Bez perníčků bych si nikdy nedokázala představit ty pravé Vánoce. Místo klasické pšeničné mouky jsem tentokrát použila mouku špaldovou a med jsem nahradila rýžovým sirupem. Výsledkem jsou výborné, zdravé a Low-FODMAP perníčky, které budou chutnat celé rodině. Špaldy se určitě nemusíte bát, jako jediná z „lepkových“ mouk neobsahuje fruktany, které právě nám tračníkářům tolik vadí. V případě, že netrpíte celiakií, ale pouze vám vadí fruktany (případně jste právě v eliminační fázi diety), špaldu určitě do svého jídelníčku můžete bez obav zařadit. Suroviny: 250 g špaldové mouky 150 g moučkového cukru 2 vejce 3 lžíce rýžového sirupu 50 g rozpuštěného másla bez laktózy špetka soli 1 lžička sody 1 lžička mleté skořice 2 lžičky koření do perníku 1 lžíce kakaa na polevu: 200 g moučkového cukru a 1 bílek Postup: Všechny sypké suroviny vložíme do mísy a promícháme. Uprostřed vytvoříme rukou malý dolík a do něj rozklepneme 2 vajíčka a přilijeme rozpuštěné máslo. Rukou uhněteme kompaktní těsto a vložíme alespoň na 2 hodiny do lednice. Ztuhlé těsto vyválíme na cca 3mm tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary. Perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem s dostatečným odstupem (během pečení se perníčky totiž hodně nafouknou) a dáme do již předehřáté trouby péct na 175 stupňů na 10 – 12 minut. Upečené perníčky necháme vychladnout a zdobíme je klasickou bílkovou polevou. Příspěvek Špaldové perníčky pochází z Lowfodmapdieta.cz
Kdo by neznal perníčky. Perníčky jsou cukroví, kterým většinou celé vánoční pečení začíná. Ovšem perníčky nejsou pouze tradičním pečivem na Vánoce, pečou se i na Velikonoce a různé rodinné příležitosti. Prostě jsou použitelné celoročně.
projít na článekPaní Liběna se o malované perníčky pokouší již několikátým rokem a jejich příprava je pro ní potěšením. Myslí si, že výtvorům zkušených perníkářek se rovnat nemohou. My ale nesouhlasíme. Podle nás jde o nádhernou práci. Co říkáte? Podělte se s ostatními o
Blíží se advent a s ním i pečení cukroví. Mnozí z vás si určitě neumí představit, že by mezi vánočním cukrovím chyběly perníčky. Ti, co to ještě jako každoroční rutinu nemají, by nad tím mohli zauvažovat. Vždyť nejen že si na perníčcích můžete pochutnat v
projít na článekMusíme se s vámi podělit o další ukázku vánočních perníčků, které jste nám zaslali. Hodně se mluví o tom, že stále více lidí nemá na vlastnoruční přípravu vánočního cukroví čas, z generace na generaci předávané recepty zůstávají zavřené v domácích kuchařk
Předvánoční přípravy jsou i u nás v plném proudu. Ozdobili jsme stromeček, navštívil nás Mikuláš, napekli jsme perníčky a pod vedením jedné z maminek, pí. Bardoňové, také vánoční cukroví. Článek Předvánoční přípravy 2.B se nejdříve objevil na Speciální š