Sliny jsou důležité pro vnímání chuti. Chuťové receptory jsou umístěny v hlubokých úzkých kanálcích v jazyku a nejsou dosažitelné suchými a drobivými aromatickými složkami. Pro ověření si zkuste následující: zavřete oči a vložte si na jazyk kostku cukru nebo soli. Rozlišení obou kostek bude tím nesnadnější, čím bude váš jazyk sušší. Teprve po zvlhčení slinami se uvolní jednotlivé molekuly cukru nebo soli a pocítíte slanou nebo sladkou chuť.
Hořko v ústech obvykle můžeme pocítit po konzumaci určitého druhu jídla. Proč ale vzniká hořko v ústech bez potravinové příčiny? Hořko v ústech je poměrně častý a nepříliš charakteristický příznak. Často jde o důsledek užívání různých léků, vyloučena však
projít na článekČlověk může v ústech pociťovat různé chutě, nejen slané. Každý má po požití jídla nějakou pachuť v ústech, zvlášť pokud konzumoval něco aromatického s česnekem, cibulí či jinými výraznými pochutinami. Ovšem nemá-li daná pachuť příčinu v jídle, může jít o
projít na článekOrální herpes je infekce úst a rtů způsobená specifickým typem viru herpes simplex. Virus způsobuje bolestivé vředy na rtech, dásních, jazyku, ústech a vnitřní části tváře. Někdy se tento virus může objevit i na obličeji či krku. Tento virus také může způ
projít na článekMoučnivka může být varovným signálem oslabené imunity. Její nástup je nenápadný a často si jí všimnete až po několika dnech. Projevuje se bílými povlaky v ústech dítěte, a to především na jazyku, na patře či vnitřku tváří. Nejčastěji se objevuje u kojenců
projít na článekOtok pod jazykem mohou způsobovat problémy se slinnými žlázami. Máme tři hlavní dvojice slinných žláz, a to příušní, podčelistní a podjazykové žlázy. Existuje také několik set vedlejších slinných žláz v ústech a krku. Sliny se vypouštějí do úst přes malé
projít na článek