Jelikož jsem se hlavně zásluhou manžela stala milovnicí vysokohorské turistiky, ráda bych se s Vámi podělila o pár tipů, jak se vhodně stravovat během horské túry. Přesto, že pravděpodobně ne všichni z Vás chodí na dlouhé vysokohorské túry, ale spíše na jednodenní výlety či dlouhé procházky, věřím, že si v tomto článku najdete pár rad, které se budou hodit při balení právě Vašeho batůžku. Tip č. 1: Před túrou či výletem se zamyslete, zda a jaké možnosti stravování Vás čekají po cestě. Pokud Vás například v půli cesty čeká horská chata či hospůdka, pravděpodobně si při balení potravin vystačíte s několika menšími svačinami. Další variantou je horská chata či hotel/ubytování/restaurace až na konci celodenního putování. Pak budete muset zvážit, co si přibalit, abyste v pohodě vydrželi se zásobami a energií až do večera. Jestliže plánujete putování divočinou a budete spát pod hvězdami, budete si muset přibalit nutně něco k večeři a také snídani na další den/dny. Snídaně před túrou Předtím než vyrazíte na túru, dopřejte si pořádnou snídani, která by pokud možno měla obsahovat sacharidy s nízkým glykemickýcm indexem (tedy ty, které musí naše tělo déle trávit a energii nám dodávají postupně) a také snadno stravitelné bílkoviny. My rádi snídáme kaši z různých druhů vloček (jáhlové, pohankové, ovesné), které povařím v rostlinném mléce či vodě (nebo půl na půl). Do kaše přidám například chia semínka, ořechy, semínka kousky datlí, rozinky a vše co máme rádi a co zrovna máme doma. Tuto směs si však můžete naložit do vody již večer a ráno pouze přihřát společně s (rostlinným) mlékem či přidat jogurt a ozdobit čerstvým ovocem. Obsah bílkovin můžete ještě navýšit rostlinným proteinem (rýžovým, hrachovým, konopným apod.). Není to však nezbytně nutné, ořechy, semínka i samotné vločky vám dodají dostatek bílkovin na začátek dne. Do kaše můžete přidat také kakaové boby, kousek hořké čokolády, skořici či karob. To doporučuji obzvláště, pokud je ráno chladno a potřebujete se trošku prohřát zevnitř. Pokud ráno nemáte dostatek času na přípravu kaše, uvařte si večer předtím jáhly na sladko. Opět do nich můžete přidat sušené ovoce, semínka a protein. To samé lze udělat s pohankou, quinoou, amaranthem a rýží natural. Milovníkům slaných snídaní doporučuji celozrnný kváskový chleba, vajíčko na hniličku a/nebo luštěninovou pomazánku. Vhodný je i cottage sýr či mozarella. Místo másla můžete použít zralé avokádo. A nazapomeňte na trochu zeleniny. Dobrá je také ořechová pomazánka (ideálně v bio kvalitě) na kváskovém pečivu či knäckebrotu. K tomu vždy kousek čerstvého ovoce či zeleniny. Vaši snídani borců můžete také obohatit o čerstvě lisovanou šťávu ze zeleniny a ovoce. A pokud vám trocha šťávy zbude, můžete si ji naředěnou s vodou přibalit do batohu. Svačiny Naše rodiče a prarodiče si nabalili pár tatranek, jablko, chleba s paštikou či tvrdým salámem a šlo se. Nebo to tak děláte i dnes? Jablíčko si v batohu klidně nechejte, pokud tam však zůstane i zbytek, nemůžete se divit, že budete mít večer obrovský hlad, po cestě Vás bude tlačit žaludek a přepadat zbytečná únava a večer možná budete více vyčerpaní než je nutné. Vhodným jídlem během fyzického výkonu se dá totiž výrazně ovlivnit celková kapacita Vašeho těla. Jde o to, že ve fázi, kdy potřebujete fyzicky intenzivně pracovat, nepotřebujete, aby zároveň intenzivně pracoval Váš žaludek. Zároveň byste však neměli pociťovat veliký hlad. Zní to složitě? Jaké zázračné potraviny si tedy do batůžku přibalit? Rozhodně nedám dopustit na následující dobroty: Banán, jablko, mandarinka či jiné ovoce, které máte rádi Různé druhy ořechů či semínek Hořká, kvalitní čokoláda Různé tyčinky: raw tyčinky, flap jack, kvalitní proteinové tyčinky (zde pozor na obsah cukru, umělých sladidel a zbytečných aditiv). Tyto potraviny můžete konzumovat během krátkých přestávek, bez toho, aby Vás tížily v žaludku. Vlastní oběd Pokud budete na cestě celý den, měli byste si přibalit i něco vydatnějšího na oběd a udělat si na něj také pokud možno delší přestávku. My jsme si dříve brávali na túru pečivo, sýry a sušenou šunku. Po konzumaci takové svačiny jsme