Topinambur

Topinambur - Heliánthus tuberosus - Obsahuje škrob z kterého se uvolní až 96% ovocného cukru, z něhož může lidský organismus zužitkovat 30-80 g denně. Kromě toho obsahuje více vlákniny než brambory. Tím tlumí vstřebávání uhlohydrátů ve střevech, zvyšuje pocit sytosti a omezuje vznik zácpy. Nejbohatší složkou sušiny jsou cukry ve formě inulinu, glukózy a fruktózy, dále jsou přítomny dusíkaté látky, vláknina, tuk a z vitamínů obsahuje vitamín A, B1, B2, C,a D. Příznivý účinek je obsah...

projít na článek

Pozitivní dopady topinamburu na zdraví

Topinambur Dříve se pěstoval jak k jídlu, tak jako krmivo, zejména lesníky pro černou zvěř. V současné době se začíná její pěstování ve světě opět obnovovat, vzhledem k obsahu dietně příznivého polysacharidu inulinu. Topinambur je tak jako většina zelenin

projít na článek

U Rohatců sklízejí topinambury, zvláštní brambory původem z dalekého Mexika

U Rohatců sklízejí topinambury, zvláštní brambory původem z dalekého Mexika 16.11.2018 Litoměřicko - Laik by se při pohledu na pole u Oleška na Podřipsku, na kterém tento týden pojížděl vyorávač, mo

projít na článek