První státní útvary u nás

Začneme v 7 stoletím tehdy na našem území byl francký kupec Sámo, který poprvé sjednotil slovanské kmeny proti Avarům. Sámův kmenový svaz (Sámova říše) jednalo se spíše o kmenový svaz, který vznik kvůli nutnosti obrany proti Avarům 20. léta 7. století-kupec Sámo přichází z Franské říše, začíná je spojovat a sjednocovat, nazývají ho svým králem odrazili Avary 631 Bitva u Wogastiburku Slované proti Frankům Sámo vyhrává Po Sámovo smrti se ale rozpadá. Chvíli probíhá válka o moc, z které vychází jako nejvlivnější Mojmírovci. Velká Morava Centrum je Morava 832 sjednocení slovanských kmenů Mojmírem I. Rastislav byl synovec Mojmíra I., přijímá křesťanství, Michal III. posílá věrozvěsty Cyrila a Metoděje (863) mohl se zeptat franské říše nebo byzantské Cyril a Metoděj jsou patroni Moravy a později celé Evropy, staroslověnština (šířili křesťanství), písmo hlaholice, poté jejich žáci vytvořili cyrilici 903 zánik Velké Moravy panovník Mojmír II., nájezdy Maďarů Prvním panovníkem, který přijímá křesťanství je Bořivoj společně s jeho manželkou Ludmilou. odvozují svůj původ od bájného Přemysla Oráče a jeho ženy Libuše v 9. století začíná sjednocování Čech pod nadvládou Přemyslovců BOŘIVOJ 1. kníže oženil se s Ludmilou, synové Vratislav a Spytihněv zmínka z Kristiánovy legendy první doložený kníže roku 885 přijal na Velké Moravě křest Budeč křesťanský kostel Václav podle legend světec idealizují ho výborný bojovník, měl manželku, na jeho výchovu měla velký vliv babička Ludmila 28. 9. 925: Václav zavražděn svým bratrem Boleslavem v Boleslavi kritizoval ho za placení tributů franské říši, jeho krev se prý nechtěla 3 dny stáhnout do země založil rotundu sv. Víta (na Pražském hradě) Jindřich I. Ptáčník daroval kousek paže sv. Víta předchůdce dnešní katedrály ostatky uloženy v Praze Chrám sv. Víta Svatováclavská kaple (7 zámků klíče arcibiskup, prezident ) Boleslav I. Ukrutný spojil se s Otou I. proti Maďarům chvíli proti východofrancké říši válčil, nakonec tribut taky platil za jeho vlády raženy první mince stříbrné denáry vznikl také Vyšehrad Boleslav II. Pobožný 973: zakládá v Čechách biskupství 1. biskup Sas Dětmar, 2. biskup Vojtěch Slavníkovec (dvakrát Čechy opustil, protože Češi byli podle něj zvrácení, vždy se vrátil, zemřel na misionářské misi v Prusku roku 997, ostatky v polském Hnězdně, nakonec u nás, světec, atribut oštěp či pádlo, evropský patron) 995: vyvraždění Slavníkovců a sjednocení Čech pod přemyslovskou vládu Článek První státní útvary u nás se nejdříve objevil na Lvos.

  • Web: Lvos
  • Aktualizace: 25.8.2023
projít na článek

STÁTNÍ SVÁTKY V ČERVENCI

I my máme ve státní svátky zavřeno. Ale těšit se na Vás budeme opět v následujícím tydnu, abyste si mohli nakoupit a nebyli v létě o hladu! The post STÁTNÍ SVÁTKY V ČERVENCI first appeared on Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH.

projít na článek

Státní svátek otevírací doba

Vážení zákazníci, dne 28.10. ve státní svátek je na všech prodejnách Trefa otevřeno jako v sobotu.

projít na článek

Otevírací doba Státní svátek 17.11. v Trefě

Vážení zákazníci, v supermarketech TREFA bude ve Státní svátek 17.11. omezená prodejní doba. Děkujeme za pochopení.

projít na článek

Ve státní svátek 8. 5. 2024 máme zavřeno.

Ve státní svátek 8. 5. 2024 máme zavřeno. Těšíme se ve čtvrtek 9. 5. Krásný den. Příspěvek Ve státní svátek 8. 5. 2024 máme zavřeno. pochází z Kavárna Bez konceptu

projít na článek

Státní svátek 28.10. v Trefě zavřeno

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás informovat, že supermarkety Trefa budou ve státní svátek 28.10.2017 uzavřeny, jelikož nám to ukládá zákon č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Děkujeme za pochopení.

projít na článek