V Japonsku si poradili s parkováním velice svérázně

Nejpalčivějším problémem české i evropské dopravy nejsou ani rozkopané silnice, ani problémové dálnice a dopravní špičky či zácpy. Je to docela obyčejné parkování. Zvláště v místech, kde je vysoká koncentrace osob a silný provoz. Jiný kraj, odlišné mravy Také máte pocit, že v některých městech se vybírají tučné poplatky za parkování, přitom se nic zásadního neřeší ve smyslu nedostatku parkovacích míst? Není to sice jen ryze český jev, kdy se pouze inkasuje, ale výstavba zaostává, nicméně ne všude se přistupuje tímto způsobem k neúnosné situaci v městských obytných zónách. V Japonsku se alespoň snaží tento problém řešit radikálně. Jistě si vybavíte, že Japonsko je ostrovním státem, resp. souostrovím, že je zde velmi vysoká hustota obyvatel, a že právě zde se projevuje přelidnění velice markantně. Týká se to i automobilového průmyslu a počtu užívaných vozidel. V každé rodině jsou v průměru k dispozici dva až tři vozy, automobilový provoz tu vzrostl několikanásobně a největší potíže představuje parking. Nedostatek parkovacích ploch se tu kompenzuje, zvláště v poslední době, podzemními parkovišti s nákladním výtahem. Můžeme o nich s nadsázkou tvrdit, že jde o podzemní mrakodrapy, svůj vůz ukryjete pod zemským povrchem až v hloubce několika desítek metrů. Tomuto jevu se také přizpůsobuje život tamních obyvatel. Lidé raději odstaví svá vozidla pod zem a využijí volný prostor stavebních parcel pro výstavbu domů, nebo pro sportoviště, dětská hřiště a parkové zóny, auta tu zkrátka mají své důležité místo, ovšem nikoli na úkor životního prostředí. Cena za parkování v zemské hlubině je přibližně na shodné úrovni, jako na povrchu, nebo v nadzemním parkovišti, a zájem o tyto služby prokazuje fakt, že jsou místa již předem vyprodána. Výhodou důmyslných podzemních prostor je také zabezpečení před krádeží, ovládání nákladního výtahu speciálními klíči a relativní bezpečí před povětrnostními vlivy. Článek V Japonsku si poradili s parkováním velice svérázně se nejdříve objevil na Flexit.

  • Web: Flexit
  • Aktualizace: 15.7.2024
projít na článek

Další možnost kvalifikace na olympiádu nevyšla

Dnes skončilo v Japonsku mistrovství světa třídy Laser. Konalo se v Miho Bay, na startu bylo 156 jachtařů z 57 zemí včetně dvou našich zástupců. Šampionát byl zároveň kvalifikačním závodem na olympijské hry do Tokia 2020. Prvních 15 míst bylo přiděleno vl

projít na článek

Starší žáci POSEIDON přebor

V neděli se konalo první kolo přeboru starších žáků na Kladně. Jako první se Poseidonu postavil tým z Hořovic, ale kluci si s nimi poradili lehce v poměru 5:2. Druhý soupeř byl Tatran Střešovice, který byl favoritem celého koše. Kluci statečně bojovali a

projít na článek

KUBI team Geneve nenašel přemožitele

Poslední díl seriálu OffROAD Maraton se jel uplynulou sobotu v arelálu v Ředhošti. S „bahenními lázněmi" na technické trati si nejlépe poradili motorkář Ondřej Helmich a čtyřkolkář Martin Miřejovský.

projít na článek

Český tým na MS v Haagu zůstal těsně za medailemi

V holandském přístavu Scheveningen nedaleko Haggu skončilo ve čtvrtek 14. července juniorské mistrovství světa World Sailing. Celý závod se odjel ve slabém větru a silném proudu. Naši závodníci si s danými podmínkami poradili dobře.

projít na článek

Kdepak na sushi.

O víkendu 11. a 12. května se v Jokohamě v Japonsku koná třetí závod Světové triatlonové série a na start se postaví i duo českých reprezentantů Vendula Frintová a Přemysl Švarc.

projít na článek