Jeden z nejstarších a nejjednodušších způsobů, jak šetřit a uskladnit potraviny, je sušení. To funguje dobře s ovocem, zeleninou, bylinkami, semeny, ořechy, rybami a masem. Sušení nebo také dehydratace zbavuje potravu z velké části vody a vlhkosti. To sebere mikroorganismům a enzymům, které jsou zodpovědné za zničení produktů, živnou půdou. Potraviny pak vydrží mnohem déle. Nicméně v naší části Evropy je sušení na vzduchu kvůli počasí velmi obtížné. Může trvat i celé hodiny. Použít troubu nebo sušící zařízení nepovažujeme za smysluplné. Z tohoto důvodu byste sušení měli zkusit, pouze pokud máte teplé, vzdušné, suché a v ideálním případě i slunné místo, kde lze potraviny skladovat delší dobu, dokud se neusuší (např. balkon, podkroví, sporák). Nejlepší je používat pouze nezávadné výrobky, které si předem umyjete a nakrájíte na kusy, plátky nebo proužky. Spaření zeleniny krátce zkracuje proces sušení. Bylinky můžete buď svázat do svazků nebo oškubat jejich listy. Poté potravu rozdělte na mřížku nebo na rošt a zakryjte tenkou tkaninou, abyste ji chránili před hmyzem a prachem. Můžete je také připevnit na šňůru a zavěsit. Jak dlouho trvá sušení, závisí na jídle: ovoce a zelenina jsou úplně vysušené, když se vypadají kožovitě, jsou pružné a neuvolňují žádné kapaliny. Byliny by měly jít mezi prsty snadno rozdrtit. Sušené ovoce, zelenina nebo bylinky lze dobře skladovat v skladovacích nádobách nebo sklenicích. Pokud je udržuje v temnotě a suchu, mohou takto vydržet několik let. Další konzervační metody Kromě sušení existují další způsoby jak zachovat jídlo déle. Z ovoce a bobulí můžete například udělat džus, sirup nebo džem vyrobit nebo udělat kandované ovoce. Zelenina může být konzervována mléčnou fermentací (nejznámější příklad: zelí). Můžete, za předpokladu, že na to máte prostor, udit ryby a maso. A z mnoha bylin můžete snadno vyrábět čaje nebo pesto, které také obvykle vydrží mnohem déle. Článek Prodloužení trvanlivosti potravin sušením se nejdříve objevil na Rekoscb.
Nově zrekonstruovaná prodejna potravin v Kostelci nad Labem otevřela dveře svým zákazníkům Zadání Zadání znělo jasně: „Chci nejkrásnější prodejnu potravin v našem městě. Co ve městě, v celém Středočeském kraji,“ pronesla s úsměvem sobě vlastním, ihned na
projít na článekJedná se o přirozené záření potravin. Jeho existenci část vědců uznává a část ji popírá. Je užitečné o její existenci vědět, zvláště pro nás, kteří se věnujeme józe a víme, že životodárnou energii (pránu) získáváme z prostředí a všeho, co nás obklopuje, t
Už naši dávní předci věděli, že můžou přijít horší časy, a proto našli způsoby, jak uchovat zásobu potravin z časů lepších. Nezaskočily je pak ani tuhé mrazy nebo období bídnější úrody. I přesto, že se vás dnes už takové problémy tolik nedotýkají, zásoba
V poslední době jsme se setkali u našich klientů s novými způsoby, jak z firem nekale vylákat peníze. Dovolujeme si Vás tedy na tyto praktiky upozornit, abyste byli ostražití, když Vám přijde nabídka na prodloužení Vaší .com domény Tato nabídka je komplet
Muži skončili v Národní lize mužů na 10. místě s celkovou bilancí 7 výher v základní době, 2 výhry v prodloužení či nájezdech, 2 prohry v prodloužení, a 11 proher v základní době. Základní část máme za sebou a teď...Číst více
projít na článek