Recepty ze stánku

Zajímá vás, jaké veganské recepty používáme na stánku veganských ochutnávek? Zde je máte! Jedná se o prověřené recepty, které pochází od našich dobrovolníků nebo z jiných webů zaměřených na veganské vaření. Veganská hrnková kokosová bábovka Korpus: 1 hrnek polohrubé mouky ; 1 hrnek strouhaného kokosu; 1 hrnek cukru; 1 hrnek rostlinného mléka; 1/2 hrnku oleje; 1 prášek do pečiva; 1-2 čajové lžičky kakaa Čokoládová poleva: Hořká čokoláda; Alsan bio nebo jiný rostlinný tuk dle potřeby Všechny ingredience kromě kakaa smícháme. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy nebo plechu. K druhé polovině těsta přidáme kakao a nalijeme na bílé těsto. Pečeme na 180 oC asi 40 minut. Hotovou bábovku můžeme polít čokoládovou polevou a posypat kokosem. Míša řezy Těsto: 1+1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek vody; 3/4 hrnku třtinového cukru; 1/4 hrnku oleje; 1/3 hrnku kakaa; 1 lžička sody bicarbony; 1 lžička octa; špetka soli; + já přidávám 1 prášek do pečiva. Pečeme 30-40 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Krém: 1 vanilkový pudink; 1/4 l rostlinného mléka; 125 g rostlinného másla (např. Alsan Bio); 1 tofu natural (cca 200 g); cukr dle chuti; trocha štávy z citrónu Čokoládová poleva: 200 g hořké čokolády; rostlinné máslo (Alsan Bio) dle potřeby Uvaříme jeden pudink z poloviční dávky (1/4 litru) rostinného mléka a necháme vychladnout. V druhé míse si připravíme rostlinné máslo s cukrem dobře napěnit máslo, pak po lžících přidat cukr a nakonec po lžících vmíchávat studený pudink (ne máslo do pudinku, pak se to někdy zdrcne). Nebo víc osladit pudink, když se vaří. Nakonec přidáme tofu natural a mixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme cukr a citronovou šťávu dle chuti. Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a přidáme kus rostlinného másla, aby byla poleva dostatečně tekutá. Česneková pomazánka Suroviny: Sojanéza, Bílé tofu, Česnek, Sůl, Pepř. Dále rozmixujeme bílé tofu se sojanézou, přidáme utřený česnek, dochutíme solí a pepřem. Jak udělat domácí sojanézu? Neslazené sojové mléko, Rostlinný olej (řepkový, slunečnicový), Hořčice, Černá sůl, Pepř Fotila: Natalie Havlová Pomazánka z uzeného tofu Suroviny: balíček uzeného tofu Sunfood (asi 200 gramů), 5 lžic lahůdkového droždí, 1 střední cibule osmažená na oleji, citronová šťáva, pepř, špetka soli, podle potřeby trochu vody Postup: Cibuli nakrájet a opéct dohněda na trošce tuku. Tofu nadrobit nebo pokrájet a dát do mixéru, přidat smaženou cibulku, lahůdkové droždí, citron. šťávu a pepř, trochu vody a rozmixovat dohladka. Vody stačí maličko, podle toho jakou chceme konzistenci. Soli stačí minimum nebo ani nemusí být, i bez ní je to slané tak akorát. Celerová pomazánka Suroviny: půlka středně velkého celeru, sojanéza, uzené tofu (nejlepší je z albertu), jarní cibulka, sójová omáčka, nakládaná okurka, citrón, dijonská hořčice, koření (sůl, pepř), Postup: Nastrouháme si necelou půlku celeru najemno na struhadle, poté přistrouháme půlku uzeného tofu nahrubo, přikrájíme jednu jarní cibulku, osolíme, opepříme, přidáme trošku sójové omáčky, jednu nakládanou okurčičku nakrájenou nadrobno, pár kapek šťávy z citrónu, tři lžičky dijonské hořčice a jedno balení sojanézy. Celé to patřičně zamícháme a podáváme s oblíbeným pečivem. Fotila Natalie Havlová Veganská „sýrovo-vajíčková” pomazánka Suroviny: bílé a uzené tofu (poměr 2 bílé tofu na 1 uzené), černá sůl, kurkuma, sojanéza, trocha vody, pepř, hořčice (libovolné), strouhaný „sýr” od violife (libovolné), nakládaná paprika na ozdobu Postup: Bílé tofu se rozmixuje s trochou vody. Přidá se koření, sojanéza a hořčice a nakonec se pomazánka promíchá s nastrouhaným uzeným tofu. Může se přidat nastrouhaný „sýr” od violife, či jakýkoliv rostlinný „sýr”. Zdobí se nakládanou paprikou nebo jarní cibulkou. Veganský tvrdý sýr no. 1 Suroviny: 200 ml mléka (sójové nebo ovesné), 3/4 lžičky soli, 3 lžíce lahůdkového droždí (LSD), 1/2 lžičky octa nebo citronové šťávy, 2 malé stroužky česneku, 1/3 menší cibule, 1 lžička hořčice, 1 lžíce oleje, Malinký stříkanec sladidla (např. čekankový sirup), Kurkuma a paprika kvůli barvě dle vkusu, Případně bylinky (např. tymián a bazalka), 1/2 hrnku horké vody, 2 lžíce agar Postup: Cibuli a česnek nasekáme na co nejvíc malinké kousíčky. V malém hrnci smícháme všechny přísady kromě vody a agaru. Smícháme horkou vodu s agarem (např. v hrnku). Směs agaru s vodou přidáme do hrnce, nalijeme do skleniček nebo misek, nezakryté necháme ztvrdnout v lednici nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc. Vaříme sýrovou směs na středním stupni, mícháme (asi 10 minut, zkoušejte). Můžeme vyklopit, a hotovo! Fotila Natalie Havlová Rostlinný tvrdý sýr no. 2 Suroviny: 1 hrnek (250 ml) ovesných vloček, 1 hrnek uvařených brambor, 1/2 hrnku lahůdkového droždí (LSD), 1 lžíce uzené papriky, 2,5 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce octa nebo citronové šťávy, 2 malé stroužky česneku, 1/3 menší cibule, 1 lžíce sladidla (například čekankový sirup), 2 hrnky vody K zahuštění: 1,3 hrnku vody, 2,5 lžíc agar Postup: 1) Do mixéru dáme 1 hrnek vody, pak přidáme všechny ostatní přísady a nakonec zase 1 hrnek vody, dobře rozmixujeme na jemnou hmotu. 2) 1,3 hrnku vody dáme do hrnce, přimícháme agar a povaříme asi 3 minuty. 3) Přidáme do mixéru a chviličku mixujeme. 4) Směs naplníme do skleniček nebo misek (můžeme vytřít olejem) a dáme na pár hodin do lednice. 5) Vyklopíme. Sojové kostky jednohubky Sójové kostky se mohou připravovat na mnoho způsobů. Nebojte se experimentovat. Je to levné a výborné. Tyto kostky můžete použít jen tak při posezení, nebo je použít při vaření místo masa. Postup: Sójové kostky v míse zalijeme vařící vodou, přidáme sůl a trochu sójové omáčky. Necháme stát asi hodinu, minimálně půl.Kostky scedíme, trošku vymačkáme přebytečnou vodu. Ke kostkám přidáme olej, kečup, kari (množství podle pocitu) a pořádně vše promícháme. Necháme stát nejlépe 2 hodiny, můžeme i přes noc. Pak dáme do kastrolu nebo na pánvičku a střídavě dusíme nejdříve s pokličkou a pak bez, až nezbude žádná tekutina a kostky se začnou trochu opékat. Fazolové brownies Suroviny: 500 g červených fazolí (2 plechovky), 1 hrnek celozrnné mouky, 1/2 hrnku kakaa (či karobu), 1/2 hrnku třtinového cukru, 2/3 hrnku rostlinného mléka, 1/3 hrnku rostlinného oleje, 1/3 hrnku nasekané tmavé čokolády, 1/2 vanilkového lusku (nebo 2 lžíce vanilkového cukru), 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů, 1 banán, špetka soli Postup: Plech na pečení vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 170° C. Do hlubší mísy vsypeme červené fazole propláchnuté od nálevu, nakrájený banán, semínka z poloviny vanilkového lusku, rostlinné mléko a olej. Vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. V jiné míse smícháme mouku, kakao, třtinový cukr, prášek do pečiva, nasekanou čokoládu a sůl. Rozmixovanou směs přidáme do míse k sypké směsi a vše pečlivě smícháme. Výsledné těsto rovnoměrně nalijeme na plech a pečeme asi 20-25 minut. Domácí seitan Suroviny: 2 lžíce grilovacího koření, 3 lžíce Tahini pasty, 1 malá lžička soli, 1 malá lžička pepře, 4 lžíce lahůdkového sušeného droždí, 400 g pšeničné bílkoviny, 2 střední cibule osmažené dozlatova (smažit na opravdu málo oleji) Postup: Do mixéru dáme Tahini pastu, dochucovadla (pepř, sůl, lsd, gril. koření) a půl dcl vody. Rozmixujeme a poté přidáme osmaženou cibulku. Rozmixujeme. Pak stačí přidat pšeničnou bílkovinu a 2 dcl vody (ohřáté na cca 70 stupňů). Jakmile to opět rozmixujeme, vznikne nám těsto, které si vyklopíme a v rukách prohněteme do koule. Rozdělíme si na dvě části ze kterých uděláme 2 ,,štangle,, , které zavážeme do suku. Necháme odpočinout. Zabalíme do alobalu a vaříme ve vroucí vodě cca 40 minut.

