Přes 200 let známou pochoutku, Lomnické suchary, čeká období renesance. Nové moderní prostory pro výrobu, nový obal i název. Tradice ale zůstává. V rozhovoru s Markem Heřmanským, jednatelem společnosti SVITAP, která přebírá od nového roku výrobu, vám představujeme eLeSka. Moderní suchary vyráběné dle původních receptur. V druhé polovině roku 2022 postupně došlo kpřevzetí produkce tradiční regionální pochoutky – Lomnických sucharů. Co bylo vůbec prvnímimpulsem pro Vaše rozhodnutí? První myšlenka na znovuobnovení sucharů knám přišla před několika lety. Ochrannou známku restituoval potomek původních majitelů, panKodejška. Začali jsme s ním tedy jednat o možném převzetí výroby. V loňském roce jsme sefinálně domluvili a dokončili všechny potřebnékroky, nyní instalujeme technologie, ladíme receptury a postupně spouštíme výrobu. Celá výroba se přesouvá do nové provozovny.Kde bude umístěna? Z původních prostor kousek od náměstí se výroba přesunula do nové provozovny v budověbývalého Technolenu u nádraží v Lomnici nadPopelkou. Využili jsme dosud prázdné prostoryve 2. patře, kde jsme tedy nejprve museli udělat pár stavebních úprav. Nyní instalujeme novétechnologie, které výrobu zefektivní. I když budečást prací zautomatizovaná, podíl ruční prácebude mít stále zásadní význam. Suchary mají více jak 200letou tradici. Chcete vní tedy pokračovat? Určitě, bez minulosti není budoucnosti. PanKodejška nám předal klenot – ručně psaný receptář vytvořený jeho předky, který obsahujevíce jak 40 dávno zapomenutých receptů. Tenpro nás bude studnicí vědomostí a inspirace.Budeme se snažit o to, abychom rozvíjeli know--how a stali se jediným synonymem pro Lomnické suchary. Věřím, že máme na čem stavět. Jak byste Lomnické suchary v pár větách popsal? Moje první zkušenost s nimi je někdy z doby raného jinošství. No a přiznám se, že na poprvé nic moc. Taková zvláštní kombinace – tvrdé křupavétěsto s ořechy obalené v cukru. Záhy jsem jimale, sám nevím proč, úplně propadl. Řekl bych,že v nich je snad nějaká magická síla, která vásnutí vzít si ještě a ještě (smích). Spolu s dalším rozvojem značky jste přistoupilii ke změně designu obalu. Proč? Důvodem je fakt, že chceme zaujmout různé věkové kategorie zákazníků. Nyní si suchary kupují především senioři, kteří si je ještě pamatují zdob svého dětství. Tenkrát byly suchary u nás hodně populární. Nyní chceme oslovit i mladšígenerace, které již nemají k sucharům sentimentální vztah, ale chápou je jako chutnou potravinu k dobrému vínu, vychlazenému pivu, nebo do batohu na túru. I proto jsme přistoupili k celkovému redesignu značky a nové varianty sucharů už budou prodávány pod značkou eLeSka. Název vychází ze zkratky LS – Lomnické suchary.Tím se nám myslím podařilo vhodně spojit tradici a nové trendy. Jaké jsou aktuální řady produktů a chystají senějaké novinky? Stávající produkty se dají rozdělit do tří skupin– sladké, slané a natur bez příchuti. Tyto druhychceme zachovat i do budoucna a měly by knim přibývat další populární příchutě. Zaměřitse chceme především na slané suchary, ve kterých vidíme větší potenciál. Kde budou suchary k dostání? Chcete regionální produkt rozšířit i za hranice? V současném prodeji vidíme největší rezervy,protože byl víceméně omezený spíše na region.Zatím se prodávaly spíše v místních obchodech,infocentrech. Máme v plánu oslovit známé obchodní řetězce a velkoobchodníky, už nyní budou k dostání třeba v prodejnách LIDL a JIP.Náš záměr je stát se regionálním produktem scelorepublikovou prodejní sítí. Budeme určitěpřemýšlet i nad expanzí do zahraničí, protoženěkteré varianty sucharů jsou potravinou využívanou i ve zdravotnictví při různých šetřícíchdietách. Díky své trvanlivosti se k nim dá přistupovat i jako ke strategické potravině, takžeurčitě budeme hledat i další cesty prodeje. Lomnické suchary jsou chráněny evropskouochrannou známkou. Chcete pro ně získat i další certifikace a ocenění? Nyní je příliš brzy nad tímto přemýšlet, ale určitě chceme maximálně podpořit jedinečnostproduktu – dlouhá trvanlivost, bez dochucovadel, lehká stravitelnost, vhodné pro specifickédiety. A rozhodně chceme zdůrazňovat regionpůvodu. Kde vidíte značku za pět, deset let? Za pět let bychom byli rádi, aby byly sucharydostupné po celém Česku a zákazníci je vnímalijako pochoutku, po které rádi sáhnou při různých příležitostech. A myslím si, že za takovýchdeset let by tomu tak mohlo být i jinde ve světě. Máte zájem o spolupráci?Chcete nab zet Lomnick suchary a eLeSka ve sv provozovně? Jste l zeňsk zař zen a m te z jem o suchary v krabičce s vlastn m potiskem?Nev hejte se n m ozvat. R di si s v mi domluv me schůzku.Mám zájem Kompletní nabídku sucharů a další informace ke křupavé pochoutce naleznete na adrese www.eLeSka.cz.
Vážení obchodní partneři, dovolujeme si Vás tímto informovat o změnách, ke kterým dojde k 1. 7. 2023 v souvislosti s fúzí sloučením: zanikající společnosti NANOMEMBRANE s.r.o., IČ: 039 68 286, se sídlem Boženy Němcové 499/10, PSČ 568 02 s nástupn
projít na článekSpolečnost SVITAP s.r.o. se jako vystavovatel zúčastnila 13. ročníku veletrhu FOR CARAVAN, který se konal v termínu 18. – 20. března 2022 v PVA EXPO Praha. Areál výstaviště se proměnil v ráj dovolených na čtyřech kolech a patřil všem nadšencům nezávislého
projít na článekJaké je podnikání v tandemu s bratrem? Jak se musela firma vypořádat s nárůstem cen energií? A kde se vzal nápad začít péct Lomnické suchary? Odpovědi na tyto i další otázky zazní v rozhovoru s jednatelem SVITAP, Markem Heřmanským.
projít na článekV uplynulém roce muselo vedení společnosti učinit několik rozhodnutí, která měla zásadní dopady na chod firmy i životy zaměstnanců. Do nového roku už vstupujeme silnější, s ambiciózními plány a přesvědčením, že letošní rok přinese pozitivní obrat. Dram
projít na článekNaše společnost byla subdodavatelem opláštění střešní konstrukce při výrobě sportovní haly Šapito ve Svitavách. Textilní hala s umělým povrchem a běžeckým oválem se nachází v areálu Svitavského stadionu a disponuje víceúčelovým hřištěm pro atletiku, volej
projít na článek