Stavebnice Merkur – zábava pro muže každého věku

Stavebnice Merkur spatřila poprvé světlo světa v polovině 20. let minulého století. Bylo to v době, kdy průmyslová revoluce zažívala období konjunktury, a kdy se jako na běžícím pásu denně produkovaly desítky automobilů, kolejových vozidel, jeřábů, lodí a dalších dopravních prostředků. Český technik Ing. Jaromír Kříž tehdy přišel s nápadem vytvořit pro děti i dospělé stavebnici, která by se mohla soudobou technikou inspirovat. A tak se začaly rodit první prototypy ocelových dílců s otvory – nosníky, desky, hřídele, ale i ozubená kola, kola s pneumatikami, šneková spojení a další mechanismy, a to vše se jednoduše spojovalo pomocí malých šroubečků a matiček. Nápad se zrodil v tehdejším Československu a začal doslova dobývat svět. Spolupráce pro celou rodinu Dnešní stavebnice Merkur se opírá o původní základ, který doplnila o některé technické novinky. A tak si z Merkura můžete sestavit nepřeberné množství strojů a konstrukcí, které uchvátí nejen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče. Nezřídka se stává, že při tvorbě složitějších modelů spolupracuje doslova celá rodina. Sestavená soustrojí lze pochopitelně oživit elektromotorky a tak se Merkur doslova vypracoval do pozice základního pilíře technických hraček. V Polici nad Metují je dokonce v provozu specializované Muzeum stavebnice Merkur a přiznejme si, že ne každá stavebnice má tu čest mít své vlastní muzeum! Hra s Merkurem rozvíjí dětskou osobnost nebývalou měrou, procvičuje se jemná motorika prstů, prostorové vnímání, logické myšlení, trpělivost, schopnost spolupracovat v týmu, zkrátka všechny potřebné vlastnosti pro budoucí život. Merkur posloužil i vynálezci kontaktních čoček Merkur se může pochlubit ze své historie mnoha zajímavostmi. Stavebnice byla v době jejího vzniku jednou z mála technických pomůcek a toho dokázal využít vynálezce Otto Wichterle pro svůj první prototyp přístroje k výrobě kontaktních čoček. Merkur dokonale posloužil i tvůrcům prvních osobních počítačů, vyráběli z něj jednoduché tiskárny (plottery) pro připojení k osmibitovým počítačům, které se později prodávaly pod obchodním názvem ALFI. V současné době stavebnici Merkur zakoupíte v některých specializovaných e-shopech s kreativními dětskými hračkami, a přestože je dnes konkurence v této oblasti poměrně značná, Merkur má na slunci stále své místo. Abyste dokázali pochopit, čím je tak úchvatný, museli byste si alespoň základní sadu pořídit a začít stavět. Pravděpodobně však u základního modelu nezůstanete a bude postupně dokupovat další speciální součásti. Článek Stavebnice Merkur – zábava pro muže každého věku se nejdříve objevil na Solis Art.

projít na článek

Zakázkové upínací stavebnice

Zakázkové upínací stavebnice pro případ, že naše modulární upínací stavebnice nevyhovují vašim požadavkům.

projít na článek

Dřevěné stavebnice: Klasika, která zaručuje spoustu zábavy!

Dopřejte svým dětem čas na hraní a podpořte jejich představivost. Dřevěné stavebnice jsou skvělou volbou!

projít na článek

Týdenní horoskop 24.7.-30.7. Merkur s Venuší podpoří každé pokušení

V pondělí 24. července se na nebi nebude dít nic neobvyklého, hvězdy vám dopřejí klid od zátěžových konstelací. V úterý 25. července vejde Luna do znamení Štíra. Možná vás to přinutí řešit svoji stabilitu. Bude dobré zapojit kromě emocí Celý příspěvek

projít na článek

Upínací stavebnice pro Equator™

Upínací stavebnice pro kontrolní systém Equator™ umožňují snadné a rychlé upínaní bez ohledu na velikost, geometrii a materiál součásti.

projít na článek

Doteky a upínací stavebnice

Doteky a upínací stavebnice Renishaw mohou zvýšit měřicí kapacitu, opakovatelnost a přesnost vašeho měření.

projít na článek