pak bývali velmi unavení a trvalo delší dobu, než jsme se znovu dostali „do tempa“. Dnes už si k celozrnnému kváskovému chlebu raději přibalíme nějakou rostlinnou (luštěninovou nebo oříškovou) pomazánku nebo vejce uvařené na tvrdo. K tomu kousek zeleniny (mrkev, okurek, salát) a je to. Pokud máte čas chystat si svačinu předem, můžete si také připravit rizoto se zeleninou a např. tempehem nebo celozrnné těstoviny s mozarellou a rajčetem. Tip. č.2: Konzumaci masa nechejte raději až na dobu po túře, budete mít více času na jeho trávení. Vlastní večeře A je tu večer! Unaveni po celodenní túře stavíte stan a těšíte se na teplé jídlo. Zde se nám nabízí několik možností. Pokud jste na cestě pouze 1-2 dny a nemáte příliš těžký batoh, můžete si přibalit například celozrnné těstoviny nebo rýži. Bílkoviny, které tělo po dlouhé námaze tolik potřebuje k regeneraci, můžete čerpat z tuňáka (ve vlastní šťávě), tempehu, seitanu či šmakouna. Přidejte kapku rostlinného oleje nebo hrst semínek, k tomu kousek zeleniny. Hodinku před spaním si ještě můžete dopřát proteinový nápoj. Pokud počítáte každý gram, který ponesete na zádech, budete muset sáhnout po tzv. dehydrované stravě. Dnes už se nabízí velká škála kombinací, dejte jen pozor, aby složení nebylo moc „divoké“, tedy pozor na zbytečná ečka, barviva a vysoký obsah soli! Co si dát na horské chatě či v restauraci po cestě? Tuto otázku si kladu vždy, když otevřu jídelní lístek jakéhokoliv stravovacího zařízení. I zde platí vybírat jídlo, které pokud možno splňuje požadavky na nízký glykemický index, obsahuje kvalitní bílkoviny, vhodné tuky a vitamíny a minerály v podobě zeleniny. Příkladem vhodného menu může být: Čočkové polévka Rizoto (zeleninové či s kuřecím masem) – pozor na přílišné množství sýru, ten nám moc na výkonnosti nepřidá Plněná tortilla – opět si dejte pozor na český zvyk posypat ji sýrem, či zalít smetanou Těstoviny se zeleninou či kuřecím masem – ne však ty, které plavou ve smetaně Plátek libového masa nebo ryba k tomu rýže nebo brambory, zelenina Kvalitní vývar (kuřecí či hovězí) s kouskem chleba Zeleninový salát s tuňákem či kuřecím masem Palačinky se zeleninou a kozím sýrem nebo na sladko s čerstvým ovocem a tvarohem (sladká varianta je vhodná na oběd - večer raději zvolte tu slanou). Zde bych mohla ve výčtu pokračovat, opravdu však záleží na druhu stravovacího zařízení. Snažte se vždy vybírat vhledem k požadavkům Vašeho těla, myslete dopředu a nenechte se při výběru negativně ovlivnit kručícím žaludkem. Vepřo knedlo zelo či svíčková s knedlíkem v tomto případě nejsou úplně vhodnou volbou. Nakonec pár slov k vhodném pitném režimu. Nejideálnější je pít čistou, kvalitní (filtrovanou či kojeneckou) vodu. Na delší túru si můžete také připravit vlastní iontový nápoj: slabý zelený čaj osladíte medem, přidáte citrón a trošičku soli. Po túře si dopřejte nealkoholické pivo, které obsahuje spoustu cenných minerálů. Hoře zdar!
Region Zillertal Arena nabízí vyznavačům horské cyklistiky opravdové vyžití. Trasy různých obtížností s nádhernými výhledy na horské scenérie, i když ty žluté (single traily) asi člověku nedají moc času na rozhlížení.
projít na článekŘada lidí se hotovostí v běžném životě setkává čím dál tím méně. Dnes už není problém zaplatit ani drobné částky, jen bezhotovostní platbou. Zvláště pokud máte možnost bezkontaktního placení mobilem, tak je velmi snadné začít ignorovat hotovost. Existuje
projít na článekJednodílné dámské plavky rozhodně nejsou out! Nosí se pořád a jejich popularita roste! Jednodílné dámské plavky nenosí pouze boubelky Na...
projít na článekKonečně jaro, už skoro léto. Krásné počasí nahrává venkovním aktivitám. Co takhle vyrazit na horskou túru? Nemusíte hned do Himalájí, stačí vyrazit do českých, slovenských nebo rakouských hor. Horská turistika má totiž hned několik pozitiv na náš organism
projít na článekV samém srdci Krkonoš, ve středisku Pec pod Sněžkou, vyrostl Grand Hotel Hradec. K jedinečnému souznění architektury s přírodou což je to první, co vás při pohledu na hotel napadne přispěly i naše keramické obklady a dlažby. Pečlivý výběr pod vedením Fi
projít na článek