Tvrdá dřina, hra s časem a rudé nohy. Takové je vinobraní v Douru

Nejkrásnějším obdobím roku v Douru je určitě období sklizně vinné révy, čas pro portugalsky vindima, anglicky harvest a po našem vinobraní. Vinobraní v Douru je čas zúročení celoroční práce na vinicích, naděje na dobrý výnos a kvalitu hroznů a začátku vytváření mladých vín. Pro turistu oddych, pro vinaře dřina Většina lidí má velmi romantickou představu o tom, co období vinobraní ve vinařské oblasti Douro znamená. Komfortem obklopenému turistovi může být zatěžko vidět, co zdejší sklizeň skutečně znamená. Očima vinaře a jeho pomocníků to žádná pohodička rozhodně není. Září v údolí řeky Douro, každoroční čas vinobraní Ačkoli jsou týdny od poloviny srpna do zhruba poloviny října veřejností považovány za sváteční období, jeho základem je velmi tvrdá práce často s mnoha bezesnými nocemi pro ty, kteří na vinicích pracují. Neméně také pro ty, kteří vítají návštěvníky na prohlídkách vinařství i pro ty, kteří jsou zaneprázdnění v laboratořích a aplikují svoje tajemství alchymie do chutí a vůní, které pak ochutnáváme jako víno. Zcela určitě se tu potkáme s neopakovatelnými zážitky. Pojďme tedy nahlédnout, jak takové vinobraní v Douru probíhá. Máš chuť na portské? Kup si jej v těchto ověřených e-shopech: Jednička v ČR největší e-shop s portským vínem na českém trhu stovky položek skladem včetně ročníkových vín a limitovaných edicí edukovaná a vstřícná zákaznická podpora doprava o víkendu od 800 Kč zdarma, ve všední dny od 2 500 Kč Sleva 5 % s kódem OPORTSKEM5 » Jít do e-shopu Alkosympaťáci spolehlivý e-shop s širokým sortimentem alkoholu přehledný design webu prodává značky jako Sandeman, Porto Cruz nebo Royal Oporto služba gravírování láhví (pro vybrané druhy alkoholu) doprava zdarma od 5 000 Kč » Jít do e-shopu VICOM-vino.cz Od roku 1993 odborníci na víno z celého světa heslo: kvalitní víno všem v sortimentu portského jsou mj. značky Taylors, Barros a Grahams 5 poboček a výdejním míst po Praze doprava zdarma od 3 500 Kč » Jít do eshopu Jde o to kdy a kde Kvůli klimatickým změnám začíná vinobraní v Douru rok od roku o něco dřív. Může se zdát, že více slunce přináší hroznům vyšší cukernatost, jenže každá mince má dvě strany. Vyšší teploty hrozny vysušují a zaprší-li v čase, kdy už jsou bobule stoprocentně zralé, může poté dojít k jejich prasknutí a napadení plísněmi či houbovitými chorobami. Máte rádi portské víno?Chcete se o něm dozvědět víc? Stáhněte si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budete jistí: že s jistotou poznáte originální portské vínodozvíte se rozdíly mezi jednotlivými druhybudete portské víno správně servírovatdokážete portské párovat s pochutinamipodíváte se za ním do Porta a údolí řeky Douro Stáhnout e-book zdarma Proto musí mít zdejší vinohradník čím dál lepší smysl pro správné načasování sklizně sledovat počasí a predikovat jeho vývoj. Řídí se také podle skladby vysázených odrůd a ví, co která snese a kdy je nejlepší čas pro sběr hroznů. Jako první na řadu přicházejí odrůdy bílé, jako Gouveio, Rabigato, Arinto či Viosinho. Nejdůležitější? Dostat úrodu pod střechu Aby bylo možné zavčas a v potřebné kvalitě sklidit z vinic všechny hrozny, jsou na to potřeba lidé. Tihle pracovníci se označují jako rogas, velí jim rogador a začíná jich být míň a míň. Pracovníci na korbách dodávek jsou známkou probíhajícího vinobraní v Douru Mladých nástupců nemají, těžká práce na svazích ve čtyřicetistupňových vedrech za průměrnou mzdu už moc netáhne. Rogas jsou nezřídka celé portugalské rodiny, jejichž členové znají vinice jako své boty, proto mají pro vinohradníky cenu zlata. Našli bychom mezi nimi ale také příslušníky jiných národností jako Rumuny nebo Balkánce. Vinobraní trvá zhruba měsíc a rogas musí umět zabrat. Hrozny se stříhají nůžkami a opatrně vkládají do dnes již plastových beden. Dříve se používaly proutěné koše. Věděli jste, že:Vinařská oblast v údolí řeky Douro vymezená pro pěstování révy určené k výrobě portského vína byla ustanovena listinou portugalského krále 10. září 1756. Je rozdělena do 3 podoblastí a má celkovou výměru téměř 42 000 hektarů. Do obou těchto nádob se vejde zhruba 20 kg hroznů. Dostat tento náklad ze svahu do dodávky čeká většinou na muže a jejich ramena. Ženy spíše sklízí hrozny nebo se starají o proviant a kuchyni. Malý vinohrad v Douru Roztřídit a zpracovat Jakmile je dodávka naložená bednami, směřuje do zázemí vinařství, tzv. quinta. Zde se hrozny zváží, následně je musí pracovníci u pásu přetřídit, poškozené dát bokem a vyhodit také případné listy nebo větvičky z révy. Quinta do Seixo dodávky přivážejí stále další hrozny Hrozny z beden je třeba přesunout k dalšímu zpracování Britská dodávková auta Bedford patří k ikonám vozového parku v Douru Ne všichni majitelé vinohradů produkují své víno. Někteří zvolí variantu prodeje hroznů větším zpracovatelům, jako je například sdružení Caves Vale do Rodo v