projít na článek

Vysvětlení k receptům

Recepty jsem rozdělila prozatím do kategorie snídaně, obědy a večeře. Ale můžete si jídla přehodit dle denních chutí a třeba polévku si dát už ke snídani nebo naopak, snídaně může být i svačinou v menší porci. Jedná se o recepty jednoduší, protože větši

projít na článek

Kalendář s recepty 2018 zdarma

Každý zákazník, který nakoupí v supermarketech Trefa v období 1.-2.12.2017 za více než 400 Kč, získá kalendář s recepty zdarma.

projít na článek

Baví Vás vařit a ochutnávat nové recepty stejně jako nás? A jste milovníky našich uzenin?

Tak máme skvělou zprávu! Připravili jsme pro Vás originální Davelskou uzenářskou kuchařku! Každý měsíc Vám představíme nový recept z našich vybraných uzenářských výrobků, který můžete vyzkoušet a ochutnat. Nechte se inspirovat pestrou paletou chutí a v

projít na článek

Kalendář s recepty 2017 zdarma

Každý zákazník, který nakoupí v období 2.- 4.12.2016 za více než 300 Kč, získá kalendář s recepty zdarma. Akce platí ve všech supermarketech Trefa.

projít na článek

Kalendář s recepty 2022

Každý zákazník, který uskuteční na svou zákaznickou kartu nákup za více než 400 Kč, získá KALENDÁŘ S RECEPTY ZDARMA. Akce platí od 2.12.2021 do výdání kalendářů. Kalendáře obdrží zákazníci na pokladně prodejny Trefa.

projít na článek