Někdy mám chuť na rychlovku a ideálně i dosti jednoduchou. Nakrájet, prohodit, šup šup a je po všem. Nicméně, můj problém je ten, že nakonec to u žádné jednoduché rychlovky stejně neskončí. (o: Od pondělí 11. března nám začíná půst. Chápu, že pro většinu z vás to je možná spíše k pousmání, ale pro nás, kteří jej vehementně držíme již mnoho let, to znamená období odříkání a sebemrskačství. Na toto období se těším, i když vím, že to nebude zdaleka tak jednoduché. Přeci jen, na svět jsem se nenarodil jako vegan, ale na druhou stranu mám rád výzvy a toto rozhodně výzva je, a pořádná. Tu a tam si doma připravím tempeh. Pro mnoho lidí absolutně nepoživatelná surovina, ale já ho mám rád a občas si z něj něco připravím. Samozřejmě, mám svůj oblíbený a jiný mi taky nijak zvlášť nechutná. Každopádně,tempeh se výborně hodí na právě stir-fry rychlovky á la párkrát na pánvi prohodím a servíruji. Tempeh s citrónovou trávou Doba přípravy: 30 min Celková doba přípravy: 40 min Půl balení bio uzeného tempehu Tenké rýžové nudle 1 malá gurmánská cibule nebo šalotka 1 stonek řapíkatého celeru ½ červené papriky 1 chilli paprička ½ stonku citrónové trávy, nakrájená nadrobno 1 stroužek česneku 1 lžička palmového/kokosového/hnědého cukru 2 dcl zeleninového vývaru/horké vody 2 lžíce rybí nebo nerybí omáčky 1 lžička škrobu 1 lžička sezamového oleje olivový olej čerstvý koriandr jarní cibulka sůl, čerstvý pepř Do vlažné vody namočíme rýžové nudle. Připravíme si mise en place tak, abychom posléze mohli vše rychle a snadno házet na pánev. Veškerou zeleninu a tempeh nakrájíme podélně, aby měli podobný rozměr a velikost.Česnek a citrónovou trávu nakrájíme nadrobno. Tempeh nasolíme, napepříme, zakápneme sezamovým olejem a přidáme lžičku škrobu, vše pořádně smícháme. Rozehřejeme si wok, případně větší pánev, přidáme větší množství olivového oleje a na něj vložíme rovnoměrně nakrájený tempeh.Necháme ho tak dvě minuty smažit, dokud nezezlátne a pak ho otočíme. Opět necháme další dvě minuty smažit a pak jej vyjmeme. Přidejte další kapku oleje a vložte podélně nakrájenou cibulku a smažte 30 sekundpoté přidejte nadrobno nakrájený řapíkatý celer, opět 30 sekund a nakonec vložte nakrájenou papriku. Smažte další půl minutu a občas zeleninu prohoďte, přidejte citrónovou trávu, česnek, palmový cukr, chilli a prohoďte.Nakonec přidejte tempeh a prohoďte, nalijte 1dcl zeleninového vývaru a rybí omáčku. Vařte 1-2 minuty. Nakonec ještě přidejte nakrájenou jarní cibulku a vše přendejte do misky. Wok utřete papírovým ubrouskem, přidejte olej a scezené odmočené rýžové nudle. Chvilku je smažte, poté přidejte 1dcl zeleninového vývaru a rybí omáčky. Nudle vařte tak dlouho (cca 1-2 minuty), dokud nezměknou, ale zároveň tak, aby se nerozvařily.Přendejte do misky ke směsi s tempehem a dochuťte čerstvě nasekaným koriandrem. PS: K tomuto stir-fry se samozřejmě hodí i rýže a to jak basmati, tak i jasmínová. PS: Recept se dá použit i pro tofu, jen je lepší tofu přes noc naložit, třeba do oné rybí omáčky. A dnes si pustíme mé milované Foals, kteří právě vydali novou desku. https://www.youtube.com/watch?v=XDlPqNNIvV4
200 g mrkve 1 pomeranč ½ sirupu oranž citrónová šťáva Mrkev uvaříme v ½ l vody, vychlazené dáme do mixéru i s pomerančem a rozmixujeme. Přecedíme do 4,5 l vody. Nakonec přidáme sirup, osladíme a okyselíme cukrem a citrónovou šťávou nebo kys. citrónovou. P
projít na článekPračka si zaslouží náležitou pozornost, aby vám co nejdéle dobře sloužila. Moderní pračky naštěstí nevyžadují stálou péči, stačí jim jen trochu vaší trpělivosti několikrát do roka. Vodní kámen trápí pračky nejčastěji. Přitom se jej lze poměrně snadno zbav
projít na článekTickets Facebook Event www.festivaloffavignon.com/ . Běžte se podívat na tento skvost z České republiky (herci mluví francouzsky) Chvilka milosti. Krása, jemnost, jemnost. Složitost výroby objektů/postav, propracovanost stínů a jednoduchost příběh
4 banány 250 g tvarohu z vaničky 1 lžíce citronové šťávy 1 lžíce Granka oříšky na posyp Banány oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.Přidáme citronovou šťávu, tvaroh a promícháme. Banány jsou dost sladké, ale pokud…
projít na článek3-4 sáčky porcovaného ovocného čaje 1 l vody med a citrónová šťáva 1 sklenice míchaného ovocného kompotu Sáčky ovocného čaje zalijeme vroucí vodou a necháme asi 5 min. louhovat. Podle chuti dochutíme medem a citrónovou šťávou. Do silnostěnných vysokých sk
projít na článek