Rozhovor: Ekonomický přístup k právu

Publikace Ekonomick př stup k pr vu představuje ekonomickou anal zu pr va jako interdisciplin rn a kontextu ln př stup k pr vu, kter může tuzemsk pr vn teorii a praxi mnoh nab dnout. Autoři čten ře seznamuj se z kladn mi pojmy, instituty a proudy modern ho Law & Economics a d le nab zej někter př klady aplikace ekonomick anal zy pr va na konkr tn t mata česk ho a evropsk ho pr va. Kniha vy la v srpnu 2015 a my V m dnes přin me kr tk rozhovor s jej mi autory, Janem Broul kem a Janem Barto kem. Co Va e kniha přin do česk ho pr vn ho prostřed ? Ekonomick př stup k pr vu se zab v využitelnost ekonomie v kontextu pr va. Spojen těchto dvou oblast je u n s zat m sp e v plenk ch, což se projevuje i v tom, že neexistuj t měř ž dn česk texty, kter by se t mto zab valy. Kniha nicm ně nepapou kuje zahraničn učebnice ekonomick anal zy pr va. Rozhodli jsme se raději nab dnout hlub rozbor toho, jak spolu pr vo a ekonomie souvis . Č m v s t ma, kter propojuje pr vo a ekonomii, zaujalo? Ekonomick pohled na pr vo se soustřed na společensk činky pr va. Umožňuje tak propojit abstraktn svět pr vn ch norem a doktr n s re ln m světem lid , kteř se mus v každodenn m životě pr vem ř dit. Fascinuj c je tak samotn propojen dvou různ ch akademick ch discipl n se v emi v hodami i probl my, kter interdisciplinarita přin . Jak se V m na knize pracovalo? Kniha pro n s byla novou v zvou a oba n s obohatila o mnoho zku enost i poznatků. I přes stř dm rozsah publikace n m pr ce na niacute; zabrala mnoho měs ců. To vypl v z nepřebern ho množstv přev žně zahraničn ch zdrojů, kter jsme v r mci jej př pravy zpracovali. Svou roli možn hraje i skutečnost, že se jedn o na i prvotinu. Knihu můžete zakoupit na na em e-shopu ZDE.

projít na článek

Personalisto zbystři! Novinky v pracovním právu (Ámos 08/2015)

Předvánoční dárek Přijměte prosím malý předvánoční dárek. Dodatečně zařazujeme aktuální vzdělávací program Nová rizika v pracovním právu a personalistice v roce 2016 aneb Pokuty, pokuty, pokuty. Seminář je určen přímo Vám pracovníkům personálních úseků.

projít na článek

Rozhovor: Michal Hůla chytá na africkém kontinentu

Máme pro vás další rozhovor z repre srazu. Hostem Michala Pavlíka byl brankář Michal Hůla. Nová jednička v české reprezentaci. Český gólman mluvil také o svém novém angažmá v UA Ceutí i o španělských holkách. Podívejte se na rozhovor před čtvrtečním a pát

projít na článek

Rozhovor s Milošem Exnarem pro Fotbal v kraji

Rozhovor vyšel v elektronické podobě 18. května 2023. Celý obsah časopisu najdete na adrese FOTBALFOTO.

projít na článek

Může zaměření se na intersekcionalitu přispět k efektivní rovnosti?

Pod názvem tohoto příspěvku se koncem září letošního roku konal výroční seminář Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) Rady Evropy.1 Koncepce intersekcionální diskriminace může působit v domácích podmínkách velmi zdráhavého přístupu českých s

projít na článek

Pozdrav Tylovjanům z Austrálie: Rozhovor s Janou Babicz - Vráblovou

WILLETTON - Až v západní Austrálii má náš web věrnou čtenářku. S tylovickými novinkami se pravidelně seznamuje Jana Babicz. Za svobodna se jmenovala Vráblová a bydlela na Dolních Drahách. V předvečer tylovické pouti jsem Janu požádala o rozhovor:

projít na článek