Republika jižní Afrika – země protikladů

Nejbohatším africkým státe, který všechny ostatní státy na černém kontinentu strčí do kapsy – to je Republika jižní Afrika, donedávna známá pod zkratkou JAR (Jihoafrické republika). Země bohatá na suroviny si vydobyla světový věhlas. V podmínkách, s nimiž se ostatní africké státy nedokázaly poprat, vytvořili jihoafričané ekonomického giganta. Nicméně i v tomto rozvinutém světě najdeme výrazné neduhy, které jí brání v ještě větším rozkvětu. Kolonialisté, kteří zůstali Většina Afriky byla v devatenáctém a dvacátém století rozdělena mezi evropské koloniální mocnosti. Především Francouzi a Angličané se činili, pozadu ale nezůstávaly Portugalci, Belgičané, Italové, Němci či Holanďané. Právě ti nejvíce „působili“ na jihu světadílu. Po zborcení koloniální soustavy v 60. letech, kdy většina států získala zpět svoji samostatnost, se Evropané vrátili zpět do svých původních domovin. To ale mělo za následek kritický nedostatek vzdělaných lidí a africké ekonomiky trpěly (a trpí dodnes). V Republice jižní Afrika však holandští obyvatelé zůstali. Nyní tvoří zhruba 10% populace, což je rozhodně největší číslo ze všech států na jih od Sahary. A tím dali základ obrovskému ekonomickému růstu, neboť byli schopni odolat penězům z Číny, USA a dalších mocností, které měly za úkol skoupit drahocennou půdu a doly. Dostatečný počet vzdělaných lidí pak také dokázal vytěžené suroviny (mj. zlato, diamanty, platinu, uhlí…) nejen dostat ze země, ale také je zpracovat. A za výrobek dostanete více peněz než za surovou surovinu! Problémy Jenže běloši se zároveň podepsali pod nejhorší kapitolu dějin novodobé republiky. Tou je politika apartheidu, totálního vyčlenění černochů ze společnosti. Tato rasistická politika skončila až v 90. letech minulého století (díky Nelsonovi Mandelovi). Další obtíží je nekonečný a nezvládnutý boj proti šíření viru HIV. V Jihoafrické republice jím trpí více než 25% populace.  V současné době stát ohrožují také útoky na bílé farmáře. To dokazuje, že staletí páchaných zločinů na černošském obyvatelstvu nejsou zapomenuta. Navíc právě běloši drží většinu bohatství země a černoši žijí v nepříznivých podmínkách. I přesto se na jihu Afriky daří budovat velmi prosperující stát. Pakliže se podaří uklidnit situaci ve společnosti, existuje velká naděje, že se něčemu přiučí i okolní chudé státy. Článek Republika jižní Afrika – země protikladů se nejdříve objevil na Tenad.

  • Web: Tenad
  • Aktualizace: 13.1.2024
projít na článek

Červen 2021

EVROPA AMERIKA, AUSTRÁLIE AFRIKA, ASIE ANTARKTIDA Blízko Česká republika, doprava Kulturní rozdíly na Zemi Daleko, vesmír The post Červen 2021 first appeared on Mateřská škola Světluška.

projít na článek

Ekonomika na světové úrovni

Základní dělení, které třídí státy podle bohatství je rozlišení na bohatý sever a chudý jih. Toto dělení vzniklo před desítkami let a je součástí i vyučovacích osnov v rámci zeměpisu na základních školách. Do zemí bohatého severu se řadí Evropa včetně cel

projít na článek

PF 2023

Naši milí hosté, přejeme Vám v novém roce především zdraví, pohodu a splnění vašich přání. Děkujeme za Vaši přízeň. Tým hotelu Afrika The post PF 2023 appeared first on Hotel Afrika.

projít na článek

PF 2021

Milí hosté, děkujeme Vám za spolupráci v pro nás všechny velmi nestandardním roce 2020 a přejeme Vám, ať ten rok příští zase navrátí věci do rovnováhy. :) Hodně štěstí a opatrujte se. Tým hotelu Afrika. The post PF 2021 appeared first on Hotel Afrika.

projít na článek

Veselé Vánoce

Milí přátele a hosté, přejeme Vám šťastné prožití Vánoc a úspěšný rok 2022. Děkujeme, že nám zachováváte přízeň. Tým hotelu Afrika. The post Veselé Vánoce appeared first on Hotel Afrika.

projít na článek