Vanilka je aromatické koření původem z Mexika používané zejména při přípravě některých sladkých jídel, pochutin a nápojů. Jedná se o fermentovanou tobolku (nesprávně lusk) některých druhů orchidejí rodu vanilovník (Vanilla). Název pochází ze španělského vainilla, což je zdrobnělina z vaina (pochva, pouzdro či lusk), do našeho jazyka se pojmenování dostalo, ostatně jako řada dalších kulinářských termínů, přes francouzštinu (vainilla) a němčinu (vanille). Vanilka je považována za královnu koření.
Vanilkovník je mnoholetá liána s velmi dlouhým bylinným stonkem obtáčejícím stromy a vytvářejícím mnohočetné vzdušné kořeny. Plodem je tříhranná tobolka dlouhá okolo dvaceti centimetrů, naplněná kašičkou z jemných semen. V alternativní medicíně se využíva
projít na článekVíte, jak se připravit na svatební noc? Svatební noc v historii neodmyslitelně patřila k významným svatebním tradicím. V určitou dobu se novomanželé jednoduše odebrali do ložnice a tam proběhla první svatební noc v dávnější historii i za přítomnosti svat