Régui V mých očích mravenčí práce na konci dne nevyhnutelně zakončená bolavými zády. Dalším krokem je odstopkování, tedy mechanické oddělení bobulí od třapin (stonků, na kterých bobule rostou). Pokrutiny se na závěr lisují pod velmi vysokým tlakem, výsledkem je takřka dokonale vysušená hmota Na návštěvě ve vinařství Calheiros Cruz v roce 2015 Večerní taneční ve vaně V procesu kvašení (fermentace) bobulí dochází k přeměně hroznového cukru na alkohol a oxid uhličitý. Vedlejším projevem fermentace je teplo. Úkolem této fáze je bobule šetrně rozmělnit, aby ke kvašení došlo co nejdříve a nejlépe řízeně. Bobule (a někdy část třapin) se proto shromáždí ve vanách nazývaných lagares. Dříve bývaly především žulové, ale dnes se setkáme i s nerezovými. Historicky dávnou metodou rozmělnění bobulí bylo jejich šlapání nohama. Proč takto? Narušení jejich pecek, které jsou hořké, vede k nežádoucím změnám v chuti vína. Rmut pro základní Ruby či Tawny se dnes rozmělňuje pomocí počítačem řízených hydraulických nohou. Foto z Quinta do Seixo (Sandeman) Pro 5% slevu použijte v košíku kód OPORTSKEM5 Žulová vana lagar na Quinta de Vargellas Quinta do Noval a její lagar s mechanickými nohami Nerezová nádoba na rozmělnění bobulí Quinta de Vargellas Děje se tak dodnes, nicméně se z této činnosti stala především turistická atrakce. Chcete-li své nohy ponořit do rmutu, velká vinařství nabízejí za cenu kolem 150 EUR možnost strávit celý večer šlapáním v lagar. Šlapání rmutu v lagar oblíbená večerní zábava pro turisty Ale pozor, není to zase tak snadné. Rituál má svá pevná pravidla, trvá klidně 4 5 hodin a nohy musíte zvedat dostatečně vysoko. Odměnou nechť je vám velmi netradiční zážitek. Lidské síly se využívá především u materiálu, ze kterého je předpoklad výroby Vintage nebo jiných výše hodnocených vín. Především ve velkých quintas ale uvidíme zařízení, která se pomalu pohybují v kolejnicích nad lagar a rozmělňují bobule pomocí hydraulických nohou. Nerezové lagares v Quinta do Bomfim Konstruktéři těchto technologií se snaží o co nejvěrnější napodobení působení člověka, čemuž se stále více přibližují. Dokonalejší zařízení tak zpracují mnohem více suroviny než by to zvládli lidé, pokud by se jich vůbec tolik našlo. Slupky, které vystoupí na hladinu se musí průběžně ponořit. Slouží k tomu dřevěné tyče macacos, v překladu opice Poiares 2015. Poprvé nohama v lagar Pobyt v lagar zbaví nohy doruda Provesende 2015, rodina Gaspar. Před vstupem do lagar si nohy řádně omyjeme, opatrně vstoupíme do vany naplněné rmutem a tak 3 hodiny po dva večery ve společnosti ostatních ogarů z vesnice poctivě šlapeme. Po skončení je potřeba se znovu dokonale umýt, jinak se do vás taniny zakousnou tak, že ani neusnete Fermentace a fortifikace, to je oč tu běží Jakmile jsou bobule patřičně rozmělněny, lépe řečeno už od okamžiku naplnění lagar, startuje proces fermentace, tedy kvašení. Jedná se o zásadní období 48 72 hodin, kdy zkušený winemaker zjišťuje hodnoty cukrů a alkoholu. Starší metodou sleduje hustotu, kterou pravidelně zapisuje ve stupních Baumé. Laboratorní stůl ve vinařství Wine & Soul Každopádně se do rmutu nepřidávají žádné dodatečné kvasinky ani jiný cukr. Naměřené hodnoty se na Quinta de Vargellas zapisují křídou na tabuli (snímek z roku 2015) Minuty, kdy se rodí nové portské víno Dosáhne-li množství alkoholu ve rmutu hodnoty kolem 8 %, nastává další klíčový úkon fortifikace. Částečně zkvašená hroznová šťáva putuje samotokem z lagare do nádoby, kde je smíchána se 77% vinnou pálenkou aquardende. Tento silný alkohol, bez barvy a zápachu, zastaví kvašení a vzniká základ fortifikovaného vína. Před fortifikací je třeba se ještě pořádně poradit s odborníkem. V modrém polu Fernando Meireles, hlavní winemaker Quinta de Vargellas (snímek z roku 2015) V jednom okamžiku z lagar vytéká samotokem rozkvašená hroznová šťáva a mixuje se s vinnou pálenkou. Foto je z Quinta de Vargellas, kde jsme v roce 2015 strávili nádherné odpoledne K portskému vínu má tento polotovar stále ještě daleko, čeká jej další školení, jako zasíření nebo filtrace. V několikatisícilitrových nerezových tancích, velkých sudech nebo betonových nádobách přečká zimu v Douru a na jaře poputuje do skladů ve Vila Nova de Gaia, což se samozřejmě týká těch výrobců, kteří tam zázemí mají. Menší výrobci, kteří nejsou v Gaie tvoří portské víno kompletně ve svých quintas v údolí Douro. Tanky pro uchování mladého portského vína před umístěním do sudů (Ferreira, Vila Nova de Gaia) Ale to už je jiný příběh. Vinobraní v údolí Douro potrvá určitě do konce září a nechme se překvapit, jak letos dopadne. Zatím vypadá úroda nadějně. Nejlepší momenty z vinobraní roku 2021 na Quinta da Roêda Byli jste někdy v Douru v době sklizně? Napište mi do komentářů, jak se vám toto období líbilo a jaké z něj máte zážitky!The post Tvrdá dřina, hra s časem a rudé nohy. Takové je vinobraní v Douru first appeared on O portském.cz.

