Za mne prostě špagety. Jedny klasické, ty druhé jsou tenké, aBucatini jsou dlouhé a duté. Maccheroni jsou široké roury. Zřejmě zkomolený název se používal za totality Makaróny. Opustíme dlouhé nudle a máme tu Fettuccine široké nudle, které jsou ještě širší než dnes již celkem známé Tagliatelle. Víte, co jsou Pappardelle? Jsou to asi centimetr široké nudle stočené do klubíčka. Penne jistě znáte klasické široké rourky, kratší a se zkosenými konci. Taky se jím říká Makaronky. Podobné Penne jsou Rigatoni. Od Penne se liší tím že nemají skosené konce a jsou o něco dělší. Pizzoccheri jsou zase rovné nudle, které obsahují 80% pohankové mouky. Máte-li hravou náladu, uvařte si Farfalle. Ty mají tvar různých mašliček a motýlků. Pokud v Itálii budete hledat v krámě naše oblíbená vřetena hledejte Fusilli. Jako ouška vypadají Orecchiette. Loukoťová kola vám připomenou Rotelle a písmeno S zpodobňují Casarecce. Co asi připomínají Radiatori? Jiným tipem těstovin jsou u nás již také notoricky známé Gnocchi. Na rozdíl od výše uvedených těstovin jsou vyráběny z bramborového těsta. Canneolli jsou dalším druhem těstovin. Jsou to vyšší trubičky, které se podávají plněné. Především špenátem a sýrem. Plněné jsou rovněž Tortellini a Ravoioli. Tortellini jsou plněné prstýnky, Ravioli malé čtvercové taštičky. Náplně tvoří většinou masa, sýry nebo špenát. Myslíte, že to jsou všechny druhy těstovin? Mýlíte se. Ještě máme samostatnou kapitolu polévkových těstovin. Stelline jsou zavářkové hvězdičky. Peperini nejmenší polévkové nudličky. Alfabetti? Ano písmenka. Pokud do polévky nalámete Spaghettini budete v ní mít Capellini tagliati. Mořské ulity vám připomenou Conchigliette. A pokud zatoužíte mít v polévce malé Farfalle, sežeňte si Farfalline. Čert, aby se v těch Italech vyznal. A to jsem ještě nevzpomenul Lasagne. Plátky z těstoviny, které se zapékají s různými dobrotami. Prokládají se vrstvy s náplní masa, sýru, zeleninové směsi. Článek Spagheti, Spaghettini, Bucatini se nejdříve objevil na Aleacb.