Tipy na některé kutilské vychytávky

Když padla v roce 1990 železná opona a republika se otevřela světu, potažmo západní Evropě, začali k nám proudit zahraniční investoři, kteří vycítili příležitost otevřeného odbytiště výrobků. Český trh doslova prahnul po zboží ze západu a jedny z prvních obchodů, které tu zaznamenaly obrovský boom, byly hobby markety. Je totiž známo, že Češi jsou národ tvořivých lidí, již po staletí se nám přezdívá „zlaté české ruce“ a kutilství navíc podporovalo socialistické státní zřízení, kdy lidé byli odkázáni svépomocí zhotovit doslova cokoli. Dnes je sice trh podobnými výrobky přesycen a konkurence je v této oblasti obrovská, přesto v nás neutichá zájem vytvořit něco vlastními silami. Máme to v sobě zažité již od našich rodičů a prarodičů a dokážeme také projevit náležitou radost nad čímkoliv, co projde vlastníma rukama. Hřebíky – zatloukání hřebíků je mužskou prověrkou šikovnosti. Většina žen se na své partnery obrací s prosbou: „Pověš mi obrázek“ a předpokládá, že za pár okamžiků již bude viset na stěně. A pokud se to obejde bez modřin a nadávek, pak je všechno v pořádku. Víte, že se hřebíky lépe zatloukají, když je potřete kuchyňským olejem? A pokud tlučete do zdi nebo do dřeva opravdu malé hřebíčky, snadno si je přidržíte plochým hřebenem nebo v malých kleštích. A rezavé hřebíky nebo vruty snáze vytáhnete, když je zakápnete petrolejem, anebo alespoň šroubovák nahřejete nad plamenem např. plynového sporáku. Hmoždinky – potřebujete vytáhnout ze zdi hmoždinku? Zkuste docela obyčejnou vývrtku na korkové zátky. Při vrtání otvorů na hmoždinky vždy používejte předvrtávací vrták, např. pro hmoždinky průměr 8 mm předvrtejte vrtákem průměr 6 mm. Otvor tak bývá přesnější a nestává se, že by se vydrolil a zvětšil. Šrouby a vruty – tam, kde potřebujete po několika letech šroubové spoje nebo vruty demontovat, měli byste mít jistotu, že spoj nezrezaví, a že půjde snadno rozebrat. Tomu pomůžete grafitovým olejem (nebo jakýmkoli olejem smíchaným s jemným grafitovým práškem). Dlaždičky – ty se při pokládání dobře řežou řezačkou s diamantovým hrotem, ale na přesnější nebo oblé tvary můžete použít flexku s kotoučem na kámen. A pokud do nich vrtáte otvory, nejprve místo zalepte kusem průhledné izolepy, pak hřebíkem nebo důlčíkem opatrně naklepněte důlek, aby se porušila glazura, a můžete vrtat i v místě blízko jejího okraje. Obkladačka rozhodně nepraskne. Článek Tipy na některé kutilské vychytávky se nejdříve objevil na Ilusion.

  • Web: Ilusion
  • Aktualizace: 4.7.2023
projít na článek

Malý kutil workshop pro pedagogy

Workshop pro ucelené skupiny pedagogů z předškolních zařízení v rámci PŘÍPRAVNÉHO TÝDNE 2022 Rádi byste společně se svými kolegy z vašeho předškolního zařízení nabídli dětem možnost práce se skutečným funkčním nářadím? Nejste si jistí jak na to, co vše

projít na článek

Redakční tipy sprej na roušky Free

Žena aktuálně redakční tipy na červen přečíst zde The post Redakční tipy sprej na roušky Free appeared first on KANTU | Uplift your spirit.

projít na článek

BUSCRAFTOVÉ VYCHYTÁVKY z Číny

Dlouhé povídání o mnoha vychytávkách do přírody, o anonymitě a férovosti, o Policii a o Funkční magii. Dago .

projít na článek

Tři jednoduché tipy, jak posílit imunitu. Nedejte šanci nachlazení, ani chřipce!

Podzim je tady a s ním i zátěžový test imunity. Jak obstojí ta vaše? Připravili jsme pro vás osvědčené tipy, jak svou imunitu posílit. Čím dřív je zařadíte do každodenní rutiny, tím lépe.

projít na článek

Tipy na skvělé vánoční dárky pro Vaše blízké

Objevte tipy na skvělé vánoční dárky pro Vaše blízké od Frais Monde. Poradíme Vám s výběrem dárku, které potěší celou Vaši rodinu! The post Tipy na skvělé vánoční dárky pro Vaše blízké appeared first on Frais Monde.

projít na článek