Téměř každý desátý uživatel prozradí svoje heslo

První čtvrtek v květnu slaví odborníci na kyberbezpečnost jako Světový den hesel. Při té příležitosti stojí za to připomenout varovné statistiky. „Všichni víme, že hesla jsou problém. V našich phishingových kampaních nám devět procent uživatelů prozradí svoje jméno a heslo,“ říká David Pícha, náš obchodní manažer. Phishing je metoda sociálního inženýrství, kterou v rámci penetračního testování provádějí etičtí hackeři, a zjišťují, jak velkým rizikem jsou pro firmu její vlastní zaměstnanci. Phishing spočívá v zasílání e-mailových zpráv, které vypadají důvěryhodně a snaží se vylákat z uživatelů citlivé informace, jako jsou právě přístupy do počítačů nebo aplikací, nebo je svádějí ke kliknutí na potenciálně nebezpečný odkaz. Podle statistik Integry v průměru 36 % lidí proklikne nabídnutý link bez rozmyslu. Etičtí hackeři se často vydávají ve velkých společnostech například za interní IT helpdesk a zkoušejí ostražitost zaměstnanců i po telefonu. Takové metodě se říká vishing (jde o zkratku slov voice phishing). „Po telefonu jsme víc než dvakrát úspěšnější než při phishingovém testu. Lidé důvěřují vymyšlenému příběhu, aniž by si uvědomili, že vlastně nevědí, s kým mluví,“ varuje Pícha. Experti na kyberbezpečnost nabízejí celou řadu varovných skutečností, například: 60 % lidí používá stejné heslo na více webech 47 % lidí přiznává, že používá hesla stará nejméně pět let 13 % používá stejné heslo na všech webech a zařízeních, která vlastní 91 % lidí ví, že by neměli heslo používat opakovaně, ale 59 % přiznává, že to stejně dělá „Firmy by měly naučit zaměstnance používat správce hesel a nastolit zero-trust přístup, který počítá s tím, že zaměstnanec útoku podlehne,“ doporučuje specialista na kyberbezpečnost David Pícha. Princip nulové důvěry dává uživatelům přístup jen s nutnými oprávněními a jen na potřebnou dobu. Po získání přístupových údajů zaměstnance se hacker snaží dostat co nejhlouběji do sítě a například pomocí ransomware útoku zašifrovat data. Tento typ útoku (bez šifrování samozřejmě) často simulujeme penetračním testem a zjišťujeme tak jeho případné následky. „Důležitou součástí prevence je i neustálé vzdělávání ‒ jednou ročně to opravdu nestačí,“ uzavírá expert. Phishing je technika odchytávání citlivých údajů na internetu. Phishingová kampaň vyjde řádově na desítky tisíc korun, úplný penetrační test v závislosti na velikosti firmy stojí statisíce korun, chrání ale před mnohamilionovými škodami. Článek Téměř každý desátý uživatel prozradí svoje heslo se nejdříve objevil na Integra.

projít na článek

Vypnutí počítače po síti SAMBA

Pokud spravujete heterogenní síť se stanicemi s OS WINDOWS a na serveru máte LINUX se SAMBOU, můžete vypnou PC ze serveru pomocí příkazu: net rpc shutdown -t 15 -S pocitac -U uzivatel%heslo The post Vypnutí počítače po síti – SAMBA first appeared on korn

projít na článek

Chráněno: Zoo Praha 15.6.2023

Chráněno heslem Chcete-li zobrazit tento příspěvek, zadejte heslo: Heslo: Odeslat The post Chráněno: Zoo Praha 15.6.2023 appeared first on Mateřská škola Jíloviště.

projít na článek

Chráněno: Divadlo 30.10.2023

Chráněno heslem Chcete-li zobrazit tento příspěvek, zadejte heslo: Heslo: Odeslat The post Chráněno: Divadlo 30.10.2023 appeared first on Mateřská škola Jíloviště.

projít na článek

Chráněno: Dravci vMŠ 1.12.2023

Chráněno heslem Chcete-li zobrazit tento příspěvek, zadejte heslo: Heslo: Odeslat The post Chráněno: Dravci v MŠ 1.12.2023 appeared first on Mateřská škola Jíloviště.

projít na článek

Chráněno: Zmrzlina 29.6.2023

Chráněno heslem Chcete-li zobrazit tento příspěvek, zadejte heslo: Heslo: Odeslat The post Chráněno: Zmrzlina 29.6.2023 appeared first on Mateřská škola Jíloviště.

projít na článek