Rakouské masopustní koblihy

Masopustní koblížky jsou dokonalým dezertem, který se v našich krajinách připravují spoustu let. Jak si udělat koblížky doma? Nejprve si udělejte plán, kdy budete zadělávat těsto, kdy budete zpracovávat koblížky, smažit plnit. Je velice důležité si pořádně rozvrhnout práci, aby vám nepřekynulo těsto a abyste měli zároveň dostatek času na smažení koblížků. Ideální je udělat si těsto večer před spaním, nechat jej přes noc kynout v lednici cca ve 4°C, ráno zapracovat těsto do koblížků a ty po vykynutí usmažit a naplnit. Tím pádem budete mít koblížky hotové k pozdní snídani. Pokud chcete mít koblihy až na odpoledne, pak zadělejte těsto až ráno. Před zaděláváním těsta si nachystejte všechny ingredience na těsto. Potřebovat budete: 500g hladké mouky 35g droždí 3 žloutky 250ml mléka 50g másla 50cukru krupice 3 lžíce rumu Špetka soli Asi 1 litr oleje na smažení a marmeládu budete potřebovat na dokončení Mléko si ohřejte, aby bylo vlažné, přidejte do něj kvasnice a trochu cukru, do mísy dejte všechny suché ingredience, přidejte vykynutý kvásek a rozpuštěné máslo, rum i žloutky. Zadělejte hladké těsto a dejte ho kynou, musí asi 2x zvětšit svůj objem. Z těsta vytvořte kuličky a dejte kynout na pomoučenou utěrku. Nechte dokynout a dopředu si rozehřejte olej v kastrolu. Oleje musí být pořádná vrstva. Do oleje pokládejte koblížky tou stranou, kterou byli na plechu směrem nahoru. Smažte asi 2 minuty a otočte, poté smažte další 2 minuty a ještě jednou točte a po minutce znovu. Celkem smažte 3 minuty z každé strany. Nechte koblihy okapat na ubrousku a ostrým nožem do nich udělejte ze strany dírku, do té strčíte špičku zdobičky a koblihu naplníte marmeládou. Místo marmelády můžete koblihy naplnit čokoládovým nebo vanilkovým krémem a obalit v cukru, naplnit povidly rozmíchanými s rumem nebo s troškou slivovice. Záleží jenom na vaší chuti. Článek Rakouské masopustní koblihy se nejdříve objevil na Vitale.

  • Web: Vitale
  • Aktualizace: 8.2.2024
projít na článek

Masopustní zvyky a tradice v Julii

Koblihy a koláče, ztracená jelita a jitrnice, pohřbená basa, bába s nůší, kobyla, medvěd, nevěsta s knírem, začarovaná paní učitelka…to byl teda zmatek. Ale co, vždyť je přeci Masopust!

projít na článek

MASOPUSTNÍ PRŮVOD

V úterý 13.2.2024 v 10,00 hodin vyrazí od naší školy MASOPUSTNÍ PRŮVOD městem. Všichni jste vítáni. Příspěvek MASOPUSTNÍ PRŮVOD pochází z ZŠ Žerotínova

projít na článek

Masopustní speciál v Trefě Nové Hrady

Masopustní speciál pro Trefu v Nových Hradech. Platnost akce od 2.2.- 15.2.2015.

projít na článek

Masopustní speciál v Trefě Lišov a Mladé

Masopustní speciál pro Trefu v Lišově a v Mladém. Platnost akce od 9.2.- 15.2.2015.

projít na článek

Masopustní speciál v Trefě Borovany, Neplachov a Horní Stropnice

Masopustní speciál pro Trefu v Borovanech, Neplachově a Horní Stropnici. Platnost akce od 2.2.- 8.2.2015.

projít na článek