Půvab domácí knihovny a péče o knihy

Knihovna je domovem pro knihy. Ať už jste náruživí čtenáři, nebo se zabýváte sbírkou raritních knižních kousků, každá kniha si zaslouží slušné zacházení, péči, a především své místo. Knihovna v pokoji může udávat i směr vašeho stylu bydlení. Může být vyjímající se dominantou interiéru.   Jak zařídit efektivně knihovnu?   Především volit odolný, stabilní a adekvátní materiál. Vzhledem k tomu, že výběr je tak rozsáhlý, je třeba vědět, že mezi nejčastěji volený materiál patří dřevo či dřevotříska. Možností je rovněž knihovna s policemi ze skla. Proč rovněž nezkusit plast? Zkrátka záleží na každém, co jeho oku lahodí a designově bude ladit s daným interiérem. Prioritou je, aby skutečně police udržely váhu knih.   Podstatné je rovněž uvážení v rámci umístění knihovny. Z logického hlediska není ideální vystavení knihovny přímému intenzivnímu slunečnímu světlu, knihy by rychleji vybledly. Adekvátní je suché, chladnější a stinné místo. Uspořádání – rovnání knih   Přeci jen – knihovna není jen na okrasu, ale měla by i sloužit. Rovněž je se třeba zaměřit v rámci adekvátního uskupení knih. Vždy se lépe orientuje a hledá tam, kde vládne systém a pořádek. Však i na pohled poté knihovna působí mnohem estetičtějším dojmem. Ideální je zvolit uspořádání knih,  a držet se jedné dané struktury. Vaše knihovna se tak může pyšnit nabídkou knih řazených dle tématického okruhu, dle námětu či nejčastěji volený systém, jenž je dle autora. A pro detailisty řazení jako v knihovně nejen dle autora, ale i na základě dodržení abecedního pořádku.    Péče o knihovnu a zejména o knihy   V rámci knihovny je postačující pravidelné otírání prachu, což platí rovněž i u knih. Knihy však si zaslouží adekvátní zacházení a opatrování. Samozřejmostí by mělo být ukládání rozečtených knih mimo dosah vody, předejití navlhnutí. Ideálním místem pro čtení není rozhodně koupelna, ale ani kuchyň. Knihám škodí nadměrné působení slunečního světla. Vždy je dobré tento fakt mít na paměti a ukládat knihy na stinné místo. V knihovně je vhodnou variantou dávání knih na bok, a to hřbetem směrem ven z knihovny. Článek Půvab domácí knihovny a péče o knihy se nejdříve objevil na Ignis Plus.

projít na článek

Návštěva knihovny

Žáci z 3. a 4. ročníku navštívili ve čtvrtek 15. 2. místní městskou knihovnu. Paní knihovnice seznámila děti s provozem knihovny, ale také jak by se ke knihám měly chovat. Přečetla jim něžný příběh o žabkách z knihy Dítě je dítě. Vysvětlila jim rozdíl mez

projít na článek

Letní provoz knihovny

Od 1. července do 31. srpna je upravena otevírací doba pro badatele knihovny: pondělí 8:00–12:00 13:00–16:00středa 8:00–12:00 13:00–17:30pátek 8:00–12:00 The post Letní provoz knihovny first appeared on Archeologický ústav AV ČR, B

projít na článek

Provoz archivu aknihovny

Od 1. 10. 2021 prodlužujeme otevírací hodiny archivu a knihovny. Více na webových stránkách archivu a knihovny. Těšíme se na Vaši návštěvu. The post Provoz archivu a knihovny first appeared on Archeologický ústav AV ČR, Brno.

projít na článek

Uzavření knihovny

Knihovna bude od 19. do 21. října 2022 pro veřejnost uzavřena. Děkujeme za pochopení.The post Uzavření knihovny first appeared on Archeologický ústav AV ČR, Brno.

projít na článek

Prvňáčci byli poprvé v litoměřické knihovně

Ve středu 27.9. 2023 se žáci z 1. A byli podívat do litoměřické knihovny. Všichni se už velice těší až si knihy sami přečtou a ponoří se do dobrodružství, které četba přináší. Společnými silami to společně brzy zvládneme.

projít na článek