Reishi dobývá svět gastronomie: Jak s pochoutkou naložit v kuchyni?

Reishi patří mezi medicinální houby, na které tradiční čínská medicína nedá dopustit po dlouhá staletí. Houba je ceněná nejen pro své mimořádné složení se širokou paletou zdravotních benefitů, ale i pro kulinářskou všestrannost. Jak tedy naložit s reishi v kuchyni? Červená, černá a modrá – tři druhy reishi Není reishi jako reishi. Jednotlivé druhy se liší přesným složením a také vzhledem. Pro své mimořádné složení je ceněná především červená reishi (Duanwood Red Reishi, neboli ganoderma lucidum), která má zářivě červenou barvu a nahořklou chuť. Existují ale i další druhy – černá reishi (ganoderma sinense) s tmavě zbarveným kloboukem a jemnější chutí, a modrá reishi (ganoderma resinaceum). Tento druh s namodralým kloboukem je ze všech nejvzácnější. Modré houby Reishi jsou považovány díky své výrazné chuti za výjimečnou delikatesu a jsou velmi vyhledávané kulinářskými nadšenci. Pokud si chcete svůj jídelníček obohatit o reishi, připravte se na to, že musíte sáhnout hlouběji do peněženky. Nejkvalitnější houby, které jsou pěstovány udržitelně, jsou poměrně drahé, nicméně pak máte jistotu, že budou obsahovat největší množství zdraví prospěšných látek. Reishi v kuchyni – čerstvé, nebo sušené? Čerstvé houby reishi jsou k dostání ve specializovaných obchodech s potravinami nebo na farmářských trzích, zejména v asijských zemích, kde se přirozeně vyskytují. Vybírejte houby se zářivou barvou, pevnou strukturou a bez známek plísně nebo hniloby. Alternativou jsou houby sušené. Jejich výhodou je delší trvanlivost a dostupnost. Před použitím je nutné je rehydratovat. Čerstvé houby reishi (jako ostatně všechny houby) skladujte nejlépe v papírovém sáčku nebo zabalené v papírové utěrce. Umožníte tak cirkulaci vzduchu a zabráníte vzniku plísní. Čerstvé houby reishi vydrží v lednici až týden. Sušené houby reishi skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě. Při správném skladování zůstanou použitelné několik měsíců. Základní kroky pro přípravu hub reishi Než se pustíte do kulinářských výtvorů s houbami reishi, dejte si záležet na řádné přípravě. Nejprve houby důkladně očistěte jemným kartáčkem od všech nečistot. V případě potřeby je krátce opláchněte pod studenou vodou. Odřízněte tuhý stonek a všechny zbarvené nebo poškozené části houby. Následně se pusťte do krájení nebo drcení. V závislosti na receptu můžete houby reishi nakrájet na tenké proužky nebo je rozdrtit na jemný prášek. Nakrájené reishi se dobře hodí do restovaných směsí a polévek, zatímco práškem můžete obohatit nápoje, posypat saláty, přimíchat do dresinků, smoothies či těsta na pečivo, a dodat tak pokrmům řadu nutričních benefitů. Využití reishi v kuchyni Houby reishi mají v kuchyni širokou paletu využití. Tady jsou některé z nich: Zdravé nápoje (nejlépe smícháním prášku z hub společně se zázvorem a medem) – mají uklidňující účinky a posilují imunitu. Polévky a vývary – reishi dodá polévkám a vývarům hloubku a zemitou chuť. Stir-fries a soté – orestujte nakrájené houby reishi s výběrem zeleniny, bílkovin a koření. Houby absorbují chutě pokrmu a zároveň dodávají svou jedinečnou chuť a texturu. Zemitá chuť hub reishi dobře hodí k zelenině, jako je cibule, mrkev nebo paprika. Můžete je přidat do smažených nudlí nebo rýžových jídel. Nebo je zapečte v troubě s bylinkami – chutnají skvěle třeba s rozmarýnem nebo tymiánem. Čerstvě nakrájené reishi můžete přidat do salátů nebo je podávejte ke grilovanému masu jako přílohu. Nebojte se experimentovat a přidat prášek z hub reishi i do sladkého pečení. Tartaletky, koláče, domácí granola – reishi dodá laskominám nejen zajímavou příchuť, ale především výjimečnou nutriční hodnotu. Stejně tak prášek obohatí i sladké a kávové nápoje – domácí latté, frappé a nebo kakao. Zdroje:https://www.sheknows.com/food-and-recipes/slideshow/9985/how-to-use-reishi-mushrooms/8/https://thekonnexion.com/how-to-cook-with-reishi-mushrooms/?utm_content=cmp-truehttps://original.newsbreak.com/@jenny-gage-1695943/3033123305186-how-to-use-reishi-mushroom-in-cooking The post Reishi dobývá svět gastronomie: Jak s pochoutkou naložit v kuchyni? appeared first on Reishi, Ganoderma, Lingzhi, Lesklokorka lesklá.

projít na článek

Gastronomie

Gastronomie je nauka o vztahu kultury a potravy,  jde o kuchařské nebo kulinářské umění Gastronomie neboli (věda o žaludku) ,nejde jen o přípravy jídel ale i o jejich konzumaci. Gasrtonomie je nedílnou součástí našeho života. každy miluje dobré jidlo. Pří

projít na článek

Kombinace reishi, shiitake a maitake: Lepší účinky, nebo marketingový tah?

Medicinální houby se k léčebným účinkům používaly už před tisíci lety, a to jak samostatně, tak v kombinovaných recepturách. Co říkají dnešní výzkumy na to, když se kombinuje více těchto hub dohromady? Podívejme se konkrétně na „kombo“ reishi, shiitake a

projít na článek

Využití reishi v elektronice: Vědci zkoumají novou součástku vyrobenou z hub

Houba reishi nachází své uplatnění už po tisíce let jako doplněk stravy s řadou zdravotních benefitů. Rakouští vědci nyní odkrývají širší potenciál využití této pozoruhodné houby. Zjišťují, zda by se z ní daly vyrábět elektronické součástky, které by byly

projít na článek

Pařížská gastronomie

Francie je bezesporu mezinárodní gastronomickou velmocí a samotná Paříž nabízí turistům nezapomenutelné gurmánské zážitky. Restaurace v Paříži jsou na velmi vysoké úrovni a naleznete jich tu stovky ne-li tisíce od pouličních stánků až po luxusní restaurac

projít na článek

Montáž kuchyní

Kompletní montáž kuchyní nových i starších. Vč. zavěšení skříněk, vestavby spotřebičů, montáže pracovní desky. Zajistím i další související odborné práce jako rozvody vody, plynu a elektřiny. Demontáž starých kuchyní a příprava místnosti na montáž nové k

projít na článek