TAPIOKA

Tapioca je škrob získaný z kořene Manioku. Maniok je rostlina původem z Jižní Ameriky a Západní Indie, kde jsou jeho silné, vláknité kořeny používány v různých formách: jako škrob na prádlo, ve farmacii k výrobě léků, v kulinářství jako mouka do pečiva či surovina k výrobě piva a jiných nápojů, a samozřejmě k výrobě tapioca pudinku. Tapioca je vhodná i k zahuštění polévek nebo omáček. Jedná se o prastarou surovinu, kterou údajně používali už Mayové. Tapioca obsahuje menší množství vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Je také zdrojem železa, kyseliny listové a vitamínu B. Tapioka je také přirozeným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Neobsahuje lepek a může být proto součástí bezlepkové diety. 100g tapioky obsahuje přibližně 350 kalorií. Stejné množství dále obsahuje 88g sacharidů, 0,19g bílkovin, 0,02g tuku, 1mg hořčíku, 1,58mg železa a 0,1mg manganu. Složení: Tapioka

  • Web: Úvod
  • Aktualizace: 22.2.2024
projít na článek