Proč nepřežil neandrtálec

Mnozí z nás se ještě na základní škole učili, že předchůdcem moderního člověka byl člověk neandrtálský. Současná věda toto tvrzení zcela vyvrátila. Jde totiž s největší pravděpodobností o samostatnou kulturu, která vyhynula. Jistě jsme byli také ve svých názorech ovlivněni slavnou knihou Eduarda Štorchla „Lovci mamutů“.          Spisovatel ovšem za některé omyly, které v knize uvedl, dozajista nemůže.          Řídil se podle toho, co hlásala věda. Nedlouho poté se ale vynořila teorie, že by mohli být neandrtálci slepou vývojovou větví. o   Mělo se jednat o primitivní kmen, jehož příslušníci byli tak trochu zaostalí. o   Málo pohybliví a v některých záležitostech neschopní. o   Kromě toho se specializovali na jednotvárnou stravu, kterou bylo především maso velkých zvířat. Bylo tomu ale skutečně tak?Poslední průzkumy prokázaly, že jejich uzpůsobení hrdla jim umožňovalo hlasovou komunikaci.          Měli k dispozici oheň, na kterém si připravovali jídlo.          Dokázali vyrábět kamenné nástroje a vládnout jimi.          A jejich ženy se zdobily krásnými šperky. Je to tedy primitivní kultura? Rozhodně ne. Stále nová poznání Dalším poznatkem je i to, že náš předek (člověk moudrý) žil souběžně s tímto lidským druhem. A rozhodně toho neovládal více. o   Proč tedy nechala příroda žít nás a neandrtálce vyhladila?          Odpověď může být docela jednoduchá – měli jsme početní převahu a svoje příbuzné jsme prostě vyjídali. Další otázkou je tedy, proč nás bylo více?Podle některých pramenů se lovu zúčastňovaly i neandrtálské ženy, zatímco naše si v klidu rodily. Nebo, že by to bylo způsobeno většími mozky, kterými disponovali naši příbuzní? Porody byly logicky těžší a ženy při nic více umíraly. Kdo ví, kde je pravda a s čím ještě vědci přijdou. Ale názor, že byla jen jedna větev lidského rodu, už je překonán. Možná jsme měli jen všichni společného předka. Článek Proč nepřežil neandrtálec se nejdříve objevil na Saphohb.

  • Web: Saphohb
  • Aktualizace: 4.12.2023
projít na článek

Velikonoce u Včelek

Proč kluci na Velikonoce šlehají holky pomlázkou? Proč maminka peče beránka a proč barvíme vajíčka? Odpovědi a tradice, které se k Velikonocům vážou se děti dozvěděly tento týden. Děti si několik tradic vyzkoušely a nezapoměli jsme ani na klasickou kole

projít na článek

10 důvodů, proč používat běžecký pás

Přemýšlíte o tom, že byste si domů pořídili běžecký pás? Stále však váháte a nevíte, jestli je to dobrý nápad? Vyjmenujeme vám hned deset dobrých důvodů, proč se běžecký pás vyplatí koupit a proč je dobré ho používat. 

projít na článek

Proč budou zemědělci demonstrovat?

V přiloženém dokumentu si můžete přečíst vyjádření Agrární komory České republiky k chystaným změnám v zemědělské politice. PROČ-BUDOU-ZEMĚDĚLCI-DEMONSTROVATStáhnout The post Proč budou zemědělci demonstrovat? appeared first on ZS Komorno a.s..

projít na článek

Proč nakupovat u nás

Ještě jste u nás nenakupovali a nejste si jisti. V několika bodech jsme vypsali, proč byste mohli svůj nákup udělat právě u nás.

projít na článek

Proč je i v dnešní přetechnizované době bezdrátový rozhlas důležitý

Obecní rozhlas patří i dnes k běžnému vybavení jak malých obcí, tak i menších měst, popř. jej najdeme v rozsáhlých areálech velkých podniků. Zejména obce dobře vědí, jak velký význam mají a proč se vyplatí je udržovat v chodu i nadále. Pojďme najít ty hla

projít na článek