Prodloužení trvanlivosti potravin sušením

Jeden z nejstarších a nejjednodušších způsobů, jak šetřit a uskladnit potraviny, je sušení. To funguje dobře s ovocem, zeleninou, bylinkami, semeny, ořechy, rybami a masem. Sušení nebo také dehydratace zbavuje potravu z velké části vody a vlhkosti. To sebere mikroorganismům a enzymům, které jsou zodpovědné za zničení produktů, živnou půdou. Potraviny pak vydrží mnohem déle. Nicméně v naší části Evropy je sušení na vzduchu kvůli počasí velmi obtížné. Může trvat i celé hodiny. Použít troubu nebo sušící zařízení nepovažujeme za smysluplné. Z tohoto důvodu byste sušení měli zkusit, pouze pokud máte teplé, vzdušné, suché a v ideálním případě i slunné místo, kde lze potraviny skladovat delší dobu, dokud se neusuší (např. balkon, podkroví, sporák). Nejlepší je používat pouze nezávadné výrobky, které si předem umyjete a nakrájíte na kusy, plátky nebo proužky. Spaření zeleniny krátce zkracuje proces sušení. Bylinky můžete buď svázat do svazků nebo oškubat jejich listy. Poté potravu rozdělte na mřížku nebo na rošt a zakryjte tenkou tkaninou, abyste ji chránili před hmyzem a prachem. Můžete je také připevnit na šňůru a zavěsit. Jak dlouho trvá sušení, závisí na jídle: ovoce a zelenina jsou úplně vysušené, když se vypadají kožovitě, jsou pružné a neuvolňují žádné kapaliny. Byliny by měly jít mezi prsty snadno rozdrtit. Sušené ovoce, zelenina nebo bylinky lze dobře skladovat v skladovacích nádobách nebo sklenicích. Pokud je udržuje v temnotě a suchu, mohou takto vydržet několik let. Další konzervační metody Kromě sušení existují další způsoby jak zachovat jídlo déle. Z ovoce a bobulí můžete například udělat džus, sirup nebo džem vyrobit nebo udělat kandované ovoce. Zelenina může být konzervována mléčnou fermentací (nejznámější příklad: zelí). Můžete, za předpokladu, že na to máte prostor, udit ryby a maso. A z mnoha bylin můžete snadno vyrábět čaje nebo pesto, které také obvykle vydrží mnohem déle.   Článek Prodloužení trvanlivosti potravin sušením se nejdříve objevil na Rekoscb.

  • Web: Rekoscb
  • Aktualizace: 24.4.2024
projít na článek

Hodnota potravin z hlediska úrovně jejich záření (radiace)

Jedná se o přirozené záření potravin. Jeho existenci část vědců uznává a část ji popírá. Je užitečné o její existenci vědět, zvláště pro nás, kteří se věnujeme józe a víme, že životodárnou energii (pránu) získáváme z prostředí a všeho, co nás obklopuje, t

projít na článek

Objevte výhody trvanlivých potravin

Už naši dávní předci věděli, že můžou přijít horší časy, a proto našli způsoby, jak uchovat zásobu potravin z časů lepších. Nezaskočily je pak ani tuhé mrazy nebo období bídnější úrody. I přesto, že se vás dnes už takové problémy tolik nedotýkají, zásoba

projít na článek

Pozor na nabídku prodloužení domény!

V poslední době jsme se setkali u našich klientů s novými způsoby, jak z firem nekale vylákat peníze. Dovolujeme si Vás tedy na tyto praktiky upozornit, abyste byli ostražití, když Vám přijde nabídka na prodloužení Vaší .com domény Tato nabídka je komplet

projít na článek

Konec základní části Národní ligy mužů

Muži skončili v Národní lize mužů na 10. místě s celkovou bilancí 7 výher v základní době, 2 výhry v prodloužení či nájezdech, 2 prohry v prodloužení, a 11 proher v základní době. Základní část máme za sebou a teď...Číst více

projít na článek

Stanovisko MZe o prodloužení nouzového stavu

Stanovisko Ministerstva zemědělství v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví k Usnesení vlády České republiky ze dne 23. prosince 2020 č. 1373 o prodloužení nouzového stavu do 22. ledna 2021 v souvislosti s epidemií SARS CoV-2 a usnesení vlády č. 1375 o zák

projít na článek