Produkce masa v ČR a v EU v roce 2022

Vloni dosáhla podle ČSÚ produkce masa u nás 447 317 t, což znamenalo meziroční pokles o 4,2 %. Zdá se, jako by Evropanům přestávalo chutnat hovězí maso. Vloni se jeho produkce v EU-27 meziročně snížila o 2,5 % a dosáhla 6,6 mil. t v ekvivalentu hmotnosti JUT. Od roku 2018 (produkce 7 mil. t) přitom každoročně produkce hovězího klesala. Spolu s tím se snižuje i populace hovězího dobytka. Produkce hovězího masa se snížila o 5,5 % na 68 583 t a poraženo bylo na jatkách 222 869 kusů skotu. Mimo jatky bylo poraženo dalších 6 724 kusů s produkcí masa 2 051 t. Produkce hovězího masa z porážek v ČR tak dosáhla 70 633 t. Vývoz hovězího masa představoval 14 333 t, dovoz 40 539 t. Celková domácí spotřeba hovězího masa tak činila 96 839 t. Na českých jatkách bylo vloni poraženo 2 245 540 ks prasat s produkcí masa 208 634 t. Mimo jatky bylo poraženo dalších 85 500 prasat s produkcí 8 111 t. Celkem se vloni v ČR porazilo 2 331 040 kusů prasat a produkce v ekvivalentu JUT dosáhla 216 745 t. Z tohoto množství bylo za hranice vyvezeno 35 144 t a import dosáhl 289 647 t. Celková domácí spotřeba vepřového masa tak představovala 471 248 t. Na drůbežích jatkách v ČR bylo vloni poraženo 122,2 mil kusů drůbeže s produkcí masa 169 964 t. Mimo jatky hlásí ČSÚ porážky ve výši 2,7 mil. kusů a s produkcí 4 663 t. Vyvezlo se 25 512 t drůbežího masa, import dosáhl 106 799 t. Celková domácí spotřeba drůbežího masa dosáhla 255 914 t. Produkce vepřového masa v EU V EU-27 bylo vloni vyprodukováno 22,1 mil. t vepřového masa v ekvivalentu váhy JUT. Oproti roku 2021 došlo ke snížení o 5,6 %. S produkcí necelých 5,1 mil. t se na první příčce umístilo Španělsko, které sesadilo z trůnu Německo. Ani Španělsku se nevyhnul pokles v produkci (-2,2 %), oproti Německu (-9,8 %) však propad nebyl tak výrazný. V první pětce hlavních hráčů se dále umístily Francie, Polsko a Nizozemsko. S produkcí vyšší jak 1 mil. t vepřového ročně patří mezi přední země také Dánsko, Itálie a Belgie. ČR je na 15. místě za Švédskem. V meziročním srovnání zaznamenaly největší propad (>10 %) Slovensko a Rumunsko. Mezi 9-10 % poklesu došlo v Německu, Belgii a Polsku. Vyrovnanou meziroční produkci vykázalo Irsko a Švédsko. Produkce hovězího masa v EU Jedničkou v produkci zůstává Francie, přestože se v zemi galského kohouta produkce hovězího masa pozvolna snižuje. V roce 2011 přesáhla 1,5 mil. t, v roce 2018 to bylo 1,46 mil. t. Vloni se produkce hovězího meziročně dále snížila o 4,4 %. Dvojka v EU, Německo, postupně produkci masa rovněž snižuje, kromě vepřového se produkce hovězího redukuje docela výrazně. Vloni meziročně klesla nad průměr EU, a to o 8,4 % a dostala se pod hranici 1 mil. t. Pozvolný úbytek v produkci lze pozorovat i v Itálii. Naopak Španělsko významně posiluje svoji úlohu v produkci masa. Poté, co se před několika lety stalo jedničkou ve vepřovém mase, soustavně zvyšuje produkci i hovězího, která vloni přesáhla 730 tis. t a meziročně stoupla o necelá 2 %. Ze sledovaných zemí zaznamenalo vyšší nárůst jedině Irsko (+4,5 %). Produkce drůbežího masa v EU Podle údajů Eurostatu dosáhla vloni v EU produkce drůbežího masa 12,99 mil. t v hmotnosti JUT. Loňská produkce představovala 98,4 % roku 2021 (13,2 mil. t). Přesto se produkce drůbežího masa v EU v období 2006-2021 zvýšila o 3,9 mil. t. Dominantní roli hraje kuřecí maso s loňským podílem na celkové produkci drůbežího masa 84,4 %. Následuje krůtí maso (12,7 %), kachní maso zaujímá podíl 2,6 % a na ostatní druhy drůbežího masa připadá 0,3 %. Více jak pětina produkce drůbežího masa v EU připadla vloni na Polsko (21 %), následují Španělsko (13 %), Německo (12 %), Francie (11 %), Itálie (9 %), Nizozemsko (7 %). Na ostatní země připadl podíl 27 %. Pořadí největších producentů drůbežího masa v EU zaznamenalo meziroční změny včetně podílů na celkové produkci. V roce 2021 bylo Polsko rovněž jedničkou, ale s nižším podílem (19,2 %), druhé místo držela Francie s podílem 12,5 %, Španělsko bylo třetí s 12,3 %. Podíl Německa byl stejně jako vloni 12 %, pátá Itálie držela 10,4 %. Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 10.2023… Článek Produkce masa v ČR a v EU v roce 2022 se nejdříve objevil na Retail News.

projít na článek

Zabíjačka

V rámci praxe absolvovali žáci čtvrtých ročníků oboru agropodnikání a veterinářství téma kontrola kvality a zdravotní nezávadnosti vepřového masa a zpracování masa na domácí produkty. Pod vedením zkušeného odborníka si žáci vyzkoušeli základní pracovní či

projít na článek

Bilancujeme

Lednově bilancujeme a máme radost, že v roce 2021 úspěšně zvládlo studium 36 absolventů studijního programu MBA a 7 absolventů studijního programu LL.M.. I v roce 2022 nás čeká spousta práce, na kterou se těšíme. Hned v lednu se uskuteční závěrečné zkoušk

projít na článek

dovolená 2022

DOVOLENÁ AMBULANCE BUDOU ZCELA UZAVŘENY Ostrava (28.října 1417/100)       4. 17.7. 2022 Havířov DIKa centrum                4.- 8.7.2022 25.7. 8.8.2022 Ostrava Poruba (APROMED)   4.- 8.7. 2022 27.7. 8.8.2022

projít na článek

Trh s drůbežím v EU: Ukrajina je druhý největší dodavatel

Největším producentem v rámci EU zůstává Polsko (letos přes 3,1 mil. tun), což představuje skoro 22 % celkové unijní výroby drůbežího masa. Z uvedeného objemu se přibližně polovina exportuje. Evropské drůbežářství již překonalo ty nejhorší důsledky ptačí

projít na článek

Vánoční ordinační doba

V období od 20.12.2021 do 3.1.2022 neordinujeme v žádné z našich ordinací. Nebude přítomna ani sestra. Budeme se na Vás těšit zase v novém roce. Za celý tým Gastromed Vám přeji krásné prožití vánočních svátků, pevné zdravé a šťastný nový rok 2022. MUDr. B

projít na článek