Úskalí homeoffice? Pravidelné a kvalitní stravování s lékařkou a terapeutkou Kateřinou Cajthamlovou

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty Dnešní doba je poznamenaná fenoménem práce z domu. Mnoho zaměstnanců se však při této formě práce odbývá a nedbá na pravidelný odpočinek a kvalitní a pestrou stravu. Čerstvě připravený oběd v restauraci zkrátka nic nenahradí. Velkým fenoménem doby covidové, který přetrvává i dnes, byl homeoffice. Nejdříve velmi vítaný, brzy se ale objevila nebezpečí, která jsme při práci z kanceláře řešit nemuseli. Jde například o schopnost udržet si hranice v oddělení pracovního a soukromého života, uhájit si právo na regeneraci, dodržování smluvní pracovní doby a přestávek na oběd. Typická strava na homeoffice Práce z domu se odrazila i na stravování zaměstnanců. Lidé si doma často navařili “kotel“ jídla a ten postupně ohřívali. Docházelo také k opakovanému zmrazování a rozmrazování, což na chuti ani vzhledu jídla nepřidá. Hrozí navíc i kontaminace plísněmi a bakteriemi. Takovéto stravování se nedá srovnat s čerstvě připraveným jídlem z restaurací, na což byli zaměstnanci dříve zvyklí. Den na homeoffice je tak zaplněn „uzobáváním“, velkým množstvím kávy, pečiva, sladkostí a různých „fit“ tyčinek. Po stresujícím dni stoupá i večerní spotřeba alkoholu. Strava se tak stává spíše živinově chudým fast foodem a opakovaně ohřívanou nudou bez dostatku bílkovin, vitamínů a minerálů. Důležitost podpory zaměstnavatelů zůstává Už i Tomáš Baťa podporoval stravování svých pracovníků a dokázal si spočítat, že se mu vyplatí. Uvědomoval si důležitost teplého oběda a pauzy na něj. Jak se k podpoře a motivaci zaměstnanců k pravidelnému stravování staví známá lékařka – internistka, systemická terapeutka a popularizátorka zdravého životního stylu MUDr. Kateřina Cajthamlová? „Stravenky, které takovou motivací byly, bývalá vláda v honu za rozsáhlými úpravami daňového balíčku krátkozrace vyměnila za atraktivní peněžní paušál, což považuji za velkou chybu. Dovedu si představit, jak pak následné zhoršení zdravotního stavu pracujících bude snadné „hodit“ na zaměstnance samotné. Vždyť dostali stravovací paušál, proč si kvalitně nevaří? Formy „krabiček“ jsou také možné, ale zaměstnanci si je musí vyzvedávat, na pracovišti musí být ledničky v dostatečném množství, kuchyňky a v nich možnost si jídlo ohřát. A ohřívat si jídlo v mikrovlnce není ideální. Čerstvě připravený tříchodový, profesionálně pestře připravený oběd zkrátka není lehce nahraditelný,“ vysvětluje. Důležitost podpory stravování zaměstnanců formou stravenek, nejlépe digitálních, tak zůstává. Stravenky jsou navíc nejoblíbenějším a nejžádanějším benefitem. Vzhledem k inflaci se také průměrná hodnota stravenky navýšila o 15 Kč. Zaměstnanci si tak mohou dopřát kvalitní oběd v restauraci a starat se tak o své zdraví pravidelnou, pestrou a kvalitní stravou. The post Úskalí homeoffice? Pravidelné a kvalitní stravování s lékařkou a terapeutkou Kateřinou Cajthamlovou appeared first on Up Česká republika.

projít na článek

K čemu je dobrá terapie

Přinášíme rozhovor s Mgr. Janou Maláskovou, terapeutkou, supervizorkou, lektorkou a koučkou, která již dva roky působí jako terapeutka v Poradenském centru Ostrava.  V rámci dalších regionů, kde ROZKOŠ bez RIZIKA působí, zprostředkovává klientům terapii o

projít na článek

Čas na zdravý oběd nad zlato s MUDr. Pavlem Suchánkem

Předpokládaná doba čtení: 4 minuty Naše rychlá doba jde ruku v ruce s nezdravým životním stylem. Cesta ke změně může být i velmi jednoduchá – podpora zdravého a pravidelného zaměstnaneckého stravování. Dnes máme díky různým vymoženostem

projít na článek

Stravenky a stravenkový paušál

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty Zaměstnavatel může stravování pracovníků podporovat vícero způsoby. Nejvíce výhod má elektronická stravenka. Konkrétně eStravenka přináší spoustu benefitů pro zaměstnavatele i zaměstnance. Nejméně motivační je na

projít na článek

Oběd jako teambuilding s odborníkem na gastronomii Lubošem Kastnerem

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty Současná společenská a ekonomická situace má vliv i na náš zdravotní stav. Péče o zdraví zaměstnanců je proto ještě důležitější, než kdykoli předtím. Jednoduchou, ale účinnou formou je podpora zaměstnaneckého str

projít na článek

Informace pro návštěvníky

Informujte Vaše návštěvníky co možná nejčastěji o novinkách a akcích na Vašem webu. Aby se uživatelé naučili Vaše stránky pravidelně navštěvovat je důležité webovou prezentaci pravidelně aktualizovat. Pro automatickou distribuci článků až k čtenáři můžete

projít na článek