Skleněné nádoby pro uchovávání a přípravu pokrmů

Sklo je již několik staletí nejčastěji využívaným typem materiálu při přípravě a uchovávání pokrmů. Jeho vlastnosti nebyly dosud překonány, zejména jde-li o speciální varné sklo, které si své vlastnosti uchovává ve velkém rozsahu teplot od – 40 do + 300 stupňů Celsia. Skleněné nádoby Pyrex Sklo nepohlcuje pachy. Díky této přednosti patří právě sklo k nejčastěji používaným výrobkům v moderních kuchyních. Skleněné láhve a misky jsou ideální pro zachování původních vlastností sypkých i tekutých potravin a polotovarů, tato vlastnost se projeví zejména u mléčných výrobků – tvarohových pomazánek, čerstvého mléka, domácího jogurtu.   Pyrex je speciální materiál, který je odolný vůči působení vysokých teplot. Je tvarově stálý při zapékání a nepraská ani při prudké změně teplot. Jeho extrémní odolnost vůči teplotním šokům se pohybuje v hodnotě kolem 220 stupních Celsia. Vyrábí se z něj misky různých tvarů, se skleněným nebo plastovým víkem, zapékací misky, anebo univerzální výrobky, které lze používat za tepla i za studena. Ve skleněné misce můžete namíchat zeleninový salát za studena, ale stejně tak pokrm určený k pečení v plynové, elektrické, nebo mikrovlnné troubě. Pyrex snese teplotu pečení do 300 stupňů Celsia. Sklo lze využívat i pro uchovávání potravin v mrazicím boxu. Snese dlouhodobě teplotu do – 40 stupňů Celsia. Pouze je nutno pamatovat na zvětšování objemu potravin, jestliže obsahují velké množství vody. Např. polévka v misce by měla být opatřena namísto víčka pouze sáčkem a náplň by neměla dosahovat až k hornímu okraji misky. Materiál je odolný vůči poškrábání. Velice dobře se čistí a udržuje, a to i pískem na nádobí, nebo drátěnkou. Je netečný vůči chemikáliím, odolává slabým kyselinám a louhům a je možné misky čistit i chemicky. Ačkoliv lze ve skle skladovat v chladničce prakticky cokoliv, pamatujte na to, že do těchto míst nepatří chléb a pečivo. To uchovávejte buď v chlebníku při pokojové teplotě, anebo v mrazicím boxu. Pekařské výrobky totiž podléhají zkáze nejrychleji při teplotě  5 – 10 stupňů, dochází k tzv. retrogradaci škrobu, který se tímto způsobem stává nestravitelný a působí v těle pouze jako vláknina. Článek Skleněné nádoby pro uchovávání a přípravu pokrmů se nejdříve objevil na Patriot X.

projít na článek

Vařte zdravě a efektivně

Suroviny tepelně upravené v páře si uchovávají dobrou chuť, přirozenou barvu a konzistenci a také více vitamínů, minerálů a stopových prvků. Díky intenzivnější chuti vám k dochucení bude stačit méně soli i tuku. Jídlo se také nepřepaluje a je tak lépe str

projít na článek

Linie nádobí ALBA od Ballarini

Titanové nádobí Alba má to, co je pro zdravou kuchyni důležité: je ideální  pro šetrnou přípravu např. křupavé zeleniny, masa nebo lehkých pokrmů z vajec. Je vhodné i pro vaření bez použití tuků.

projít na článek

Houbové recepty

Houbová sezóna je v plném proudu a proto jsme pro Vás připravili několik receptů, které milovníci houbaření jistě ocení. Jako doplněk této stravy doporučujeme použít směs Houbové koření či Houbová vega. Tato směs koření je přímo určena pro přípravu houbov

projít na článek

Kvalitní nové zábradlí

Přemýšleli jste už mě nikdy nad tím, že byste si nechali domů dát úplně nové zábradlí? A co byste třeba řekli na skleněné zábradlí? Já vím, že mnoho lidí říká, že skleněné zábradlí a další skleněné výrobky ze skla, že jsou velice nepraktické. Chvíli jsem

projít na článek

Zábradlí a design

Pokud máte veliký dům a nemáte zábradlí, tak podle mého názoru tohle je škoda. Já si myslím, že každý dům by si zasloužil nějaké zábradlí. A to hlavně z toho důvodu, že když půjdete do schodů anebo ze schodů, tak je prima, když se také můžete něčeho chyti

projít na článek