozhovory nad úryvky z knihy „Čínská Gnose“

Srdečně Vás zveme na cyklus tří večerů s názvem TAO-TE-ŤING. Tyto večery budou probíhat ve formě rozhovorů nad úryvky z knihy „Čínská Gnose“, v brněnském centru školy Lectorium Rosicrucianum na Nových sadech 4 v Brně. 1. večer na téma „Vznešená moudrost L

projít na článek

Představení knihy Egyptská původní Gnose – přednáška

Záznam z představení série knih Egyptská původní Gnose s komentáři Jana van Rijckenborgha k hermetickým spisům Tabula Smaragdina a Corpus Hermeticum. Prezentace knih se uskutečnila 12. 10. 2022 v Kavárně Liberál v Praze.

projít na článek

Představení knihy Egyptská původní Gnose – diskuse

Diskuse, která navazovala na představení série knih Egyptská původní Gnose s komentáři Jana van Rijckenborgha k hermetickým spisům Tabula Smaragdina a Corpus Hermeticum. Prezentace knih se uskutečnila 12. 10. 2022 v Kavárně Liberál v Praze.

projít na článek

Egyptská původní Gnose vydání knih

Právě vyšly první dva díly knihy Epyptská původní Gnose (z celkem čtyř) s komentáři ke Corpus Hermeticum od Jana van Rijckenborgha.

projít na článek

TAJUPLNÁ CTNOST

Zveme Vás na čtení z knihy Čínská Gnose, která nám v podání Jana van Rijckenborgha přibližuje slavnou klasickou čínskou moudrost Tao-te-ťingu od Lao-cʼ. TAJUPLNÁ CTNOST Úterý, 27. října 2015, 18:00 hodin Lectorium Rosicrucianum, Křesomyslova 599/8, Praha

projít na článek