projít na článek

Kvalitní ocelové konstrukce pro váš stůl

Není stůl jako stůl. Za nejdůležitější stůl v domácnosti se považuje ten, který je v kuchyni nebo jídelně. Očekává se od něj, že bude pevný a spolehlivý. Aby byl stůl spolehlivý, je potřeba, aby měl kvalitní nohy a to většina stolů nemá. Stůl by měl být t

projít na článek

Průchod časem, aneb, kam zmizela víc, jak hodina

Co se stalo 24.12.2012 a později o pár dní později? Podařilo se nám s Holly projít časem? Tajemná tma v Lese psích duší. Tajemná jáma opět na scéně.

projít na článek

Reportáž - Loucký klášter s novým predikátem

Navštívit Znojmo je báječným gastronomickým zážitkem především v podzimním čase vinobraní a koštů, kdy zde kralují tekuté znovínské dobroty, ověnčené spoustou stříbrných a především zlatých medailí z domácích i zahraničních prestižních vinařských soutěží.

projít na článek

Zpráva o cestě do Československa v září a říjnu 1938

Velice zajímavý překlad zprávy důstojníků Rudé armády vypracované po návratu ze studijního pohybu na opevnění v Československu na podzim 1938. Autorem překladu je PhDr. Pavel Šrámek.

projít na článek

Průvodce feminizací - Nošení punčoch

Punčochy většinou mají tabulku velikostí na svém obalu, kde je napsána výška a váha, pro kterou jsou určeny, ale pamatujte, že u žen a mužů se tato čísla mohou lišit. Nejprve budete muset zkusit pár kousků než najdete tu správnou velikost. Pokud si budete

projít na článek